Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Széles Gábor gyakorlatias tanácsaira számít a rektor

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét, Széles Gábort is delegálja a kormány a márciusig megalakítandó egyetemi gazdasági tanácsba. Bölcsész, közgazdász, két szegedi egyetemi professzor, egy helyi gazdasági vezető, a hallgatók delegáltja, valamint a rektor és gazdasági főigazgató alkotja majd a grémiumot.
Fotó: Karnok Csaba
Az új felsőoktatási törvény szerint március 1-jéig kell megalakulni az egyetemeken a gazdasági tanácsoknak. Ezeknek a – hallgatói létszámtól függően 7-9 tagú – testületeknek csak döntés-előkészítő szerepük lesz, hivatalból tagjai a rektorok és a gazdasági főigazgatók. Az egyetemeket irányító szenátusnak javaslatokat tehetnek az intézményi költségvetés, a fejlesztések témáiban, a vagyonhasznosításban, a hitelfelvételekben, az együttműködésekben, a gazdálkodó szervezetek alakításában, egyetemi szervezeti egységek létesítésében. Évente legalább kétszer értékelik az intézményi gazdálkodást. A tanácsok tagjainak a kormány havi 150 ezer forint javadalmazást ajánl föl, ezen fölül az egyetemek döntik el, mennyivel díjazzák munkájukat. A grémium tagja nem lehet köztisztviselő, polgármester, kormánytag, párt tisztségviselője, alkalmazottja, képviselő. A tagok nem hívhatók vissza, öt évre szól a megbízatásuk.

Magyar Bálint miniszter pénteken bejelentette: a kormányzat összesen 69 tagot delegált a testületekbe, volt pénzügyi és gazdasági minisztereket, bankok és vállalatok vezetőit. Több médiumban napvilágot látott, hogy közöttük csak elvétve van inkább a jobboldalhoz, mint a kormányoldalhoz köthető szakember. Közéjük sorolják a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét, Széles Gábort, akit a Szegedi Tudományegyetem gazdasági tanácsába delegált a kormány.

Buszok

Széles Gábor neve többször is szerepelt az utóbbi időben a szegedi médiumokban. Mint lapunkban is megírtuk, az éppen felszámolás alatt álló Ikarusz Szegedi Alkatrészgyártó Kft., amely tetemes bérrel tartozik volt alkalmazottainak, a Széles cégbirodalom tagja – volt. Az Ikarusz Holdingé a milliárdos értékű, bár erősen megterhelt szegedi telek, ahol az alkatrészgyártó cég is működött, és amelyet információnk szerint értékesíteni akarnak. Ugyancsak Széles-érdekeltség a VT Transman nevű cég, amelyet alvállalkozóként szerepeltetett a szegedi autóbuszos személyszállítást megcélzó pályázatában a városi közlekedési társaság, az SZKT.

Ennek kommentálására kértük Szabó Gábort, az SZTE rektorát, aki elöljáróban kijelentette, zavarja a politikai címkézés. A törvény egyébként is kimondja, hogy a testület tagjai nem utasíthatók, vagyis a mindenkori kormánytól függetlenül dolgoznak. Széles Gábort kiváló gazdasági szakembernek ismeri, akinek gyakorlati tapasztataira számít az innovációs lendületben lévő egyetem. Mint MTESZ-elnökkel dolgozott már együtt vele, hiszen a rektor által vezetett környezettudományi és nanotechnológiai program tudásterjesztője ez a szervezet. Szabó Gábor örömmel vette azt is, hogy a másik két kormánydelegált egyike bölcsész: Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, aki a szegedi egyetemi könyvtárban dolgozott egykor. A harmadik minisztérium által delegált tag Kertes Gábor közgazdász.

A szegedi héttagú gazdasági tanácsba az intézmény jelenlegi irányító testülete is három tagot javasol; a rektor megosztotta lapunkkal, hogy az Egyetemi Tanácsnak a következő személyiségek jelölését ajánlja majd: Rácz Béla stratégiai rektorhelyettest, Vécsei László akadémikust, a
Neurológiai Klinika igazgató-professzorát és a közismert szegedi gazdasági vezetőt, Dervarics Attilát, aki jelenleg is tagja az egyetemet vezető egyik grémiumnak, a Társadalmi Tanács elnöke. A hetedik tagot a hallgatók delegálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom