Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Székhelyi szegedi modellt javasolt

Szegedi finanszírozási modell kidolgozását javasolta Székhelyi József főigazgató a felújított nagyszínházban tegnap megtartott évadnyitó társulati ülésen. A politika a teátrumban is szóba került.
Változatos műsorkínálat, igényes szórakoztatás, népszínházi koncepció, valamit magyar és európai klasszikus remekművek műsorra tűzésével a nemzeti színházi jelleg erősítése jellemzi a szegedi teátrum új szezonját, mondta tegnap a nagyszínházi évadnyitón Pászti Ágnes. Az elköszönő kulturális tanácsnok hangsúlyozta: a szegedi közönség szereti a színházát, művészeit. Szentgyörgyi Pál alpolgármester a hétfő esti szegedi történésekre utalva úgy fogalmazott: amíg a Simándy-gálán ünneplő taps zúgott a színházban, az utcán nem a kultúra és a művészet játszott főszerepet, más hangulat alakult ki. Úgy vélte, az elmúlt években a színház anyagi konszolidációja megtörtént, a jövő pedig arról szól: a szűkös forrásokat hogyan tudják kedvezően szétosztani úgy, hogy megőrizhetők legyenek a szegedi értékek. Az alpolgármester nyomatékosította: a színházi költségvetést egész évadra kell beosztani; bízik benne, a színidirektor jó döntéseket hoz, és továbbra is finanszírozható marad a színház.

Székhelyi József főigazgató nagy sikerként értékelte, hogy amíg az elmúlt évben ilyenkor még csak 13,4 millió forint volt a színház bérletekből származó bevétele, jelenleg már 29,1 millió forintnál tartanak, miközben csak a 4,4 százalékos várható infláció mértékében emeltek árat. A direktor azt hangoztatta: a színházaknak juttatott pénz szűkösen ugyan, de elég lenne, ha nem lenne katasztrofális a felhasználhatóság módja. Ezért új, a szakmai specialitásokat jobban figyelembe vevő színházi törvényre lenne szükség. A finanszírozás egész struktúráját át kellene dolgozni, létre kellene hozni egy szegedi modellt, ami másoknak is példa lehetne. Székhelyi köszöntötte az új tagokat, és országosan is kiemelkedőnek ítélte az idei műsorkínálatot.


Az évad műsorterve

Új bemutatók a nagyszínházban: október 6-án Don Giovanni, 27-én Játék a kastélyban; november 16-án A dzsungel könyve, 24-én Carmen-variációk (balett); december 8-án Liliomfi; február 9-én A kaktusz virága; március 9-én A trubadúr, 18-án Hamupipőke; április 20-án A windsori víg nők. Kisszínházi bemutatók: október 7-én Csaó bambínó; november 18-án Tartuffe; december 16-án Murlin Murló; február 10-én Hamlet; március 6-án Beszélő fejek-2, 24-én Bolond Helga. Továbbjátszások: A kékszakállú herceg vára – Táncszvit, A végzet hatalma, Carmen, Mechanikus narancs, Anconai szerelmesek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom