Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Szegedre hívták a professzori címért harcoló kutatót

A szegedi egyetem rektora állást kínált annak a fiatal tudósnak, akit a Semmelweis egyetemen a szabályokra hivatkozva nem akarnak kinevezni professzornak. Szabó Csaba egyelőre még gondolkozik az ajánlaton, de azt sem tartja kizártnak, hogy végül visszamegy Amerikába.
Fotó: DM/DV
Nagy vihart kavart egyetemi körökben egy fiatal kutató, aki Friderikusz Sándor tévés műsorában nyíltan bírálta munkahelyét, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, valamint a Magyar Tudományos Akadémiát. Közel egy héten keresztül foglalkozott ügyével az ATV közéleti műsora, a témáról pedig szó esett szinte minden sajtótermékben.

A szövevényes történet alapja, hogy a külföldön professzorként ismert Szabó Csabát, aki jelenleg a pesti Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézetben tudományos tanácsadóként dolgozik, itthon nem akarják professzornak kinevezni. Pályázatát prózai okokra hivatkozva utasította el az egyetem: nincs tízéves oktatói gyakorlata, márpedig ez a SOTE belső szabályzata szerint feltétel. Szabó Csaba szerint ez azonban csak kifogás. Úgy gondolja, személye elleni támadás ez a döntés, azért született, mert nyilvános fórumokon, legutóbb egy folyóiratban megjelent publikációjában élesen bírálta a magyar tudományos élet belterjes rendszerét.

A napokig tartó nyilatkozatháború, melyben többek között a SOTE rektora, valamint egy Amerikában Szabó Csabával együtt dolgozott Nobel-díjas tudós is megszólalt, végül azzal ért véget, hogy a műsorban elhangzott: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora állást kínált a fiatal kutatónak. Néhány napja Szabó Csaba Szegedre utazott és tárgyalt a rektorral. Hogy pontosan miről volt szó, arról kölcsönös megállapodásuk alapján egyik fél sem beszél. Szabó Gábor teljesen elzárkózott a nyilatkozattól és Szabó Csaba is szűkszavúan fogalmazott.

A rekorder

Szabó Csaba harmincnyolc éves. Huszonhat évesen ő lett Magyarország legfiatalabb kandidátusa, kilenc évvel ezelőtt pedig akadémiai doktori címet is szerzett, mellyel az ország legfiatalabb nagydoktora lett. Ekkor a Nobel-díjas Sir John Vane Londonba hívta a William Harvey Intézetbe, ahol a szabadgyököket kutatta. Egy évvel később önálló labort vezetett Amerikában, majd Bostonban gyógyszerfejlesztő céget alapított, és mintegy húsz szabadalmat jegyeztetett be. A világ kilencedik legtöbbet idézett gyógyszertani kutatója. Rajta kívül magyar az első kétszázban sincs. Tavaly jött haza a családjával, jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen dolgozik. 
– Nem határoztunk el semmit, nincsenek konkrétumok, csupán a lehetőségekről beszélgettünk. Abban maradtunk, hogy meggondoljuk az elhangzottakat, és utána ismét leülünk beszélgetni. Nekem is mérlegre kell most tennem, mit akarok. A feleségem szegedi, én is szeretem a várost, de eddig Pesten éltünk. Nekem ott van a laborom, az embereim, vannak még futó pályázataim is, szóval meglehetősen felborítaná az életemet, ha elköltöznénk.

A fiatal kutató egyelőre azt sem vetette el teljesen, hogy visszamenjen Amerikába, ahol elismerik és megbecsülik tudását. Szabó Csaba hangsúlyozta: ügye nem arról szól, hogy presztízskérdést csinál abból, professzornak hívják, vagy sem. – De ha az egyetemnek ennyire fontos, hogy ne lehessek professzor, akkor most már nekem meg az a fontos, hogy lehessek – mondta.

Hozzátette, nem bánja, hogy ügyével kiállt a nyilvánosság elé, még akkor sem, ha problémája továbbra is megoldatlan maradt. – Nem gondoltam, hogy ennek köszönhetően megváltozik majd az egyetemi döntéshozók véleménye. Ez már akkor halott ügy volt, amikor a nyilvánosság elé került. A célomat viszont, azt hiszem, elértem: felhívtam a figyelmet, milyen merev rendszer szerint működnek a dolgok az egyetemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál: Sokan a száraz homoki borokra esküsznek

A homoki borok kedvelője Király Levente szegedi színművész, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és… Tovább olvasom