Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szegednek a saját útját kell járnia Gyurcsány szerint

Szeged - A szegedi városháza dísztermében csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédet mondott a város eddigi legnagyobb, 29,4 milliárd forint értékű tömegközlekedési nagyprojektjének bemutatóján. A protokolláris jellegű eseményen politikusok, polgármesterek, cégek és érdekképviseletek munkatársai vettek részt.
Kedden döntött a kormány arról, hogy támogatja a szegedi elektromos tömegközlekedési uniós nagyprojektet. A hatalmas beruházás részleteit ünnepélyes körülmények között ismertették csütörtök délután a városháza dísztermében.

Először Botka László polgármester mondta el, hogy már elődeink is előre tekintettek, amikor 1899-ben úgy döntöttek: megépítik az első villamospályát a nagyállomás és a Rókusi pályaudvar között. A beruházást egy évszázaddal ezelőtt, 1908-ban adták át.

Gyurcsány Ferenc ezt követően azt hangsúlyozta: Szegeden és a régióban jó dolgok történtek az elmúlt években. A miniszterelnök utalt az M5-ös megépítésére és az M43-as sztrádaberuházással kapcsolatos szerződések közelmúltbeli aláírására, vagyis arra, milyen jelentős infrastrukturális fejlesztések valósultak meg. Majd úgy folytatta, tudja, hogy a Mercedes-gyárat Szeged is szerette volna megkapni, de ez nem sikerült: az autógyárért ugyanis vetélkedtek a települések. Szerinte Szegednek más, saját utat kell járnia, mivel a Tisza-parti város nem hagyományos ipari központ. „Abból kell főzni, ami itt van" – folytatta, és a tudásközpontot, a kulturális hagyományokat, a földrajzi adottságokat sorolta fel többek között. Jelentősnek tartotta, hogy a tőke átlépte a Dunát – megtört a jég –, és egy olyan alföldi várost nézett ki magának, ahová mellesleg jóval korábban ért oda az autópálya. Ez Szeged számára jelzésértékű lehet – mondta.

Mint ahogy arról lapunkban már többször beszámoltunk, 29,4 milliárd forintból – amelynek 80 százaléka uniós forrás – két héten belül elkezdődik a beruházás az Anna-kúti csomópont teljes lezárásával: a meglévő villamospályákat újítják fel, új, füves pályán közlekedő vonalat hoznak létre, bővül a trolihálózat is, modern járműveket szereznek be, csomópontokat alakítanak át, kerékpártárolókat építenek. Ha az Európai Bizottság is igent mond, 2011-re átalakul a város tömegközlekedése.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 15. belabacsi 2008. november 10. 09:50
  „és ha idejön miért kordonoztatja le a fél várost? kitöl fél?mitöl? hisz oly "népszerü" ja a tojásoktol fél :D”
 • 14. Fráter Ágnes 2008. július 28. 11:08
  „A miniszterelnök úr nem szegedi. Ezért, mielőtt ide jön és beszédet mond, körültekintően kellene tájékozódnia (neki és tanácsadóinak főleg) a város múltjáról. Szerinte " a Tisza-parti város nem hagyományos ipari központ." ,,Abból kell főzni, ami itt van".Ez óriási melléfogás volt! A beszéd írói megnézhették volna, hogy a rendszerváltás után milyen gyárak és üzemek szűntek itt meg. A teljesség igénye nélkül: Gumigyár, Házgyár, Kábelgyár, Ikarus Szegedi Üzeme - és ezek egyike sem könnyűipari cég volt. A sok megszűnt könnyűipari vagy élelmiszeripari gyár jelentős TMK részlegében pedig dolgoztak lakatosok, műszerészek, egyéb szakemberek, pl.: Ruhagyár, Textilgyár, Kendergyár, Konzervgyár, tehát nem lehet mondani, hogy a város nem hagyományos ipari központ. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy a rendszerváltás utáni esztelen privatizálás szétverte a város iparát és ezzel munkahelyek ezreit vesztettük el.
  Ennek köszönhető, hogy péntekenként rengeteg szülő várja a Nagyállomáson a Budapesten albérletben élő-és dolgozó, elvándorolni kényszerülő diplomás gyerekét - köztük jómagam is.”
 • 13. asertz 2008. július 04. 13:21
  „Bicikli utat terveznének már normálisat. Szegeden a bicikli utak nincsenek megoldva. Én biztos nem használom majd a villamost mert drága. Szeged tul kicsi ahhoz hogy ilyen drága jeggyel utazzunk a városba. Ez nem éri meg. Én biciklit használok pláne nyáron, de siralmas a bicikli utak helyzete. Botka Ur inkább arra forditana. Gyurcsány meg ne okoskodjon már Szeged dolgába, mi a francnak jött ide? Tünjön Szegedről ez a hazug mániás beteg ember, hiteltelen és undoritó. Tünés.”
 • 12. cyt 2008. július 04. 10:04
  „Csak egy ici-pici "kötekedés": hány kórházi ágynak is kellett megszünnie ahhoz, hogy most 200 ágyat terveznek megépíteni???? Hogyan is van ez? Előbb lerombolom azt, ami van és szükséges volt, azután meg felépítem azt, amit leromboltam és valóban szükség van (volt) rá???? Gondolkozzunk már emberek!!!!”
 • 11. rekviem 2008. július 03. 22:51
  „Az eddig hozzászólók mindegyikének van igaza abban, amit mondd meg nem is. Az tény, hogy jó, hogy jön a Mercedes gyár de annak szerintem nem sok köze van Szegedhez, hisz Kecskemétre épül.
  Bár Botka polgármesteer Úr azt mondta nem is kellene hogy idejöjjön :D
  Az, hogy azt ígérték, hogy 2000 ágyas klinikai tömb lesz és lett belőlle 200 ágyas ( vagy ki tudja még mennyivel megy lejjebb :( )
  azt bizonyítja, hogy itt nem sok minden van normálisan megtervezve.
  Aki meg szidta az előző fideszes városvezetést, az elgondolkodhatna azon, hogy lassan 6 éve nem ők vannak hatalmon és pl: ők nyerték meg 2001-ben a csatornázási programot ...”
 • 10. Datorg 2008. július 03. 21:32
  „Exluzer, olvasva amit írsz nem ex, hanem örök luzer lehetsz. :D”
 • 9. exluzer 2008. július 03. 20:44
  „csanyiv!

  Tényleg nagy feladat kitalálni mire költsek ennyi pénzt, de szeretnék Én ezen gondolkodni egész nap...
  Önrész! Ugyanmár. Tudtad, hogy az a Mi adónkból van.
  Mercedesről pedig csak annyit hogy az az ötször annyi pénz amit be hoz ide és gyárat épít belőle az az Ő tulajdona marad, csak itt tárolja, abból nekünk nem lesz hasznunk, az ott dolgozók adóterheire is kap kedvezményt.
  Igen a beszállítók pedig rendesen fizetik az adót+tb-t....mert azok olyanok.

  Egyébként a Mercedes nem egy autó. Lásd: F1 :-)))))))))))))))))”
 • 8. csanyiv 2008. július 03. 19:45
  „Eszem megáll.
  Itt egyesek azt hiszik, hogy ami az Unió támogatásával készül azt nem itt kell kitalálni, megtervezni, megpályázni, az önrészt hozzátenni, megépíteni és a végén elszámolni? Ha arra várnátok, akkor uniós pénzből semmi nem épülne meg soha, ezekért komoly érvekkel és tanulmányokkal kell lobbizni, a többi újonnan csatlakozott állammal versenyezni. Nem úgy működik, hogy mondok egy érdekes ötletet és ide a pénzt(érdemes megnézni pl. a régóta tag Görögországot, mennyire nem képesek hatékonyan felhasználni a forrásokat)! Nesze neked lélegeztetőgép, bahhh...

  A Mercedes adókedvezménye csak az Uniós engedélyezésig lesz titkos, kábé 3 hónap. De annyit súghatok, hogy több, mint ötször annyi pénzt hoz ide, mint amennyit öt év alatt majd kapni fog kedvezményt (összesen). És ebben még nincs benne a beszállítók által foglalkoztatottak után majdan az államkasszába befizetendő adó- és TB-járulék...”
 • 7. rvil 2008. július 03. 19:22
  „Ja Exluzer igazat mond...
  Az elmult évek beruázásai mellett mind ott látod a kis kék táblát,hogy az eu ilyen meg ilyen projektjének a keretében épült....Mellesleg a merci adókedvezménye nem véletlenül üzleti titok..Azért jött ide,mert szépen kértük...Poros utcát is találni még.Ja a csatornázás meg kötelező volt!!!”
 • 6. joy 2008. július 03. 18:41
  „maci52!
  Legyen szükséged a meg nem épített klinikai ágyak egyikére!

  Ki is volt Botka "nagy" elődje?
  Azt hiszem, épp egy orvos...”
 • 5. exluzer 2008. július 03. 18:29
  „Pappenn!

  Ezeket a Punió fizeti, tök mindegy ki a góré ezt adják..
  Majd ha benyújtja a számlát.. Na akkor nem mindegy ki lesz a Góré..”
 • 4. Pappenn 2008. július 03. 18:15
  „maci52: "csak" 200 új kórházi ágyas épületszárny épül? Bazzsus, mekkora tragédia. Még jó, hogy a Fidesz időszakában nulla ágyas klinikai részleg épült. :D

  Az ám a jó világ amikor ilyesmin lehet keseregni, hogy "csak" 200 új kórházi férőhelyet építenek. Meg új autópályát. Meg csatornáznak. Meg hogy nincs többé poros, aszfalt nélküli utca Szegeden. Meg hogy hogy a Mercedes-Benz a régióba települ. Nem mondom, hogy mindig minden tökéletes mert olyan csak a mesében van, de ha kritizáltok valamit akkor ne olyasmit ócsároljatok amin nem lehet fogást találni.”
 • 3. bespin 2008. július 03. 18:09
  „,,Abból kell főzni, ami itt van"

  Sajnos igen!!! Laci nem kéne elgondolkodnod a főnöködről??
  /Én vagyok az idősebb tegezhetlek!!!/”
 • 2. tahoszegedi_barátja 2008. július 03. 17:44
  „Itt volt ez a díszbuzi?”
 • 1. maci52 2008. július 03. 17:36
  „Szép volt fiúk,tovább a Lenini-Komócsini úton.2000 ágyból lett 200,majd ez is alakul.Hazudni,igérni megtanultatok nagy elődeitektől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől nyolc héten át Szegedi Szabadtéri Játékok

Szeged - Pénteken este a Turandottal elindul az évad a Dóm téren. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei… Tovább olvasom