Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Széles szakkörválasztékkal készülnek az iskolák

Szeged - Vannak olyan foglalkozások, amelyek még a legkrónikusabb iskolaundorban szenvedő gyereket is a tanintézetbe vonzzák. Szeptembertől újra beindulnak a szakkörök, amelyekre iskolánként több száz gyerek jelentkezik.
A legtöbb szegedi általános iskolában nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek szabad idejüket is hasznos dolgokra fordítsák. A szakkörök évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, de míg korábban a szaktantárgyak mellett szinte csak a kézművesszakkör dívott, mára számtalan, modern témával foglalkozó órán vehetnek részt a gyerekek.

A Gedói Általános Iskolában még nem indultak be a szakkörök, de a kínálatot végignézve megállapíthatjuk: a gyerekek biztosan nem fognak unatkozni.

– A foglalkozásokat a napközis tanulás után, délután három órától tartjuk. Akkor indítunk be egy órát, ha legalább tízen jelentkeznek rá – tudtuk meg az iskola igazgatójától, Kissné Szamosközi Brigittától, aki fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél szélesebb kínálatból választhassanak, s szabad idejüket a lehető legtartalmasabb módon töltsék. Ezért az alsósoknak idén – többek között – közlekedési szakkört hirdettek meg. Azok a gyerekek, akik erre jelentkeznek, megismerkedhetnek a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályaival, a KRESZ-táblákkal, s azt is megtanulják, hogyan illik viselkedni a tömegközlekedési eszközökön. A gyerekek ezenkívül jelentkezhetnek természetbúvár-szakkörre, de a kínálatban szerepel kézműves-, furulya-, logikai, matematikai, német nyelvi, újságíró- és iskolarádiós szakkör is.

Festés a szegedi Hammido művészeti iskolában. Fotó: Segesvári Csaba
Festés a szegedi Hammido művészeti iskolában. Fotó: Segesvári Csaba

„Lenni vagy nem lenni?" – hasonló komolyságú kérdés talán nem hangzik el a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola színjátszó körén, de gyerekeknek szóló bábjátékokat biztosan előadnak. Mivel az iskolában művészeti oktatás is folyik, A Juhász Gyula a szakkörök Mekkájának számít. A zeneművészet, a táncművészet, a képző- és iparművészet, valamint a színművészet és a bábművészet iránt érdeklődő tanulók is megtalálhatják a számukra leginkább tetsző tanórán kívüli, de iskolán belüli elfoglaltságot. Az órák szeptember 8-ától indulnak. A Gedóihoz hasonlóan a Juhász Gyulában is ingyenes a legtöbb szakkör. Bácsi János igazgató azonban elmondta, a törvényi előírás szerint a művészeti foglalkozásokért félévente 6000 forintot kell beszedniük.

Évente több százan

A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában már arra is volt példa, hogy a nebulók kezdeményezésére indítottak el egy szakkört. – Technikatanáraink nagyon szép modelleket készítettek. A gyerekek szerették volna, ha ezekkel nem csak a tanórán foglalkozhatnak, ezért elindítottuk számukra a barkácsszakkört, amely nagyon nagy népszerűségnek örvendett – mondta Bácsi János igazgató. A Juhász Gyula különböző szakköreire évente több mint 800 tanuló jelentkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: virágtenger muskátliból

Szeged - Nemcsak tavasszal, hanem ősszel is virágba boríthatják a környezetüket azok, akik szeretik… Tovább olvasom