Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szegedre költöztek a gólyák

Szeged - Drága tankönyvek, nehéz elektronikus órafelvétel, tisztasági betét, telt házas bulik – momentán ezek a héten Szegedre érkező 7600 elsőéves egyetemista életének legfőbb meghatározói.
– Nagy a mozgás, sokféle ember zsúfolódott össze ebben a tipikus egyetemi városban – osztotta meg velünk első élményeit Szegedről Aranyás Dóra. A paksi lány 7600 gólyatársával a napokban térképezi fel a szegedi felsőoktatás viszonyait.

Egyelőre az órák elektronikus úton történő felvétele okozza neki a legnagyobb gondot. – Nem jutottam be egyik kötelező tantárgyamra, de az idegen nyelvi kurzusról és a testnevelésről is lecsúsztam – mesélte. Hasonlóan járt a kapuvári pszichológushallgató, Lengyel Lívia is. – A diákigazolványról, az ingyenes, féléves bérletről sem tudok még semmit, szeptemberre ezért vennem kellett egy bérletet. A füzeteket is be kell szereznem, tíz darab biztosan kell majd. A könyvek sem lesznek olcsók – vetítette előre.

Juhász István, az egyetemi jegyzetbolt munkatársa is ezt erősítette meg: szerinte a héten aktivizálódó elsősök átlagosan 5-6 jegyzetet tudnak megvenni. Míg ugyanis az egyetemi támogatás ötezer forint, egy kétkötetes anatómiai atlasz például 22 ezer forint. Orvosi könyveket egyébként nem árusít a jegyzetbolt, náluk a közgazdászok és a jogászok fizetnek legtöbbet – utóbbiak akár 10-15 ezret is egy jegyzetért, de a 7500 forintos Gazdasági státusjog is komoly kiadást jelent.

Ma tüntetnek

– Vannak jogaim, fontosnak tartom, hogy kiálljak értük. Mindenképpen tüntetni fogok – fogalmazott Aranyás Dóra. A tandíjellenes demonstrációt ma 18 órától rendezi meg a hallgatói önkormányzat a Dugonics téren. Tavaly októberben kétezren tiltakoztak a Rektori Hivatal előtt.

Szolcsányi Zsófia szerint legalább 25 ezer forintot kell majd tankönyvekre költenie. Vigasztalásképpen évfolyamtársával, a szintén elsős szociológussal, Huszta Borival belenéztek a gólyacsomagba: instant kávét, édességet, matricát, Szent-Györgyi Albertet ábrázoló mappát kaptak – valamint tisztasági betétet, a fiúk pedig óvszert. Az első egyetemi szuvenírek mellé azonban már várják a bérletet és a diákigazolványt is. – Semmit nem adnak ki, amíg nincs tanulói jogviszonyunk, a tanulmányi osztályon viszont akkora a sor, egyelőre nem kerültünk be – mondták.

A Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetőjétől, Fekete Csabától megtudtuk, az állami nyomdától érkeznek majd a diákigazolványok – ezeket már augusztus 30-a óta várják. Egyedül az igazolványért kell fizetniük az elsősöknek, 1600 forintot.

Így marad pénz szórakozásra is: a Toldy utcában és a Dóm téren is óriási volt a sor az egyetemi szórakozóhelyek előtt hétfő este, a nyitóbulik miatt – a SZOTE-klubban már éjfélkor telt ház volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom