Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Székhelyi József és Gyüdi Sándor a közéleti kávéházban

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház nyáron leköszönő régi és hivatalba lépő új főigazgatója, Székhelyi József és Gyüdi Sándor arról is beszélgetett a közéleti kávéház estjén: példát szeretnének mutatni arra, hogy európai módon is végbemehet egy hazai teátrumban is a stafétaváltás.
A megváltozott jogszabály előírja: csak két évad között, nyáron léphetnek hivatalba az új színigazgatók – emiatt hónapokig, február közepétől június végéig tart a Szegedi Nemzeti Színház élén a stafétaváltás. Mindkét „versenyző" eddig is a teátrum játékosa volt, és ezután is az marad – a Korona Hotel zsúfolásig megtelt éttermében, a közéleti kávéház pénteki estjén erről is beszélgetett Székhelyi József és Gyüdi Sándor.

Székhelyi József és Gyüdi Sándor a Korona éttermében válaszolt Tatár Rózsa és a közönség kérdéseire  Fotó: Karnok Csaba
Székhelyi József és Gyüdi Sándor a Korona éttermében válaszolt Tatár Rózsa és a közönség kérdéseire
Fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi direktor felelevenítette: 2003 áprilisában, amikor csődhelyzetben, közel négyszázmillió forintnyi adóssággal átvette a színház igazgatását, nemcsak a hiánnyal, köztartozással, hanem a bizalomvesztéssel, a nézők elpártolásával is szembe kellett néznie. Igazgatói irodájában kérte meg a kulturális bizottság egyik akkori tagját: a teátrumban ne politizáljon, mert direktorként távol szeretné tartani a színházat a politikától, inkább az emberekhez vinné közelebb. Székhelyi József úgy értékelte: ez sikerült is, hiszen a bérlők száma megháromszorozódott, többnyire zsúfolt házak előtt játszanak, saját bevételük is dinamikusan emelkedett. Nagy tetszést aratott a színidirektor sztorija arról: tíz napja kinevezett főigazgatóként hogyan sikerült rábeszélnie az APEH elnökét arra, hogy az elődje tevékenysége nyomán kiszabott 28 milliós adóbírságot elengedje – „különben átsétálok a Csillagba, és leülöm".

Változik a bérleti rendszer

A jövő évadban változás várható a bérleti rendszerben: átláthatóbb struktúrára, több, de átgondoltabb kedvezményre, kevesebb módozatra, de nagyobb variabilitásra törekednek – hangsúlyozta a leendő direktor, aki szerint Gregor Józsefhez méltónak kell lennie a nevét viselő bérletnek is. Gyüdi Sándor azt is hangsúlyozta: bővíteni szeretné a színház anyagi mozgásterét, növelni kell a produkciókra jutó pénzeket. Okos beosztással sok és sokféle előadást szeretnének, széles műfaji és stiláris skálán játszanak majd – ez a koncepció remélhetőleg mindenkinek hozhat majd valamit.
Direktorkollégái megdöbbenésére Székhelyi a színigazgatók legutóbbi konferenciájára elhívta és ott bemutatta július 1-jén hivatalba lépő utódját. A hazai gyakorlatban megszokott viharos stafétaváltások miatt ezt „példátlan európai megoldásnak" nevezték a többiek. A szimfonikusok igazgató-karnagyi posztját hamarosan a főigazgatóira cserélő Gyüdi Sándor megerősítette: a teátrum egyik legismertebb, legnagyobb színészeként továbbra is vezető szerepek várnak Székhelyire.

A közönség szóba hozta a Cura-vitát is, Gyüdi modern médiaszemélyiségnek nevezte a sztártenort, és elismerte, ő félt volna bevállalni ilyen anyagi feltételekkel a felléptetését. Székhelyi szerint megérte, hiszen José Cura akkora név az operaéletben, mint Julia Roberts a filmvilágban. Márpedig az utóbbi 4,5 milliárd forintnyi gázsit kaszál egyetlen filmért, ahhoz képest nem sok Cura 25 milliója.

Olvasóink írták

  • 2. maci52 2008. április 21. 21:11
    „Hiába,akárki, akármit mond,mindíg is a metszett farkúaknak állt a pénzvilága.Az APEH elnökét én is meghívnám egy kajára ha elengedné adóimat.”
  • 1. buga jakab 2008. április 21. 11:39
    „Rohadt jó ez a "ne politizáljon" attól a személytől, aki a Himnuszt kiforgatva egy szdsz gyűlésen nekiment Orbánnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy tavaszi hétvége: szemétgyűjtés, ligeti piknik és séta

Szeged - Szemetet horgásztak a füvészkert tavából, és műanyag flakont tapostak a szárazföldön azok a gyerekek, akik részt vettek a Föld napja alkalmából rendezett vetélkedőn. Tovább olvasom