Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás változatlanul próbára teszi a gátakat. A megcsúszott felgyői töltésszakaszon homokzsákokkal támasztották meg a gátat, és stabilizálták a helyzetet.
A Tisza vízmagassága jelenleg akkora, hogy ha a gátak nem védenék, Csongrád város járdaszintje fölött mintegy 6-7 méterrel hullámozna a víz - közölte a Magyar Rádióban Biatovszky László, a 1103-as árvízvédelmi szakasz helyettes vezetője.

A tegnapi felgyői töltésrepedést megfogták az elmúlt 24 órában, a munka méretét pedig jelzi, hogy mintegy negyedmillió, összesen 250 ezer homokzsákot helyeztek el a gátszakaszon, úgynevezett bordás megtámasztással.

A helyzet stabilizálódott Felgyőn, de a gátkoronán már csak kisteherautók szállíthatják a homokzsákokat, annyira kell vigyázni az átázott védvonalakra.

Szombaton Felgyő közelében a csongrádi Tisza-hídtól mintegy 6 kilométerre 50 méteres szakaszon megcsúszott a Tisza töltése, ezért homokzsákokból a töltés lábától kiindulva merőlegesen 30 méteres bordás megtámasztásokat építettek az önkéntesek és a katonák. Ezen a szakaszon reggelre befejezték a munkát.

Csongrádon a városban különösen sok önkéntes dolgozik a homokzsákok töltésénél, ezt követően kamionra pakolják azokat, majd elviszik a gátig, ott átrakják a kisteherautókra és azok viszik föl a töltésre, ahol vagy 100 környékbeli, így csongrádi, felgyői, tömörkényi, csanyteleki és szentesi segíti a katonákat, vízügyeseket.


A Tisza lassú apadásnak indult, vasárnap reggelre Szolnoknál 1 centimétert, Szegednél 3 centimétert, Szarvasnál 10 centimétert csökkent a víz szintje. A Körös-zugban 650 centiméteres a vízállás. "Ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt, óriási nyomás terheli a gátakat.

(Forrás: Krónika hírszolgálat))

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ár elől menekültek a Tiszazugból

Sírtak, akik mentek, sírtak, akik maradtak tegnap a Tiszazug három településén – Szelevényen,… Tovább olvasom