Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Személyessé tették 1956-ot a karolinások

Személyessé tették 1956-ot a karolinásokA karolinás diákok saját filmmel készültek az 56-os évfordulóra. A tegnapi díszbemutatón természetesen megjelentek a szereplők is. Fotó: Kuklis István
Szeged - Különleges 56-os megemlékezést tartottak a Karolina-iskolában: a 10. osztályos diákok valós, családi élményeken alapuló filmet forgattak a 60 évvel ezelőtti, októberi eseményekről. A vetítésen részt vett egy egykori résztvevő is - a nagymamát vastapssal köszöntötték a diákok.
Filmvetítéssel emlékeztek az 1956-os eseményekre tegnap a Karolina Általános Iskola és Gimnáziumban. A mozi különlegessége az volt, hogy diákok forgatták: az iskola tizedikes tanulói a nyári szünetüket áldozták arra, hogy különleges megemlékezést tarthassanak a 60 éves évfordulón.

– Én egy pesti iskolából jöttem ide, ott már csináltak egyszer ilyet, és jól sikerült. Ezért gondoltam arra, hogy színdarab bemutatása vagy versek helyett készítsünk mi is egy filmet az ünnepségre – mesélte az ötletgazda, Váraljay Zsombor. A fiú nagypapájának naplója adta a történet egyik fő gerincét, volt azonban egy ma is élő 56-os hőse is a filmnek. A főszervező-forgatókönyv író Vilmos Etelka nagymamája – aki kérte, hogy neve ne jelenjen meg a cikkben – egy interjúban idézte fel a 60 évvel ezelőtti október eseményeit, amelyet aztán a tizedikes diákok újrajátszottak. A történet érdekessége, hogy nem csupán a forradalomról szólt: egy személyes, szerelmi szál is helyet kapott benne.

– Nagyon jó hangulatú forgatások voltak – mesélte az Etelka nagymamáját alakító Magos-Dóra Lili. – Az elején nehéz volt beleélnünk magunkat ezeknek az eseményeknek a komolyságába, de ahogy egyre többet dolgoztunk a jeleneteken, teljesen átszellemültünk.

Bár a diákok egyike sem foglalkozott még filmezéssel, azt mondják, a végeredménnyel mindannyian elégedettek. Még az olyan apróságokra is odafigyeltek, hogy a nem korhű elemeket kivegyék a filmből – így például újraforgattak egy jelenetet, amelyben véletlenül egy graffitis fal is feltűnt. A legnagyobb munkát a vágók végezték: Adamecz András és Zsibók Márk 90 órán keresztül dolgoztak egy otthoni gépen azon, hogy az utólag felvett hangot a jelenetek alá illesszék, és összevágják a fekete-fehér, múltidéző történetet és az interjúkat.

A különleges 56-os megemlékezés végén, a film utolsó mondatai után a diákok vastapssal jutalmazták az alkotókat. A filmet végignézte Vilmos Etelka nagymamája is, akinek egy csokor virággal köszönték meg nemcsak a filmhez nyújtott segítségét, hanem azt is, hogy 60 évvel ezelőtt hős volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami mégis bűzlik az Algyői úton

Valami mégis bűzlik az Algyői úton
Egy munkagép elkezdte mozgatni a földet tegnap délelőtt annál a homokfeltöltésnél, amire korábban a környékbeliek a bűze és valószínűsíthető szennyezettsége miatt panaszkodtak. Tovább olvasom