Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szegedre költözik a magyar és a román kormány

Szeged - Magyar–román együttes kormányülés helyszíne lesz jövő kedden Szeged: Gyurcsány Ferenc és Calin Popescu Tariceanu kabinetje egy napra a városházára költözik. Utoljára 1945-ben ülésezett Szegeden magyar kormány.
A program kedden lesz ismert, de várhatóan fontos infrastrukturális kérdésekben döntenek. Jelentős biztonsági intézkedések és forgalomkorlátozások várhatók: ingyenes lesz a tömegközlekedés, és egy nappal előbb átadják az Anna-kutat. Utoljára 1945-ben ülésezett Szegeden magyar kormány.

Szegeden rendezik jövő kedden a negyedik magyar–román együttes kormányülést – várhatóan mind Gyurcsány Ferenc magyar, mind Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök teljes kabinetje a Tisza-parti városba érkezik egy napra.

A részletes programot ma jelenti be Daróczi Dávid kormányszóvivő, a magyar ügyek koordinációjáért felelős Miniszterelnöki Hivatal szintén később közli, hány fős delegációk érkeznek a városházára, és meddig maradnak itt.

– Nagy elismerés, hogy a két kormány minket választott, Szeged város fejlődésének és a sikeres határ menti együttműködésnek elismerése ez a döntés – fogalmazott lapunknak Botka László polgármester, aki elárulta: napirenden szerepelnek majd a város számára fontos infrastrukturális fejlesztések. Az egyik döntés a már elindított M43-as projekt folytatásáról születhet, a Makó és az országhatár közötti, illetve a román határtól induló szakasz építéséről.

1849. július 14-én – a forradalom és szabadságharc alatt –, Szegeden a Kárász-házban írta alá Kossuth Lajos és Nicolae Balcescu a két nemzet megbékéléséről szóló tervezetet. Fotó: Schmidt Andrea
1849. július 14-én – a forradalom és szabadságharc alatt –, Szegeden a Kárász-házban írta alá Kossuth Lajos és Nicolae Balcescu a két nemzet megbékéléséről szóló tervezetet.
Fotó: Schmidt Andrea

– Bízom benne, hogy a kormányülés áttörést hoz a Constanta–Fiume nemzetközi vasúti hálózat ügyében is, ennek része lenne a Szeged–Temesvár vasútvonal helyreállítása, a déli Tisza-híd megépítése – mondta Botka László.

Pécsett elmaradt

Az osztrákokkal, szlovénekkel és horvátokkal is ülésezett már együtt a magyar kabinet. Utóbbiakkal eddig kétszer: 2006 januárjában Budapesten, majd tavaly májusban Zágrábban. Szeptember 4-én Pécsett rendezték volna az újabb tanácskozást, de a horvátok halasztást kértek. Az osztrákokkal szintén kétszer, a szlovénokkal eddig egyszer, tavaly októberben ülésezett a Gyurcsány-kormány.

Egy ilyen jelentőségű diplomáciai esemény biztonsági intézkedésekkel és forgalomkorlátozással jár. A belvárosban elterelések és útlezárások várhatók, ezért ezen a napon ingyenes lesz a szegedi tömegközlekedés. Megnyílik az Anna-kúti csomópont is, a tervezettnél egy nappal előbb.

A magyar–román közeledés emblematikus színhelye Szeged: 1849. július 14-én – a forradalom és szabadságharc alatt –, a Kárász-házban írta alá Kossuth Lajos és Nicolae Bălcescu a két nemzet megbékéléséről szóló tervezetet. Ennek 1999 óta emléktábla is mementót állít a Klauzál téren.

A két ország először 2005 októberében Bukarestben tartott együttes kormányülést: a 3 órás tanácskozáson tizenöt együttműködési megállapodást írtak alá, például a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusa vagy a szegedi román kulturális intézet megnyitásáról.

Másodszor 2006 novemberében Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban ültek közös asztalhoz a felek, ugyancsak 3 órára – itt dőlt el, hogy 2007. január 1-jétől személyivel utazhatnak Magyarországra, s részlegesen megnyitották hazánk munkaerőpiacát a román állampolgárok számára.

Tavaly november 14-én tartották a harmadik együttes kormányülést a romániai Nagyszebenben – a rendezvényt több mint 300 rendőr biztosította, szigorú biztonsági intézkedések mellett, készenlétben tartva a tűzoltóságot, a mentőket és a katasztrófavédelmet is. Szegeden is hasonló készültség várható, ám ennek részleteiről egyelőre sem a Köztársasági Őrezred, sem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nem nyilatkozott – a hét második felére ígértek tájékoztatást.

Az utolsó simításokat végzik az Anna-kútnál. Fotó: Frank Yvette
Az utolsó simításokat végzik az Anna-kútnál.
Fotó: Frank Yvette

Magyar kormány 1919 augusztusában is ülésezett Szegeden, a Tanácsköztársaság idején: az „ellenforradalmi" kabinet vezetője gróf Károlyi Gyula volt. Utoljára pedig 1945 februárjában ült össze itt a Dálnoki Miklós Béla vezette ideiglenes nemzeti kormány.

Anna-kút: egy hét múlva megnyitják

A közös kormányülés miatt korábban adják vissza a közlekedőknek az Anna-kúti csomópontot. A buszok és trolik a szombati munkanapon már a régi rend szerint hajtanak át. Az autósokat az ígértnél korábban, jövő kedden reggeltől engedik be – próbaüzem jelleggel. A hivatalos átadási ünnepséget 23-án, csütörtökön tartják. Jelenleg az utolsó simításokat végzi a generálkivitelező Hídtechnika Kft. A közutak aszfaltozása majdnem kész. Hiányoznak még az útburkolati jelek, a jelzőtáblák és -lámpák. A járdák díszburkolatát helyreállítják, a peronokon felszerelik a védőkorlátokat. Füvesítenek, pótolják a bokrokat, legvégül levetkőztetik a védőburkolatba tekert fákat – tájékoztatott Tapasztó Sándor, a szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt irányítási feladatait ellátó Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. In Lembam 2008. október 21. 11:49
  „Azért így a Cicero idézet elég nevetségesnek hat. Csak arra kérem, Lemba, hogy ha okosat akar mondani, írni, azt megteheti magyarul is. Ha pedig a szöveghűséghez ragaszkodunk, akkor latinul.
  Épp ezért nem idézgetünk Petőfitől franciául. Mert nevetséges. Mint ez...”
 • 21. wass 2008. október 14. 22:38
  „Lemba, barátom, Cicero nem írt angolul. Keresse vissza a latin helyet, úgy elegánsabb. Sokkal elegánsabb.

  Na, de mindenkinek jó éjszakát, én ebből kiszállok, kérem, éjszaka ne szítsanak további gonosz indulatokat!”
 • 20. mrtic 2008. október 14. 21:56
  „17nek az egyetlen aki életképtelen kelet európában az a magyar...kösz”
 • 19. netuddki 2008. október 14. 20:52
  „Van itt pénz!Csak nekem nem ad kölcsön senki hogy megvendégeljem ivócimboráimat.Elvtársak!Itt kellene kezdeni a megszoritásokat!Vagy a diákszállon lesznek elhelyezva,menü a Békében?”
 • 18. k 2008. október 14. 20:04
  „knak 2008.10.14. 06:50

  Menj ki azt nézd meg azután magyarázál!
  Ha vki vmit le hagy azt még egy nem újságírós is pótolhatja, arról nem tehetek h egy kicsit hanyag az újságíró!”
 • 17. gsdfsdf 2008. október 14. 18:57
  „wass majd meglatod!alamusziskodjal csak egy par evteizeden belul mar a szomszedai tobdsege is afrikai azsiai bevandorlok lesznek es fel sem fogod majd hogyan tortenhetett ez meg.Ugy ahogy erdelybe is az evszazadok alatt beszivarogtak a romanok .... tudod miert mert gyava embernek nincs hazaja.es ha ilyen bokezo a mi kormanyunk akkor ez az idot csak felgyorsitja ...azert emiatt nem kell betojni csak romanul kell jol megtanulni es kesz.lesz meg szeged osi roman fold.....”
 • 16. Lemba 2008. október 14. 18:25
  „The budget should be balanced, the Treasury should be refilled, public debt should be reduced, the arrogance of officialdom should be tempered and controlled, and the assistance to foreign lands should be curtailed lest Rome become bankrupt. People must again learn to work, instead of living on public assistance.

  -- Cicero , 55 BC, ROME

  Jo lenne ha ferike es bandaja ket lopas kozott okori philosophy-val es foglalkoznanak.”
 • 15. wass 2008. október 14. 17:51
  „hojoj!

  Bizony nem mindegy, hogy mióta és hányan vannak Erdélyben románok. Bizony nem mindegy!”
 • 14. LukSzusz 2008. október 14. 17:12
  „Na akkor Botka-Ujhülye gyakorolhatják a farbatosz-nyalás művészetét.Ők ketten akik életüket szentelték a köznépért,Szeged felemelkedéséért,akik mellett nagy elődeink eltörpülnek,hősök.Akik mellett Kossuth apánk csikkszedő volt.”
 • 13. hojoj 2008. október 14. 16:55
  „wass!


  A román magyar viszonynak az tesz rosszat, hogy - sajnos - vannak románok erdélyben(az most mindegy, hogy miért). Ha nem lennének - de szép is volna - nem volna román-magyar ellentét, legfeljebb annyi mint magyar-spanyol...”
 • 12. wass 2008. október 14. 13:22
  „10. hozzaszolo!
  Nyugi. A dolog árnyaltabb, mindig sokkal árnyaltabb volt, az ilyen durva és buta uszítások sok száz éve csak rosszat tesznek a viszonyunknak.

  Nyugi. Olvasson konyveket, sokat!”
 • 11. Grabowski 2008. október 14. 13:20
  „Már nem tudtam mi/ki (nem Miki) hiányzik a boldogságunkhoz.
  Ferkó, a megmentő!”
 • 10. iugfuytyuiuy 2008. október 14. 13:15
  „a romanok mindig is magukenak tekintettek szegedet most jonnek felmerni mi is lesz az ovek amit gyurcsany ha tehetne keszsegesen at is adna nekik amugy a konzulatusuk falan pont akkora roman zaszlo van mint amekkora az o igenyeik.”
 • 9. Jung Heinrich halott 2008. október 14. 12:21
  „Az egyuttmuködes szonak van magyar jelentese? Miert baj,hogy nem csak anyazzuk egymast a romanokkal? Bar a bekes egymasmellett eles nem a jobboldal privilegiuma, marmint a hozzaszolasokbol latszik....”
 • 8. tora 2008. október 14. 12:08
  „Látom, nevelika balsik a Bigfoot Botkát a min.elnöki posztra! Tanulj tinó alapon megy ez náluk!:)”
 • 7. Ez jó! Jó dolog, hogy a román-magyar viszony évek óta az üzletről, jó kapcsolatokról szól. 2008. október 14. 11:47
  „...viszont kár, hogy most a szlovákok vannak megborulva a jobboldali őrülettől.”
 • 6. RTLMTK 2008. október 14. 09:42
  „"Nagy elismerés, hogy a két kormány minket választott, Szeged város fejlődésének és a sikeres határ menti együttműködésnek elismerése ez a döntés "


  HAHAHAHAHAHAHAHA :)))))))))))))))))))))”
 • 5. jajaja 2008. október 14. 09:41
  „751510

  () végre egy értelmes hozzászólás :)”
 • 4. 751510 2008. október 14. 09:12
  „De jó lesz nekünk! (nem rossz a csaj a képen)”
 • 3. belabacsi 2008. október 14. 07:03
  „2esnek:szolasszabadsag van,hadd irjon .”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klinikai tanács nem ment bele a bércsökkentésbe

Szeged - Egyelőre elhárult a veszély, hogy a szegedi klinikai központ szakdolgozóinak bérét… Tovább olvasom