Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Személygépkocsik a pókosautó fogságában

Közterület-felügyelőnek és „pókosautó-sofőrnek" csaptunk fel tegnap Szegeden. A város legkritikusabb szegleteit jártuk be és a szakma minden szépségével találkoztunk. Ha emberségesen szól az intézkedőhöz a kocsitulajdonos, és belátja hibáját, nem vontatják el az autóját.
Fotó: Segesvári Csaba
Tegnap délelőtt hét személygépkocsit akasztott horgonyaira a város két „lopóautója". Az egyik darus kocsi fedélzetén a mindenkori legénység – egy közterület-felügyelő és a Szepark Kft. autóvezetője – mellett mi is helyet foglaltunk.

Beismerő vallomás

A Madách utcában nem találtunk szabálytalankodót, ami nagy örömöt okozott közterület-felügyelőnknek. – Nem az a cél, hogy büntessünk, hanem hogy betartsák a KRESZ-t – mondta. A bíróság előtt – ahol csak külön jóváhagyással lehet megállni – Mazda parkolt. Engedélyt nem találtunk rajta, pedig többször is körbejártuk. Nem volt mit tenni, előkerült a kocsi, a tiltó tábla és a környezet megörökítésének eszköze, a kamera és a fényképezőgép.

A „fegyverek" mellett hirtelen feltűnt a kocsi tulajdonosa is – a pókosok szerint ilyen nagyon ritkán fordul elő – és kétségbeesett magyarázkodásba kezdett. – Itt éjszakáztam a Tisza Szállóban, egy tudományos konferenciára érkeztem a fővárosból – mondta Fenyő László, aki átkozta magát, miért nem a szálloda parkolójában állt le kocsijával. – Örültem, hogy idetaláltam, tényleg nem figyeltem a tiltó táblára – ismerte el vétkességét. – Ha emberségesen szól hozzánk a kocsitulajdonos, és belátja hibáját, nem vontatjuk el az autóját – adott magyarázatot közterület-felügyelőnk arra, miért engedtük futni a szabálysértőt.

Háromból egy

Megszámoltuk: a II-es kórház előtt huszonöt autó tud parkolni. A parkolóhelyekből hármat mozgáskorlátozottak számára tartanak fent. Délután egykor telt ház volt, a mozgáskorlátozottak helyén parkoló három autóból kettőn nem láttunk rokkantságot igazoló kártyát.

Fityisz a tilosra

Még be sem szálltunk a pókba, amikor lakossági riasztást kaptunk: az Indóház téren több autós hagyta figyelmen kívül a „Megállni tilos" táblát és akadályozzák a buszforgalmat. A pályaudvaron három autót találunk, amelyek megfeleltek a „személyleírásnak". Előbb egy kék Opelt, majd egy fekete Fiatot vontattunk el a Szepark Kft. Bakay Nándor utcai telephelyére. A harmadik kocsi a másik pókoson végezte.

Útközben, a Lendvai utcában, kiszúrtuk a „Megállni tilos" táblára fittyet hányó fehér Citroënt. Visszakanyarodtunk. A kocsi ott állt, belső ablakán mozgáskorlátozottságot igazoló kártya. – Hiába állnak a II-es kórházhoz közel, ezzel a kártyával a tilosban csak a ki és beszállás időtartamára állhatnak meg – tudtuk meg a közterület-felügyelőtől és már daruztuk is a kocsit.

A Szlojszár házaspár kocsiját a mozgáskorlátozottságot igazoló kártya ellenére is elszállították. Fotó: Segesvári Csaba
Sírás után fizetés


Az autó behúzása után a telepen maradtunk: vajon mennyi idő alatt találják meg a szabálytalankodók itt a kocsijukat? Nem kellett sokáig várnunk, a házaspár lassan, bicegve közelített a tároló felé. A Lendvai utcai Citroënjüket keresték. Hangjukon idegesség hallatszott, azt hitték ellopták kocsijukat. – Reggel nyolc órára hívták be a férjemet a II-es kórházba. Hogy lehetett elszállítani az autónkat, amikor benne volt a mozgáskorlátozottságot igazoló kártya? – kérdezte sírástól remegő hangon Szloszjár Mihályné.

– Úgy tudtam, a kártyával mindenhol megállhatunk. Fél óráig köröztünk a kórház körül, hogy szabad parkolót találjunk. Nem volt – kesergett Szloszjár Mihály, aki tehetetlenségében a bejárat előtti lépcsőre ült. – Embertelen ez az egész jogszabály. Miért a rokkantakkal szórakoznak? – kesergett az orosházi házaspár, akik végül kifizették a szállítási díjat, de ígérték, nem hagyják annyiban a dolgot. – Levelet írunk a felügyelet központjába és ha nem térítik vissza a pénzünket, a pereskedéstől sem riadunk vissza – mondták.


Megkérik

A telephelyre szállított személygépkocsit 9600, haszonjárművet 26 ezer 880 forintért válthat ki tulajdonosa. A szállítási díjon felül a szabálysértés súlyosságától függően tízezer forint bírság is kiszabható. Ha a járművet nem a beszállítás napján viszik el, naponta 672 forint tárolási díjat számítnak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom