Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Székhelyi József nem pályázik újra a színidirektori posztra

Szeged - Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója levelet küldött a polgármesternek, amelyben bejelentette: úgy döntött, nem kíván indulni a direktori posztért kiírt pályázaton. Április végén lejáró megbízatása után is Szegeden szeretne dolgozni – színészként és rendezőként.
Székhelyi József ötéves főigazgatói megbízatása április 25-én jár le a Szegedi Nemzeti Színház élén. A közgyűlés múlt heti ülésén döntött arról: pályázatot ír ki a poszt betöltésére. Székhelyi már tavaly novemberben, 60. születésnapján jelezte, majd később is megerősítette, hogy nem kíván pályázni, bár nyitva hagyta más megoldás – esetleg felkéréssel hosszabbítás – lehetőségét. A pályázat kiírásával ez az opció elveszett, ráadásul a Gregor-emlékkiállítás megnyitóján Botka László szavait úgy is lehetett értelmezni: a városvezetés a színház megújítását szeretné, vagyis „új műsorhoz, új férfi kell".

Székhelyi József tegnap jelentette be a polgármesternek, hogy hosszas töprengés után – szocializációjára és életkorára (61) tekintettel – úgy döntött: nem indul a pályázaton.

Székhelyi József levele Botka Lászlónak

Székhelyi József Dollárpapa szerepében - csak igazgatóként venné a kalapját.
Fotó: Frank Yvette

– Egy olyan színházeszmény mellett köteleződtem el, amely ma úgy tűnik, a köztársaságnak terhére van. Arra biztatnám a törvényhozókat, hogy olyan színházi törvényt alkossanak, amely egyszerre hagyományőrző és 21. századi módon megalapozója a szellemi innovációnak, fejlődésnek. Ma rossz úton jár az ország: piaci szemlélettel bánunk a színházzal és általában a kultúrával. Vitáim többsége is ebből a nézetkülönbségből fakad. A politika nem érti, hogy a színházak támogatása valójában hosszú távú befektetés – magyarázza Székhelyi József, mit ért a döntését motiváló szocializáción.

– Fiatalosan gondolkodom, könnyen tanulok, nem vagyok szellemi trotli, de lehetnek olyan egészségügyi gondjaim, amelyek nem terhelhetők rá egy közel négyszáz alkalmazottat foglalkoztató óriási intézményre. Úgy érzem, fiatalabbnak, rugalmasabbnak, energikusabbnak kell lennie az igazgatónak egy olyan komplex munkavégzéshez, amit a színház megkíván.

Székhelyi József: Főszerepben a játék és a rendezés. Fotó: Schmidt Andrea

Székhelyi szerint a jövőben olyan sokoldalúan felkészült intendánsnak kellene vezetnie a szegedi színházat, aki átlátja az egész szakmát és az intézményt, nagyszerű organizátor, kiépített kapcsolatrendszerrel és jó kommunikációs készséggel rendelkezik, okos, nem kapkodó, nem tekintélyelvű, nem fiskális szemléletű, de nem is túlzottan „lila".

A jelenlegi direktor határozatlan idejű színészi és rendezői munkaszerződéssel is rendelkezik, így abban bízik, ilyen minőségben folytathatja majd a pályáját Szegeden.

A pályázat menete

A pályázati felhívás hamarosan megjelenik a Kulturális Közlönyben, majd azt követően lapunkban is. A határidő lejárta után a kulturális bizottság véleményezi a beérkezett pályázatokat, a szakmai bizottság javaslatát is figyelembe véve a pályázók meghallgatása után tesz javaslatot a közgyűlésnek az új főigazgató megbízására. Botka László szerint valószínűleg februárban választja meg a közgyűlés az új direktort, aki április 26-án léphet hivatalba. A Színházi Társaság kérésére 4 év 3 hónapig tart az új igazgatói ciklus, mert így sokkal szerencsésebb időpontban, két évad között, 2012. július 31-én lehet a következő váltás.

– Elismerés, hála és köszönet jár Székhelyi Józsefnek az elmúlt évekért. Nehéz helyzetben vette át a színház igazgatását, amely azóta is kiegyensúlyozottan működik. Bejelentése is felelősségteljes, nagyszerű emberi döntés, nem volt még példa arra Szegeden, hogy egy színházigazgatói ciklus ilyen tisztességesen érjen véget. Székhelyi József az elmúlt években valódi szegedivé vált, akinek a város a legfontosabb, ez tükröződik mostani döntésében is – hangsúlyozta Botka László. A polgármester úgy véli, a színház főigazgatói feladata elsősorban művészetszervezés és menedzselés, de azt is fontosnak tartja, hogy olyan személy legyen az új direktor, aki mögött elismert, kétségbevonhatatlan művészi teljesítmény is van.

– Nem hiszek abban, hogy egy tisztán menedzseri feladatokat ellátó szakember alkalmas lenne erre a feladatra. Nehéz olyan egyéniséget találni, aki kiváló szervező, jól tudja menedzselni az óriási gépezetként működő intézmény munkáját, be tudja kapcsolni a színházat a hazai és az európai kulturális vérkeringésbe, ugyanakkor művészi teljesítményével Szegednek és a város kultúrájának is szimbolikus arca – véli Botka, aki szerint a színházigazgatói pályázat nem politikai ügy, a pályázók közül szakmai alapon választ majd a közgyűlés. – Már a pályázati kiírásban világossá tettük: a próza, az opera és a balett fejlődését is biztosítania kell az új főigazgatónak. Alapvető elvárás, hogy a szegedi kulturális kínálat értékeit megtartsuk, bővítsük, versenyképessé tegyük. A 21. század Európájában a legeladhatóbb érték a kultúra, ugyanakkor azt is látnunk kell: óriási a verseny.

Találgatások

Bár a pályázat még meg sem jelent, a városban már hónapok óta találgatják, ki lehet az új színigazgató. Az aspiránsok között tartják számon Herczeg Tamást, a szabadtéri helyettes vezetőjét, Nagy Lászlót, a színház marketingigazgatóját, aki a nyolcvanas években már irányította a szegedi teátrumot. Felmerült a győri színház volt igazgatójának, Korcsmáros Györgynek, valamint az előző szolnoki színidirektornak, Szikora Jánosnak a neve is. Botka László határozottan cáfolta a szóbeszédet, amely szerint felkérte volna Gyüdi Sándort, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyát főigazgatónak: – Ez nem így működik, pályázati eljárással választunk színidirektort. Mindenesetre nagyot csalódnék, ha Gyüdi Sándor nem nyújtana be pályázatot – árulta el a polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. asdasd 2007. november 15. 15:34
  „"nem volt még példa arra Szegeden, hogy egy színházigazgatói ciklus ilyen tisztességesen érjen véget." és arra se lesz, hogy milyen aljasan kezdődik a következő...
  Ne higgyetek ennek az embernek, tipikus polip-tipus korrupt politikus.... kuss!
  "Ez nem így működik, pályázati eljárással választunk színidirektort." lol :S”
 • 4. sándor 2007. november 15. 04:47
  „A színház gazdálkodása kritikán aluli. A legutóbbi városi közgyűlésen is elhangzott, hogy 60 milliós hiánya van a színháznak. Egy független bizottsáfnak kellene kivizsgálni, hogy minden évben miért veszteséges a színház és megállapítani a személyes felelőséget (anyagi és erkölcsi).”
 • 3. SM 2007. november 14. 11:21
  „Székhelyinek egyetlen jó húzása volt, hogy visszahívta a Szegedi Kortárs Balettet.

  Színészként semmi bajom vele, de direktorként kritikán aluli teljesítményt nyújtott. A műsorpolitika, az opera leépítése, a rendezők megválasztása, a prózai tagozat felhígítása (Hol vannak a vezető színészek a társulatból? Csak fiatalokra építeni nem lehet.)”
 • 2. tiszaparti kata 2007. november 14. 08:53
  „véleményem szerint ,már rég el kellett volna küldeni ,látva az előadásokon az üres sorokat, /merlin munro-, a szerencsétlen lear király-/nem lehetett ráismerni a adarabra,/nívon aluli műsorválasztékot, a bérletesekre ráerőltetve ismételten amit már előző évben láttak,operatagozat -mondhatni kiiktatását,-operabérlet megszüntetését.
  Az utóbbi években csak a színházigazgatók jártak jól ,megszedték magukat/40 millás ujszegedi ház ,azért nem semmi!/, csak a közönség nem gazdagodott,csak egy-egy előadásról rossz szájízzel ment haza a nem kevés bérletáráért, vagy jegy áráért.”
 • 1. maci52 2007. november 14. 06:53
  „Ez egy talpnyaló alsókategáriás statiszta.Aki ide hozta Szegedre,azzal együtt takarodjon,Jól megszedte magát,ég a talaj a talpa alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrés – rendelő helyett a patikában

Szeged - Egyre több szegedi patikában végeznek már most is szűrővizsgálatokat. A patikus szerint a gyógyszerészi gondozáshoz nincs szükség plusztudásra, csak a műszerekre. Tovább olvasom