Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szegedre érkeztek a Munkácsy-képek

Szegedre érkeztek a Munkácsy-képek: két klimatizált kamion szállította a Móra Ferenc Múzeumba azt a negyvennégy festményt, melyek összértéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen. A műalkotásokat ma bontják ki, a tárlat pontosan egy hét múlva nyit.
Fotó: Gyenes Kálmán
Megérkeztek Szegedre a Munkácsy-képek. Tegnap késő délután egyórás különbséggel két kamion gördült a Móra Ferenc Múzeum elé, melyekből egymás után kerültek elő a darabonként is milliós értéket képviselő festmények. A fadobozokba zárt és lelakatolt műalkotások kipakolását rendőrök biztosították. A kiállításra kerülő tárgyak egyelőre becsomagolva maradtak, egyedül az Apa születésnapja című festményt bontották ki. A többit ma kezdik el darabonként átvenni, majd végleges kiálítóhelyére tenni.

A több mint negyven darabból álló gyűjtemény három múzeum – a szegedi, a kaposvári és a békéscsabai – birtokában lévő Munkácsy-művekből, valamint egy magángyűjtemény darabjaiból állt össze. A festmények összértékét nehéz forintban kifejezni.

Klimatizált kamionok hozták Szegedre a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt. Fotó: Gyenes Kálmán
– A Nemzeti Galériától kölcsön kapott Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota redukcióit 10-10 millió forintra értékelték, ezek a közgyűjteményben lévő darabok közül a legértékesebbek – mondta el Nagy Imre művészettörténész. – Pákh Imre New York-i magángyűjtő kollekciójának értékéről azonban nincs információnk, és nagyon megbecsülni sem lehet, mennyiért vásárolhatta a festményeket. Egy biztos: ezeknek valódi kereskedelmi értékük van, hiszen gyakorlatilag bármikor eladhatók – szemben a múzeumok tulajdonát képező alkotásokkal. Munkácsy pedig tudvalevőleg jól csengő név a műtárgypiacon.

Hogy mennyibe kerül a kiállítás megrendezése, arról a múzeumban nem szívesen nyilatkoznak. Csak a műtárgyak ideszállítása több millió forint kiadást jelentett, hiszen speciális, klimatizált kamionokra volt szükség. A világítási rendszert, mellyel biztosítani tudják a maximum 100 lux fényerősséget, 4 millió forintért vásárolta meg a múzeum. Mindezek mellett szükség van a két kiállítóterem klimatizálására, hogy az előírt 20-23 fokot biztosítani tudják, és a páratartalmat is folyamatosan 50 százalékon kell tartani.

A több száz millió forint összértékű művek mellé fegyveres őröket és kamerákat is állítanak. A megfigyelés nem csupán a tolvajok, hanem a lelkes műtárgyrajongók miatt is szükséges. Biztosítani kell ugyanis, hogy egy időben 30-40 látogatónál ne legyen több a termekben, valamint azt, hogy se kamerával, se fényképezőgéppel, se mobiltelefonnal ne örökíthessék meg a festményeket. A kiállításra, mely május 12-étől július 2-áig tekinthető meg, a jövő héttől már elővételben lehet jegyeket vásárolni.


35 millió forintos festmény Szegeden

Az Amerikában élő magyar Munkácsy-gyűjtő – aki felajánlott 28 képet a kiállításhoz – tulajdonában van Munkácsy Mihály egyik leghíresebb alkotása. Az Ásító inas aukcióján nem kevesebb mint 85 ezer fontnál, azaz 35 millió forintnál koppant a kalapács. Ennyiért vásárolta meg Pákh Imre, a szegedi kiállításon pedig bárki meg is tekintheti. Közel sem ez azonban a legdrágább Munkácsy kép. A Poros út I. című alkotásért – mely a magyar árverés történelmének legdrágább festménye – 220 millió forintot fizetett egy gyűjtő. A Budapesten tegnap megnyílt Abigail Galéria festményárverésén egyébként most is lehet licitálni a magyar festőművész néhány alkotására: a Krisztus Pilátus előtt című festményhez készült két ceruza rajz tanulmány egyikét 440, a másikat 320 ezer forintra árazták. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom