Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Szegedről 576 videó a YouTube-on

Szegedről tegnap 576 videót dobott ki a YouTube keresője – sportsikerekről készült filmeket éppúgy találhatunk közöttük, mint emlékezetes színházi pillanatokról, koncertekről vagy családi eseményekről készült videókat.
Az interneten naponta több százmillió nézője van a YouTube-nak és a többi videomegosztó portálnak, ahol a temérdek felvétel között mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő különlegességeket. Szegedről tegnap 576 videót dobott ki a YouTube keresője – sportsikerekről készült filmeket éppúgy találhatunk közöttük, mint emlékezetes színházi pillanatokról, koncertekről vagy családi eseményekről készült videókat.

Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb internetes slágere a YouTube (www.youtube.com) videomegosztó portál. Idehaza sokan csak akkor fedezték fel, amikor Rúzsa Magdi az eurovíziós dalfesztiválon szerepelt, és itt lehetett legegyszerűbben meghallgatni az Aprócska
blues-t. A YouTube oldalait regisztráció nélkül bárki megnézheti, a tagok azonban értékelhetik, kommentálhatják is a videókat, valamint 10 percnél nem hosszabb saját anyagaikat szabadon közzé is tehetik. Elvileg tévéből, műsoros videokazettáról, DVD-ről másolt részletek nem szerepelhetnének a kínálatban, de ezzel nemigen törődnek, mindenki azt tölt fel, amije van, az internetezők pedig élvezik az általában csak negyed képernyőméretben elfogadható minőségű képet. Egy-egy izgalmas, különleges videoklippel hetek alatt világhírűvé válhat szinte bárki. Legsikeresebbek a legnagyobb hülyeségek.

A zongorázó macska

Az év elején került fel a YouTube-ra egy átszellemülten zongorázó macska videója. Gazdái eredetileg csak azért töltötték fel, hogy wyomingi unokaöccsüknek is megmutassák. Nóra cicára azonban rövid idő alatt közel négymillióan voltak kíváncsiak. Akkora szenzációvá vált a hároméves macska, hogy a videó folytatása már a CNN-en debütált. Nóra első hallásra kortárs zeneszerzői adottságokat mutat, és meggyőzően tudatosnak tűnik. A muzikális állat Amerikában azóta az összes ismert talkshow-t végigturnézta produkciójával, sőt már első CD-jét is megjelentették.

Persze sok érték is van a YouTube-on. Például olyan archív dzsessz-, opera-, rock- és popfelvételeket, sőt még irodalmat is találhatnak a műfajok szerelmesei, amiről korábban nem is álmodhattak. Ma már nem is igazi sztár az, akiről a rajongói nem töltöttek még föl videókat.
A hazai vidéki városok közül szegedi vonatkozású videóból található a legtöbb a YouTube-on: tegnap összesen 576-ot dobott ki a keresőprogram. (Kecskemétről 131-et, Győrből 275-öt, Miskolcról 356-ot, Debrecenből 546-ot találtunk.)

A témák hihetetlenül változatosak. A legtöbben, közel húszezren a 2006-os kajak-kenu vébéről készült hatperces filmösszeállítást nézték meg. 13 ezren töltötték le a Gino majálisa című felvételt, amit 2005-ben készített az egyik kereskedelmi televízió a ligetben, és Gino arról beszél benne: a majális a szeretet ünnepe, csak az a baj, hogy sok a rosszindulatú ember, ezért nagy a veszedelem. Röhögés nélkül nem lehet végignézni. Rengeteg a különféle sportrendezvényt megmutató videó. Siker a Pick-Szeged MKB Veszprém KC 29:24 című montázs, valamint a bajnokcsapat ünneplését megörökítő felvétel is. A küzdősportokat űzők, a görkorisok is sok amatőr videóval vannak jelen.

A Szegedi Szabadtéri Játékok számára jó ingyenreklám lehet, hogy sorra kerülnek fel az egykori előadások emlékezetes pillanatai a világhálóra. Az idén visszatérő tavalyi Rudolf-produkció egyik sikerszámát, a Hétköznapi hőst Mészáros Árpád Zsolt előadásában több mint 4500-an látták, és a legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta. Több sláger szerepel az 1996-os Elisabethből is, például Szabó P. Szilveszterrel Útvesztő minden út című dalt majd hatezren nézték meg. Akadnak igazi csemegék is: az 1993-as Dóm téri produkcióból Aida és Amneris duettje Misura Zsuzsával és Gail Gilmore-ral. Gregor József és Rost Andrea 1994-es zsinagógabeli legendás koncertjének részletei is ritkaságnak számítanak. A szegedi operatagozat 1995-ös Pillangókisasszony-produkciójából is szerepel néhány jelenet a YouTube-on Frankó Tündével és Kiss B. Atillával.

A videósok egyik kedvence a Bengáli, a régi típusú szegedi villamos. Többtucatnyi felvételt tettek közzé róla. A portál névtelenséget biztosít a feltöltőknek, így sok fricska is születik. Például „Thewxar" alkotása, a MiamiSzeged című videó jellegzetes, lepusztult szegedi arcokkal mondatja el tört angolsággal: ez itt Miami. Vicces kedvű diákok több iskolai rejtett kamerás videót is feltöltöttek, lehetséges, hogy a felvételeken szereplő tanárok nem örülnének, ha tudnák. A politika sem hiányozhat a kínálatból, a tavaly szeptember 19-i szegedi tüntetés képsorait éppúgy megtalálhatjuk, mint a politikusokat kifigurázó videoszösszeneteket.


Botrányok és retorziók

A marokkói internetszolgáltató letiltotta a YouTube-hoz való hozzáférést, mert a marokkói királyt bíráló videofelvételek jelentek meg a portálon. Londonban is botrányt okozott egy YouTube-on látható amatőr felvétel, amelyen egy élő csirke fejét harapja le és köpi ki a brit uralkodó testőri szolgálatát ellátó elit alakulat egyik katonája, miközben a szerencsétlen állat még csapkod a szárnyaival. A film hatalmas felháborodást kavart Nagy-Britanniában. A felvétel után több száz panasz érkezett a YouTube-hoz, amely végül maga értesítette a rendőrséget. A 22 éves Craig Briercliffet, aki részegen hajtotta végre a bizarr kivégzést, őrizetbe vették, és 30 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtották. Elöljárói azt is vizsgálják, van-e helye a brit hadsereg egyik legelőkelőbb egységénél. Az Egyesült Államokban a védelmi minisztérium elégelte meg, hogy az amerikai katonák az iraki háborúról töltöttek fel cenzúrázatlan videókat, ezért megtiltott mindenfajta ellenőrzés nélküli internetes megjelenést. A videók többsége harcokat, sebesülteket és pusztítást mutatott, nézettségük pedig akár a félmilliót is elérte. A békepártiak azt feltételezik, hogy a hadsereg egyszerűen csak nem akarja a világnak megmutatni, hogy mi is folyik valójában Irakban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Víztorony tér áll és egyelőre vár

Szeged legrégebbi lakótelepe, Tarján, két részből áll. A Budapesti körúttól a töltésig tartó északi… Tovább olvasom