Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szegedről indult a világjáró hegedűs

Szecsődi Ferenc annak idején egy tévéműsor segítségével szerzett egy szegedi padláson porosodó hegedűt növendékének, Zádory Éduának, aki ma 19 órától világjáró muzsikusként ad koncertet Szokolay Balázs zongoraművésszel az SZTE-aulában.

Zádory Éduát Szecsődi Ferenc indította el a pályán. Fotó: Gerhard Weinkirn
A kecskeméti születésű Zádory Édua hétévesen kezdte hegedűtanulmányait. Tizenkét éves volt, amikor felvették a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola különleges tehetségek számára indított előkészítő tagozatára. A Liszt-díjas hegedűművésznél, Szecsődi Ferencnél tanult, akit példaképeként tisztelt. „Sokat köszönhetek neki, nála kezdődött a pályafutásom. Gyakran magával vitt koncertezni. Ez egy kezdőnek nagyon fontos. Kevesen teszik azt meg manapság a növendékeiért, amit ő megtett. Tőle kaptam ajándékba az első vonómat. Az ő ismeretsége révén jutottam ki Svájcba is" – mondta egy interjúban a jelenleg Bécsben élő Zádory Édua.

Ösztöndíjasként, tizenhat évesen került ki Svájcba, ahol többek között Varga Tibornál is tanult. 1997-ben felvették a bécsi Zeneakadémiára Günter Pichler professzorhoz, majd Ernst Kovacicnál tanult. Az elmúlt években koncertező művészként Európa szinte valamennyi országában fellépett, eljutott Japánba, Kanadába, Kínába és az Egyesült Államokba is. 1998-ban Párizsban jelent meg első CD-je, majd további három lemezt készített.

Ma esti szegedi koncertjén többek között Bach, Paganini, Brahms, Schumann, Liszt és Bartók művei csendülnek fel.


A mester tanítványáról

– Amikor Zádory Édua hozzám került, nagyon rövid idő alatt óriási fejlődést tapasztaltam nála – emlékezett egykori növendékére a mester, Szecsődi Ferenc hegedűművész, az SZTE ZFK professzora. – A hangszere és a zene megszállottja volt. Amikor egy tévéműsorban elpanaszoltam, hogy van egy hihetetlenül tehetséges ifjú növendékem, akinek nincs megfelelő hegedűje, rögtön jelentkezett egy idős szegedi néni, aki a padlásán őrzött egy nagyszerű hangszert. Éduának ajándékozta, aki sokáig azon játszott. Mindig nagyon szép hangon, érzékenyen és művészi alázattal muzsikál, kevés hozzá hasonló kiugró tehetséggel találkoztam több mint negyedszázados tanári pályafutásom során. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom