Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Székhelyi ''álomcsapattal'' pályázik

Jövő áprilisban lejáró direktori mandátumának utolsó évadzáró társulati ülésén tegnap a véget érő szezont búcsúztatta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Székhelyi József bejelentette: „álomcsapatával" közösen újra pályázik.
Több mint százezer nézővel és húszezer bérletessel jó évadot zár a Szegedi Nemzeti Színház – értékelte tegnap a vasárnap véget érő szezont Solymos László alpolgármester. Az évadzáró társulati ülésen a színháziak egyperces néma felállással emlékeztek a szezonban elhunyt játszótársakra, Gregor Józsefre, Mezey Károlyra, Sinka Károlyra és Kocsis Györgyre.

Díjjal zárták a szezont

A hagyományokhoz hűen a tegnapi évadzárón adták át a különböző önkormányzati, színházi és egyetemi elismeréseket. Szegedi Tudományegyetem díját Szilágyi Annamária és Király Levente kapta. Örökös taggá választották Várszegi Ottó egykori színpadmestert. A Szegedi Operabarátok Egyesületétől az évad ifjú énekese díjat Wittinger Gertrúd vehette át, az évad énekese Réti Attila, az évad énekesnője Vajda Júlia lett. Az énekkari nívódíjat Kónya Krisztina, a Vaszy Viktor-díjat M. Kontz Gábor, az Imre Zoltán-díjat ifj. Stadler Ferenc világítástervező, a Makó Lajos-díjat Janik László, a Varga Mátyás-díjat Kertész Zsolt ügyelő kapta.

Főigazgatói ciklusa utolsó teljes szezonját értékelve Székhelyi József direktor hangsúlyozta: made in Szeged modellje megvalósulni látszik. A tehetséggondozás eredményének tartja azt is, hogy a fiatal színművész, Boncz Ádám szeptembertől New Yorkban, a híres Lee Strasberg Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke lesz. Azé az elitképzőé, ahonnan olyan világsztárok indultak, mint például Robert De Niro, Al Pacino, Paul Newman, Dustin Hoffman és Jane Fonda.

Székhelyi József azt is elmondta: kialakította „álomcsapatát", amellyel közösen jövőre újra pályázik. A kommunikációs és marketingvezető az egykori színigazgató, az ópusztaszeri emlékpark éléről néhány hónapja eltávolított Nagy László lesz. A rendezői gárdát a volt pécsi főrendező, Hargitai Iván erősíti. Molnár László első karmesterként folytatja, a zeneigazgatói teendőket a jövőben Koczka Ferenc látja el.

Székhelyi József szerint az, hogy az évad jegy- és bérletbevétele éppúgy 140 millió forint volt, mint az előző szezon végén, azt jelzi: a fizetőképes közönség nem terhelhető jobban. Ezért csak óvatos jegy- és bérletár emelésre kerülhet sor.


Szimfonikusok évadzárója

Mérföldkő a szegedi szimfonikusok életében a tegnapi nap, mert az együttes hivatalosan is magába olvasztotta a Szegedi Nemzeti Színház zenekarát. A muzsikusok már új otthonukban kezdhetik meg munkájukat: a koncertek rendezésére is alkalmas Korzó Zeneházban. A szimfonikusok sikeres évadot zártak: 69 hazai és külföldi koncerten vannak túl, de a nyári szezonban még 23 fellépés vár rájuk, többnyire a Szegedi Szabadtéri Játékokon. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a szegedi Móra-múzeumot

Tegnap este nyitotta meg kapuit a látogatóbarát felújítás után a szegedi Móra-múzeum. Az egymilliárd… Tovább olvasom