Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szegények mentőöve lett a szőlőkivágás

Az unióhoz újonnan csatlakozott szegény országok szegény szőlőtermesztői örülnek a szőlőkivágásért fölajánlott összegeknek. Egyéni szinten sokaknak kiutat jelenthet a megoldás, országos szinten azonban szomorú folyamatról van szó, mondja egy neves bortermelő. Olyat még nem hallott, hogy „régi" uniós országokban szőlőterületet csökkentenének az EU-s bortúltermelés leküzdésére.
Somodi Sándor minőségi boraival állja a versenyt. Fotó: Schmidt Andrea
Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő a napokban Strasbourgban azt mondta, hogy félő: a magas kivágási támogatás miatt túl sokan semmisítik meg szőlőjüket az új tagállamokban, ahol szőlőből kevesebb a jövedelem, mint a „régiekben". Különösen a szegényebb gazdák kényszerülnek erre a lépésre, azok, akiknek a kivágásért egyben kapott nagy összegű támogatás – akár másfél millió forint – nagyon sokat jelent. Somodi Sándor, neves ásotthalmi borász, a Vindependent (Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége) tagja attól tart: miközben az ország elszegényedik szőlőterületekben, az uniós bortúltermelési gondokat sem oldja meg a kivágás. – Hisz a túltermelést elsősorban a tengerentúli borok behozása okozza, s ma, a globalizált világpiac időszakában nemigen lehet hatékonyan küzdeni e jelenséggel szemben – mondja.

A nagyobbak jobban bírják

Kik választják a kivágás helyett a telepítést, a „szőlőkivágási támogatás" helyett a szerkezetváltási támogatás igénybevételét? Akiknek már van bizonyos nagyságú területük, és megvannak a szükséges gépeik, s így a szőlőtermelés és borelőállítás önköltsége olyan alacsony, hogy megéri folytatni e tevékenységet, még kedvezőtlen években is.

– Környékünkön eddig mintegy 60 hektárnyi szőlőt vágtak ki – mondja Bodor István, a Bokrosi Borászati Kft. ügyvezetője. Ha a 2007–2008-as borpiaci évben is lesz támogatás szőlőkivágásra, várhatóan további 50 hektárt vágnának ki az itteni tulajdonosok. A integrátori szerepet is betöltő kft. 250 hektár bortermését – amit mintegy kétszáz kistermelő állít elő – vásárolja föl és értékesíti, főleg uniós piacon.

– A kivágási támogatás mentőöv is lehet, az egyetlen lehetőség sok ember számára. Például azoknak az idős szőlősgazdáknak, akiknek családja nem folytatja tovább ezt a tevékenységet, s egyébként is azon gondolkodnak, hogy abbahagyják a borászkodást – mondja Tóth István, a mórahalmi Vitifarm Kft. ügyvezetője. Ő maga egyébként nem vág, hanem telepít: 57 hektárnyi, meglévő területét ősszel további 15 hektárral bővíti Ásotthalmon. Bokros környékén is kezdődtek telepítések – tudtuk meg a Bokrosi Borászati Kft. vezetőjétől. Az unió nemcsak a szőlőkivágást, hanem a szerkezetváltást is támogatja, mikor a régi, kevésbé jó minőséget adó fajták helyére új, jól értékesíthető termést biztosítók kerülnek, s a tulajdonos egyébként is művelésmódot vált, modernizál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom