Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szélsőségektől mentes közbiztonság

Szeged - Lukács János megyei rendőrfőkapitányt is bosszantják a bombariadók, de a rendőrség nem hagyhatja figyelmen kívül a fenyegetéseket. A külföldi sofőrök már nem sokáig száguldozhatnak következmények nélkül Csongrádban, amelynek közbiztonsága a dandártábornok szerint mentes a szélsőségektől.
– Csongrád megye közbiztonsága szélsőségektől mentes, ám más magyarországi megyével összehasonlítani – például a földrajzi helyzete, a hármas határ miatt – nehéz. Munkánkat a megyei közgyűlés, az önkormányzatok és a lakosság minősíti, előbbiek mindig elfogadták éves beszámolónkat. Az emberektől tavaly 77 köszönőlevelet kaptam – nyilatkozta lapunknak Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitány.

A megyében tavaly 16 ezer 295 bűncselekmény történt, ami 14 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben. – Ebből 5431-et a korábbi években követtek el, 4655 ügy pedig a szerzői és szomszédos jogok megsértéséhez kapcsolódott. Ha ezeket kiemeljük az egészből, láthatjuk: nincs rossz helyzetben a megye közbiztonsága – mondta a dandártábornok. Tavaly 5 gyilkosság történt Csongrádban – a tetteseket mind elfogták. Lakás- és egyéb betörésből azonban több volt, mint 2007-ben.

– Az emberek a rendőrségtől várják a közbiztonság javulását, de tapasztalatunk szerint ők sem eléggé óvatosak, sokszor közömbösek egymás iránt. Ráadásul még indokolt esetben sem költenek szívesen biztonsági berendezésekre – mondta Lukács János. A dandártábonokot arról is megkérdeztük, hogy híve lenne-e a cigányok által elkövetett bűncselekmények statisztikai célú nyilvántartásának. – Az alkotmány kimondja a származás szerinti megkülönböztetés tilalmát, ráadásul a rendőrségi törvény alapján a rendőrnek részrehajlás nélkül kell intézkednie – zárta rövidre a kérdést a kapitányság vezetője.

Tapasztalatunk szerint az emberek nem eléggé óvatosak. Fotó: Segesvári Csaba
Tapasztalatunk szerint az emberek nem eléggé óvatosak. Fotó: Segesvári Csaba

A gazdasági válság miatt számíthatunk a megélhetési bűnözés növekedésére? – A válságnak van kriminalitása, de a statisztika egzakt módon ezt nem tudja mérni. A nyomozók és vizsgálók rendelkeznek ezzel kapcsolatos benyomásokkal, de ezeket nem tekinthetjük pontos mérőszámoknak – magyarázta a dandártábornok.

Értékelése szerint munkatársai jól dolgoznak. – A megyei rendőrség létszáma 1768 fő, de voltunk már 1948-an is. Nincs adósságunk, ami nagy dolog – mondta a munkakörülményeikről.

A főkapitányt a szegedieket legjobban bosszantó dolgokról is faggattuk, mint a bombariadók, s a száguldó külföldi sofőrök, akik a rájuk kiszabott büntetést a sárga csekk eldobásával könnyedén kikerülik. – Németországi tapasztalatok alapján a helyszíni bírság behajtásának új módját kezdeményeztünk az Országos Rendőr-főkapitányságon. Megfelelő jogszabály-módosítások mellett terveink szerint hamarosan bankkártya-leolvasó rendszert telepíthetünk a főkapitányság autóiba – mondta Lukács János. A bombariadókkal kapcsolatban megjegyezte: a szükséges rendőri intézkedést úgy igyekeznek végezni, hogy az minél kisebb mértékben irritálja az embereket. – Azt azonban nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjunk akár csak egy fenyegetést is – magyarázta.

Határon át

Határforgalmi egyezményt írt alá Magyarország és Szerbia, melynek értelmében a felek Röszke–Horgoson alakítanak ki egy kontaktpontot, azaz közös szolgálati helyet. Ha a két ország bármelyikében a határon átnyúló rendőri intézkedést igénylő esemény történik, a kontaktpontokon azonnal tudni fognak róla, és megtehetik a szükséges lépéseket. Ilyet terveznek később Kiszombor-Csanádra is, ahol a román-magyar hatóságok működhetnek majd együtt.

Olvasóink írták

 • 3. beaver 2009. március 28. 20:24
  „A német tévéadók riportfilmjeiben gyakran látni a traffipax-szal felszerelt civilnek kinéző rendőrségi autókat, amelyből a rendőr jelzőtárcsával "integet" ki az autópályákon. Miért nem lehet ezt itthon is megvalósítani. Külföldi gyorshajtása esetén: autóst, kamionost leinteni, útlevelét elvenni, csekket odaadni, postára el, tőszelvénnyel vissza a rendőrökhöz, ha befizette akkor útlevél vissza és mehet isten hírével. Ha nincs nála elég pénz, akkor így járt. Nem adnék fél évet és elterjedne a hír a Balkánon, aztán minden külföldi autós, kamionos tudná, hogy hol a helye. Csak hát itt ebben az országban az utakon, nem akarásnak mindig nyögés meg halál a vége.”
 • 2. waterbear 2009. március 28. 19:22
  „Látszatintézkedés, meg biztosan van valakinek jó pénzért az igazságos közbeszerzés keretein belül rendőrautóba való bankkártya leolvasója.... Na ne már... szegényeknél nincsen pénz, akkor hozzon a főnöke, addig meg csücsüljön az út szélén. Ha kilépünk az országból, a kinti rendőröket ez piszokul nem érdekli és eszükben sincs bankautomatát csinálni a rendőrautókból.”
 • 1. Kraftwerk 2009. március 28. 17:29
  „Tisztelt Lukács úr!!!
  Az ötletei remekek,felülmúlnak minden egyéb elképzelést!!!!
  De egy dolgot áruljon már el:
  Mi van az olyan külföldi szabálysértővel,akinek nincs bankkártyája,vagy ha mégis van,de nincs rajta fedezet akkor azzal a személlyel mit csinálnak?????
  Gondolom ejnye-bejnye,máskor figyelj oda jobban,és elengedik a tagot,mert nem tudnak vele mit kezdeni!!!
  Tehát,megint remek dolgot alkottak,de én inkább azt javasolnám,ötletek helyett,hogy legyenek már civil autós rendőrök az utakon,főleg a 43-son,és tessenek már egy kicsit rendet tenni a kamionosoknál,mert bőven rájuk férne,mert nekik aztán minden lehetőségük van a veszélyeztetésekre az utakon!!!Egy kis ízelítő:
  leszorítás kamionnal előzés közben,nappal használt ködlámpa(mikor nincs köd),ledudálás lakott területen hogy miért tartom be az 50-es tempót,hamis rendszámok,meg rendszám nélküli külföldiek közlekedése,stb-stb....
  Ezek mind BÜNTETHETŐK LENNÉNEK(de ugye,nem behajthatók),ezeket mi magyarokon hajtják be pénzbüntetésekkel,csak hogy jó legyen a statisztika,és legyen a rohadt államnak pénze!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legális graffiti-fal Szegeden

Szeged - Szabadon rajzolhatnak a graffitisek Szeged makkosházi részén, ahol legális graffiti-falat… Tovább olvasom