Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szegedre vagy Szentesre is jöhetne az Apollo

Szeged - Összesen 27 hazai település, köztük Szeged és Szentes polgármestere is közös nyilatkozatban nyilvánította ki tegnap: fogadnák az indiai Apollo Tyres beruházását. Mindkét csongrádi város kezdettől befogadóként szerepelt, Szeged már múlt csütörtökön újra megerősítette ezt a szándékát.
Tegnap közös nyilatkozatban nyilvánította ki egyértelmű befogadó szándékát 27 hazai település polgármestere az Apollo Tyres beruházásával kapcsolatban. A gazdasági tárca vette fel a kapcsolatot azokkal az önkormányzatokkal, amelyek eddig jelezték, hogy az indiai cég magyarországi beruházásához helyszínt biztosítanak.

„Magyarország szívesen látja ezt a beruházást. Az elkövetkező hetekben, hónapokban mindent meg kívánunk tenni annak érdekében, hogy a külföldi működőtőke-befektetők számára és így az Apollo számára is bebizonyítsuk, érdemes településeink közül választani, érdemes Magyarországon tartani ezt a beruházást is" – idéz a közös nyilatkozatból a gazdasági tárca tegnapi közleménye. Bajnai Gordon miniszter a cég és Gyöngyös város fiaskójára utalva azt mondta, ősszel programot indít a beruházásbarát településekért, a téma iránt érdeklődő önkormányzatoknak szakmai segítséget nyújt a tárca abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára. Bajnai hozzátette, a kormány mindent elkövet, hogy az első ütemben 200, majd további 100 millió euró értékű zöldmezős beruházást Magyarországon tartsa, hiszen először 900, majd további 600 új munkahely a tét.

A tegnapi közös nyilatkozat 27 aláírója között volt – mivel Botka László polgármester Kínában tartózkodik – Nagy Sándor szegedi fejlesztési alpolgármester is. Úgy tudjuk, Szeged már a legelső körben is tett ajánlatot, és már aznap, amikor az Apollo bejelentette, hogy mégsem építi meg Gyöngyösön a gumiabroncsgyárat, azaz már múlt csütörtökön megerősítették: a szegedi ajánlat áll.

Információnk szerint az Apollo menedzsmentjének az az igénye, hogy a gyár ne épüljön 100 kilométernél távolabb Budapesttől – ezért is választották ki Gyöngyöst. Mindazonáltal most Ajka, Bábolna, Érd, Hatvan, Heves, Isaszeg, Jászberény, Kalocsa, Kapuvár, Kazincbarcika, Kiskunfélegyháza, Komló, Maklár, Marcali, Mezőkövesd, Mezőtúr, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagyatás, Nagykanizsa, Polgár, Szikszó, Szolnok, Zagyvarékas, Záhony mellett Szeged és Szentes vezetői is aláírták a befogadókészségről szóló nyilatkozatot.

Ujhelyi István országgyűlési képviselő tegnap érdeklődésünkre elmondta, ő és a szegedi polgármester múlt csütörtökön kormánytagokkal tárgyalt Szeged beruházást befogadó szándékáról, és megismételték a város korábbi „jó ajánlatát".

Szentes: a várostól 10-12 kilométerre van hely

Szentes kistérsége jelentkezett már akkor, amikor kiderült, hogy az Apollo Tyres helyet keres magyarországi üzemének – erősítette meg információnkat Szirbik Imre szentesi polgármester. A Szentes, Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagytőke, Nagymágocs és Szegvár alkotta önkormányzati szövetség Gyöngyössel egy időben érdeklődött. Szirbik Imre azt mondta, miután a gumigyár Gyöngyös mellett tette le a voksát, nem foglalkoztak ezzel az üggyel, de a helyet kinézték. Mivel magánterület is van ott, most nem akar pontos helyszínt mondani, csak annyit: tíz-tizenkét kilométerre van a várostól.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Berényi Apollo 2008. augusztus 29. 16:06
  „Kedves MNX! Olvastalak, köszi, hogy emlékszel rám! Keress meg!!! Apollo! (Nem a gumis, a zenész!!!)”
 • 36. sztankov 2008. augusztus 20. 14:58
  „Vajon Viktornak: vagy hogy stílszerű legyek,
  Vajon, kevesebb "vajon", men lett volna-e több?”
 • 35. sztankov 2008. augusztus 20. 14:47
  „Vajon Viktornak: Kevesebb "vajon" több lett volna.”
 • 34. Ky György 2008. augusztus 20. 14:04
  „Szegedi gumiipari leányvállalat létrehozására is meghívták az "Apollo Tyres " indiai mammut céget. Hú de borzalmas hír....
  Mintha mi szegediek nem tudnánk, hogy 1966-óta 44-éve létezik gumigyár, először EMERGÉ, majd TAURUS néven. Szörnyű messze, több mint 100km-re a fővárostól. Amikor válságos helyzetbe került a TAURUS Szegedi Gumigyár, azt suttogták, hogy egyik érdeklődőnek sem kell. Azt is mondták, hogy a németek azzal vonultak el a gyármustráról, hogy, ipartörténeti múzeumut nem kívánnak megvásárolni. Aztán mégis megvették. Miközben Szegeden sorra számolták fel a régi ipari üzemeket, a hamburgi "PHOENIX Gumigyár" úgy dönött, korszerűsít. Több milliárdot is rááldozva mára egy valóban a kor követelményeinek megfelelő üzemet hozott létre, amint a cég nevéből is adódik a szegedi gumigyár újjászületett. A keverőüzemben a beérkező adalékanyagokat már 15-éve pormentes módon, zárt konténerekből, automata rendszerekkel számítógépes kiszolgálássa szabályozva adagolják a keverőgépekbe. A keverőüzemben, régen az ott dolgozók szó szerint úgy néztek ki mint a kéményseprők. Mára ragyogóan tiszta gépteremben tiszta munkaruhában dolgozó munkatársakkal találkozhatunk. A sajtóban sem olvashatunk egyetlen cikket sem, hogy milyen borzalmas környezetkárosító viszonyok uralkodnak ott. A szennyvizet is csak ellenőrzés mellett és megfelelő minőségben bocsátják ki a gyár területéről. Ha ez egy 15 évvel ezelőtti technológiával megoldható, akkor miért gondolnánk, hogy a legújabb technológia csakis környezetkárosító lehet. Konkurenciát sem jelenthet a szegedi gumicégnek, mert amíg ez utóbb ipari műszaki lemezek és olajipari mélyfúró- és egyéb ipari tömlők gyártásával foglalkozik, addig az indiai cég legjobb tudomásom szerint gépkocsiköpenyek gyártására specializálódott. Amennyiben felépülne az újabb gumigyár, úgy gondolom, megfelelő figyelemben részesülne az ellenőrző szervek részéről is. Szegeden jelenleg is van gumiipari szakmunkásképzés. 1500 új dolgozó még ha ebből 200 indiai, nem lenne rossz. Mi itt a gond?”
 • 33. mnx 2008. augusztus 20. 02:46
  „Mar 2.45-ora,de sehol semmi valtozas!!!”
 • 32. mnx 2008. augusztus 20. 01:33
  „Mar 1.30-ora van. De ezek meg mindeg a tegnapi hirek!!
  Alszaszosztok ott a szerkeztösegben???
  A tegnapi "nap szepe" a "mai nap szepe" is???
  Mikor jönnek az uj hirek???
  (Addig alszok egyet.)”
 • 31. mnx 2008. augusztus 19. 23:47
  „Csak röviden: "Apollo",vagy ahogy mi baratai a 70-es,8o-as evekben neveztük : "Apo", Szeged egyik legismertebb, legszeretettebb zenesze volt!!
  Egy igazi haver a szomszed lepcsöhazbol!!!
  Remelem,olvassa ezt a cikket!!
  Minden jot Neki!!”
 • 30. mnx 2008. augusztus 19. 23:37
  „Igazad van "btk78"!
  A NASA jön, es a mi szegedi Apollonk orgonazik a hatterben!!”
 • 29. The BitBrain 2008. augusztus 19. 22:29
  „Érdekes, hogy szentesiek nem szóltak hozzá a cikkhez, pedig...
  Itt is lenne miről beszélni, főleg, hogy egy nagy mezővárosról van szó, amely mezőgazdaságból él.

  Persze az is lehet, hogy a szentesiek tudták értelmezni a cég feltételeit, mint ahogy az is, nem érdekli őket a dolog.”
 • 28. btk78 2008. augusztus 19. 22:23
  „Ide legfeljebb akkor jön Apollo, ha a NASA valami vándorkiállítást szervez a holdprogram bemutatására... :)”
 • 27. Vajon Viktor 2008. augusztus 19. 22:02
  „Félreértés ne essék...

  Vajon a középiskolák, általános iskolák eleget tesznek-e azért, hogy képben legyünk, mit érdemes tanulni, hova érdemes továbbtanulni, vagy miattuk szenved később sok nem elég versenyképes diplomát szerző fiatal?”
 • 26. Vajon Viktor 2008. augusztus 19. 21:43
  „Vajon tudjuk-e, hogy a Tisza alkalmatlan teherhajózásra a nagysága miatt, illetve az ingadozó, és gyakran alacsony vízállás miatt is?

  Vajon tudjuk-e, hogy a Tisza nincs kedvező kapcsolatban Nyugat-Európával, amivel az ország külkereskedelmének 60-70%-a zajlik?

  Vajon tudjuk-e, hogy a multi cégek nem szünnek meg egyik napról a másikra (esetleg összeolvadás, beolvadás), és sokkal jobban alkalmazkodnak a globális versenyhez, versenyképesebbek, ezért nem kell attól tartanunk, hogy tönkre megy a gumiipar a mi életünkben?

  Vajon tényleg tönkre megy-e a gumiipar a közeljövőben, amikor a gumiipar specifikus alapanyagok és az egyéb termelési tényezőket nem veszélyezteti semmi?

  Vajon kell-e hülye kérdéseket feltennünk, és baromságot elültetni az emberek fejébe?

  Vajon hülyék vagyunk-e, hogy ennyi baromságot összeírunk?”
 • 25. Vajon Viktor 2008. augusztus 19. 21:37
  „Vajon mi lehet a hozzászólók többségének a végzettsége?

  Vajon mekkora a szakmai hozzáértésük a szennyezéstől félőknek?

  Vajon a multi csak kizsákmányoló, gonosz lehet-e, vagy hajlandó megfizetni a kiváló munkaerőt, és ösztönözni a hatékonyabb munkára?

  Vajon a bérek és a munka minősége, hatékonysága kapcsolatban van-e?

  Vajon valóban van-e Szegeden megfelelő számban olyan munkaerő, ami magasabb bért, és komolyabb cégeket érdemel?

  Vajon a kiemelkedő képességű munkaerő Szegeden marad-e, vagy elmegy a fővárosba ill. külföldre, ahol a képzettségének megfelelő munkahelyet talál, és nem pazarolja el a diplomáját (ami minőségi diploma, és nem büfészervező rekreáció rendezvényszervező szakos)?

  Vajon tényleg szükség van-e ennyi magyar, történelem stb. szakos tanári képzésre, büfészakokra, megéri-e az államnak, megtérül-e?

  Vajon van-e baj a mi hozzáállásunkkal (beleértve néhány fórumozót is)?

  Vajon érdekli-e a multikat a politikusok?

  Vajon hányszor fordult elő, hogy egy komolyabb multi cég nem kívánt tárgyalni magas beosztású politikussal, mert az nem az ő szintje?

  Vajon valóban tudjuk-e, hogy mi az a multi cég, a legfontosabbakat ismerjük-e, vagy csak egy hazánkban elterjedt kereskedelmi lánccal azonosítjuk a multit?

  Vajon tényleg válogathatunk-e, hogy melyik cég jöjjön be, tényleg ennyi lehetőségünk van-e, vagyunk-e ilyen helyzetben?

  Vajon minden multi cég ugyanolyan?

  Vajon egy forráshiányban szenvedő kis vagy középvállalkozás ugyanolyan munkafeltételeket teremt-e, a teljes bérünket bejelenti-e, és hosszú távon versenyképes-e, vajon bírja-e az erősődő versenyt?

  Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy hány kis- és középvállalkozás szűnik meg évente?

  Vajon tényleg szét kell-e osztani pénzeket a nem dolgozó népnek?

  Valóban Szegedre főhadiszállásként gondolnak a cégek, megvannak itt a speciális üzleti szolgáltatások, és a megfelelő környezet, munkamorál, stb.?”
 • 24. KukoricaJancsi 2008. augusztus 19. 21:22
  „Ide kell az Alföldre, és minél mélyebb helyre, hadd terüljön szét és ülepedjen ide a füstje!

  Hogy miért??

  Mert új munkahelyet teremt.
  Ugyanis a munkahely fontosabb mint a népek egészsége! Ez jött ki számításaimból, amit a cikk alapján végeztem.

  Hol élek én!!? Ahol ilyen zavarosak a gondolkozások...”
 • 23. gravity 2008. augusztus 19. 19:32
  „Előre tekintő 2008.08.19 19:27
  Úgy látszik nem csak én gondolom így, már ami a szükséges technológiát illeti.”
 • 22. gravity 2008. augusztus 19. 19:30
  „18-as: Ugye nem gondolja, hogy az a megoldás, hogy egy munkahelyre 16 millió forint támogatást adunk egy multinacionalista, környezeti szempontból kockázatos vállalkozásnak, amely az adókedvezmények lejártával felszámolja magát és a munkahelyeit, amíg pedig működik a hasznát kiviszi Magyarországról. Ennél már az is értelmesebb lenne, ha azt a 16 milliót odaadnák a potenciális dolgozóknak (az egész úgymond értük van), akik, ha normálisak, csak a kamataiból is képesek lennének megélni, addig biztosan, amíg a cég - sokszor valóban éhbérért - alkalmazza őket. De egy kis- vagy középvállalkozó, aki hazai ennyi pénzből messzemenően több munkahely teremtésére képes, a hasznát itthon hagyja, a legritkább esetben költözik el.
  - Ha pedig multi kell, akkor az tényleg legyen innovatív, az ilyen cégek a magasan kvalifikált munkaerő-szükségletük miatt nehezebben mozdulnak el, ha már beágyazódtak. Ne lóerőszámba vegyük már a munkavállalókat!”
 • 21. Előre tekintő 2008. augusztus 19. 19:27
  „Impotens módon elüldözték a komolyabb cégeket a városból, most meg idehoznának egy különösen piszkos céget egy vagon indiaival.
  Ne tessék átnyúlni a fejünk fölött és tönkre tenni a környezetünket! Koromgyár helyett igényes iparfejlesztést!
  A sz@ros munkát bizzák másra, Szeged karakteréhez illő cégeket
  csalogassunk a padlásra!”
 • 20. dfssdf 2008. augusztus 19. 19:21
  „7. számít még az infrastruktúra ls földrajzi elhelyezkedés, szerintem”
 • 19. csanyiv 2008. augusztus 19. 19:00
  „Mondjuk a KÉSZ az éppen most vette meg a volt Kossuth Zsuzsa épületét, hogy a cég főhadiszállása ide települjön a felújítás után.”
 • 18. Most akkor mi legyen? 2008. augusztus 19. 18:33
  „Kedves jobboldali emberfajták!

  Nektek nem jó az indiai, mert keveset fizet. Nem jó az esztergomi, mert ott már többet fizetnek de sokat kell érte melózni. Nem jó a kereskedő cég, mert az szerintetek úgyis zsidó. Nem jó a termelő sem, mert az meg szennyezi a környezetet. Nem jó az állami, mert ott meg lopnak. Nem jó semmi?

  Mi lenne nektek a jó? Az alacsony adó és a magas segély? Büdös a munka? Büdös a beruházó? Aláírást gyűjtötök egy munkahelyteremtő cég ellen?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi céljárat a különvonatokhoz

Szeged - Az SZKT céljáratokat indít a Szegedről induló ünnepi különvonatokhoz. Az 1-es villamos… Tovább olvasom