Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szegedre hozná a kormány a lézerkutató központot

Szeged - A várost javasolta tegnap az európai szuperlézer lehetséges magyar helyszínéül Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Jövőre dől el, hova kerül a 100 milliárd forintos projekt.
Sportcsarnok méretű, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló, több mint 100 milliárd forintot érő szuperlézer – jó eséllyel szállhat harcba az  Európai Unió eme gigaprojektjéért Szeged, miután tegnap a Tisza-parti várost javasolta az európai szuperlézer lehetséges magyar helyszínéül Molnár Károlykutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt: tudományos-technológiai versenyképességének fokozása érdekében az EU több tudományos nagyberuházást tervez 2015-ig. Ezek között szerepel az európai neutronkutató – ennek helyszínéül Debrecent jelölte a magyar kormány –, valamint egy lézerkutató központ.

Hazánk elsősorban az előbbire pályázik, ám ha nem Debrecen lesz a befutó, Szeged jó eséllyel száll harcba az utóbbi, 100 milliárd forintos projektért.

A szakmailag legalkalmasabb magyar helyszín kiválasztására bizottságot állított fel Molnár Károly, mielőtt meghozta döntését. Mi szólt mellettünk? – kérdeztük Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportjának vezetőjétől. – A Ferihegyi reptértől nem egészen másfél órányi útra épülne a központ az öthalmi laktanyában. Fontosak a szakmai érvek is: Szegedet a lézerkutatás nemzetközi élvonalában jegyzik – fogalmazott az akadémikus, aki 2010 elejére várja Brüsszel döntését a helyszínről.

A lézerközpont előkészítésében francia irányítással 13 ország (köztük Magyarország) vesz részt. Hazánk mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez a projektért – Szabó Gábor szerint „vannak esélyeink", legnagyobb vetélytársunk talán Csehország lehet. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni. Egyedülállósága miatt még Nobel-díjat jelentő eredményekre is lehet számítani.

Példátlan siker lehet

– Az elismerés az egyetemen folyó nemzetközi színvonalú munkát nyugtázta. A több mint 100 milliárdos beruházás példátlan siker lehet az egyetem, sőt az ország életében is. Az SZTE fejlődéséhez mindenképpen újabb lendületet ad a pozitív visszajelzés és a közeljövő már eldöntött, fontos és nagy értékű beruházásai. Köszönöm a városvezetés aktív segítségét és hatékony közbenjárását az ügyben – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora. – Szeged újabb látványos sikere nagy öröm és megtiszteltetés számunkra. Azzal, hogy városunk a fővárost és más egyetemi városokat megelőzve lehetséges helyszíne lett egy Európában egyedülálló kutatóközpontnak, ismét nagy lépést tettünk előre a „Szeged-tudásközpont" koncepció megvalósításában – kommentálta a döntést Botka László, Szeged polgármestere. A város novemberi közgyűlésén a képviselők kötelezettséget vállaltak arra, hogy nyertes pályázat esetén a közgyűlés részt vállal a pályázat külső infrastruktúrájának megvalósításában.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. frakk 2009. február 05. 10:19
  „Hiszem ha látom. Ebből sem lesz semmi. Propaganda az egész. Majd egy újabb plázát helyette .
  Még egy kongresszusi központ is kellene:))
  Addig is Botkáék körforgalmat , és útpadka emeléseket végeztetnek vállalkozókkal. Miért is?????????????? :)))))
  Na kitudja a választ??”
 • 23. strangerr 2009. február 04. 19:59
  „Én ettől a "teremcccsenek munkahelyet´" szövegen szoktam értetlenkedni. Valaki elmagyarázhatná már, hogy egy önkormányzat közvetlenül hogyan teremt "termelő" munkahelyet egy piacgazdaságban. Max olyan környezetet probál teremteni ami vonzóvá teszi az adott térséget a beruházóknak. Bár szvsz erre egy önkormányzatnak elég kevés a befolyása, inkább az állam tudja ezt komolyabban megtenni (adórendszer, oktatás stb.). De megsúgom, hogy pl a szegedi infrastruktúra fejlesztések épp ezt a célt is szolgálják közvetetten. De persze ha idetelepülne egy "termelő multi", akkor meg az lenne a szöveg, hogy "rabszolgasorban" "éhbérért" dolgozik a magyar a konzervgyárban és lám-lám "gyarmatosítva" vagyunk... Kádár elvtárs nagyon jó munkát végzett a fejekben sajna...”
 • 22. török 2009. február 04. 19:08
  „geza: asszem, a 400 ágyas új klinikai tömb, és az újklinika felújítása épp elég. de lehet, hogy neked semmi sem, aranyozott Dóm kellene, mi?

  gardista: reméljük, Botka marad, és szerencsétlenségedre többségben vagyunk.

  szunyi: tök korrekt, amiket leírtál összefoglalva.

  cselac: a város évről-évre több munkahelyet teremt, mint Mo-on bármely más megyeszékhely, nem véletlen, hogy Szeged lakossága az elmúlt 2 évben növekedett, miközben az országé csökken.

  szablya: tök igazad van! ennek örülni kell, emberek, nem pesszimistán fikázni, mint mindig! grat annak, aki küzd azért, hogy nálunk legyen ez a központ!”
 • 21. E! 2009. február 04. 17:44
  „Nem károgok, én lennék az egyik legboldogabb, ha idehoznák azt a cuccmákot :)”
 • 20. CID 2009. február 04. 17:37
  „szablya2009 ékezet wazze ékezet :)”
 • 19. szablya2009 2009. február 04. 17:03
  „A magyar tarsadalom lelkileg beteg.

  Egy Szeged szamara pozitiv hirre erkezo 18 hozzaszolasbol 16 negativ, nyafogos, fikazo volt.
  Azzal kevesen buszkelkedtek, hogy a magyarorszagi lezerkutatasok fellegvara Szegeden van. Arrol sem esett szo, hogy Szeged elsobbseget ezuttal Budapest is kenytelen volt elismerni.
  Debrecenben az atomfizika fejlett es nem az optika. Ezt Palinkas Jozsef a debreceni ATOMKI volt igazgatoja, a Magyar Tudomanyos Akademia jelenlegi elnoke is tudja, hiszen Szegeden vegzett fizikuskent. Az MTA elnoke szavanak pedig szokott sulya lenni az orszagos dontesekben.
  Jo azt is tudni, hogy a pecsi lezerfizikusok Szegeden tanultak es tudonyos palyafutasukat Szegeden kezdtek.
  A negative hozzaszolasok veszelyes erzelmi kornyezetszennyezest jeletenek es gazdasagi karokat okoznak. Kedves hozzaszolok, ne keseregjetek, hanem oruljetek a jo hireknek.”
 • 18. E! 2009. február 04. 16:29
  „5. joy:

  Nos: amíg az itt végzett biológusoknak nincs munkahely, addig nem mondnanám sikeresnek a biopolisz-projektet. Lehet, hogy a meglécő kapacitásokat jobban kihasználja, de új beruházásokat eddig nem vonzott :(”
 • 17. méltatlankodó 2009. február 04. 14:52
  „Ipari és gazdasági szempontból egyértelműen a franciák lennének a nyerők. Megvan az a fejlett ipar és kutatóbázis ami lézerrendszer bizonyos elemeit (több, különböző teljesítményű lézer kimenet) alkalmazni tudná. Az EU viszont el akarja kerülni a lézerkutatás túlzott koncentrálódását. Ezért esélyesebb Prága és Magyarország. Sajnos a cseheké a soros EU elnökség...”
 • 16. achilleus 2009. február 04. 13:35
  „Hát a Pfizer elriasztásában jelentős szerepet játszó Újhelyi (lásd Délmagyar nyári számai), most megint tök fölöslegesen majomkodik (mert ugye ez a legfontosabb), csak azért, hogy lehessen a fideszre mutogatni. Milyen barom párt ez, amelyik tudván-tudja, hogy nem megy át, mégis ilyesmibe öli az idejét? Állítom, hogy hamarabb lesz kész, már, ami kész lesz, mint a válságkezelő program, mindez csak azért, hogy jó ideig pofázgassanak róla, majd az első szavazáskor eltűnjön a semmibe, de utána félévig még lehet nyomni a süketet.

  2009-02-04 13:14
  Kisebb parlament: az MSZP már készíti törvénymódosítását

  Az MSZP elnöksége kedd esti ülésén támogatta a kormány javaslatát egy 199 fős parlament létrehozásáról és az önkormányzati választott tisztségviselők számának csökkentéséről, az erről szóló törvénymódosításokat február 16-ra, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésére el is készítik - jelentette ki szerdán Ujhelyi István, a kormánypárt elnökségi tagja. Ujhelyi István elmondta: az MSZP tervei szerint már 2010-ben az új rendszer szerint lehetne lebonyolítani a választásokat. Ehhez azonban az kell, hogy a többi párt is támogassa a kétharmados többséget igénylő kezdeményezést. A Fidesz korábban kifejtette, hogy nem támogatja a kormányfő elképzeléseit, ugyanis szerintük úgy kell csökkenteni az Országgyűlés létszámát, hogy megőrzik a jelenlegi egyéni és listás rendszert, és egyszerűen a felére csökkentik a képviselők számát, különben egy "polgároktól elszakított" rendszer jön létre.
  FH, hírTV”
 • 15. pille 2009. február 04. 13:10
  „ultra! Ha előre látod a válaszokat, akkor te egy látó vagy?Ha meg látsz mindent,minek írsz?”
 • 14. cselac 2009. február 04. 12:47
  „Ultra: azért ugye nem gondolod, hogy Szegednek ezekre van szüksége? :)”
 • 13. ultra 2009. február 04. 12:38
  „Városunk dicső vezetői teremtettek munkahelyeket:)))

  Van itt Tesco(vagy 5 db., de lesz még 2), Lidl, Obi, Kutyaáruház csak a munka büdös egyes diplomás fórumozóknak!:)))

  Látom előre a válaszukat!”
 • 12. cselac 2009. február 04. 11:39
  „Ej, de boldogságos vagyok, hogy ilyen miniszterünk is van!

  A város munkahelyet teremteni nem-e akar?”
 • 11. szunyi 2009. február 04. 10:06
  „1, ha jön ha nem az nem Botka érdeme föleg, hanem a kutatóké
  2, a projectek létrejötte nem Botka érdeme, hanem akik megcsinálják
  3, Botka érdeme, hogy az értelmes projecteknek alányúl és segíti
  4, a munkahelyteremtést és a többit nem Botkától (politikustól) kell várni, hanem megcsinálni maguknak
  5, ebből csak akkor lehet valami, ha Debrecen nem jőn össze
  6, szakmailag az optikába Prága előttünk van
  7, ha mégis idejőn akkor egy politikai döntés lesz, a szakmai érvek ellenére (EU-döntés)
  8, a város megtette amit ilyenkor egy város megtehet az infrastrukturát a pálzázat mögé rakta”
 • 10. nemecsekerno_007 2009. február 04. 09:44
  „" helyszín kiválasztására bizottságot állított fel Molnár Károly "

  :)

  Ez TIPIKUS!!!!! De nagyon TIPIKUS!!!!!

  Ha egyszer biztossá válna, hogy egy közeledô üstökös összeütközik a Földdel, mi azonnal felállítanánk egy bizottságot. És ott azon vitatkoznának ezek a tôröl metszett idióták, hogy milyen zászlót vonjunk fel a nemzeti, EU-s lobogó mellé az ítélet napján.

  :)

  Nem lesz itt semmi, ha lesz is az a kutatóknak és a szakembereknek köszönhetô majd. Sajnos túl sok hatalom van idióták kezében, így bármit szétb*szhatnak. :)”
 • 9. papen 2009. február 04. 08:39
  „Joy:
  Borg olvtársnak igaza van, ami a biopolisz program döglöttségét illeti.
  Csak azt nem értem, Botka László miért nyilatkozik, amikor ebben semmi érdeme sincs. Szerintem fogalma sincs, mi az a tudásközpont koncepció.”
 • 8. Logaritmus 2009. február 04. 08:33
  „geza: a 2000 ágyas klinika sehol - hála az égnek. PEr pillanat nem úgy tűnik, hogy a városból éppen egy évente százmilliókba kerülő 2000 ágyas giga kórház hiányzik. Feleslegesen meg minek ilyet építeni??”
 • 7. geza 2009. február 04. 08:04
  „Túl sok a LEHET
  Hol van a beharangozott gyógyszer kutatási központ (Pfeizer?)
  Hol a 2000 ágyas klinikai központ?
  De asszem lehet még sorolni.
  Ígérgetni nagyon tudnak, ezt megtanulta mindenki.
  Csak sajnos, a be nem váltott ígéreteket nem lehet rajtuk számon kérni....”
 • 6. LukSzusz 2009. február 04. 07:23
  „Botka megont festett magára egy csíkot.Majdra,vóttra,löszre a ci...bocs,roma sem ad.”
 • 5. joy 2009. február 04. 06:32
  „Nagyon nem értem, hogy 1-esek csak károgni tudnak.
  E dolog a múlt, hagyomány, és más annak jelenlegi alkalmazása.
  A magyar focinak is jelentős múltja van, oszt, mire mennek vele?
  Nagyon is sokat kell tenni azért, hogy 1-1 jelentős fejlesztést hozó beruházás ide jöjjön, pölö normális közlekedést kell biztosítani...

  A biopolisz él, és jól prosperál, csak sajnos hótrossz az itthuni sajtója, és "természetesen" őket is súlytja a károgás.
  Eleve mindenki azt hiszi, az egyetlen "valami". Nem az, hanem egy komplex program amelybe beletartozik az egyetemi képzéstől kezdve a Bay intézet, a Biológiai központ, a Gabonakutató, a vásárhelyi tanszék...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klinikai tévedés: mégis élt a halottnak hitt apa

Szeged - Kispál Jenőnével a szegedi belgyógyászati klinika közölte: férje elhalálozott. A megrendült… Tovább olvasom