Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Személyre szabott fogamzásgátlás

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével sorozatunkban olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a személyre szabott fogamzásgátlásról olvashatnak összeállítást.
Az utóbbi évtizedek a kombinált fogamzásgátló tabletták olyan sokféleségét produkálták, amely a megfelelő készítmény kiválasztásakor egyrészt előnyt, másrészt nehézséget is jelenthet.

Ma már nem kérdés a tabletta hatásossága vagy biztonságossága. Azontúl, hogy kétségtelenül a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer, egyre nagyobb szerep jut az egyes kombinációk nem fogamzásgátló hatásaiban rejlő előnyeinek. Itt nemcsak a daganatmegelőző vagy csontritkulást gátló tulajdonságaira utalnék, hanem például a bőrre, a vérzésmintázatra, a libidóra, a testsúlyra, azaz az életminőségre gyakorolt hatásaira is.

A tabletták sokfélesége, az összetevők minősége, mennyisége a fogamzásgátláson túl olyan egyéb előnyöket, dominanciákat képvisel, amely lehetővé teszi a páciens alkati sajátosságainak megfelelő tablettaválasztást. Így kerülhető el a tablettával, annak esetleges mellékhatásaival szembeni averzió, fokozható a tablettához való ragaszkodás, ami nemcsak a biztonságos fogamzásgátlást, de a jó életminőséget is támogatja. A rendelkezésre álló készítmények alacsony hormontartalmú, modern, hatékony és biztonságos fogamzásgátlók. Ezek közül azonban ki kell választani egyet, ami az adott páciensünk igényeihez tökéletesen illeszkedik. Nem létezik olyan kombináció, amely minden páciensnek megfelelne. Alapszabály: a lehető legkisebb dózisú kombináció preferálása.

A választás szempontjai között figyelembe vesszük a páciens korát, a menstruációs ciklus jellemzőit, a vérzéshosszt és annak erősségét, a közti vérzések előfordulásnak gyakoriságát. Bizonyos hormonális egyensúlyzavarok következtében kialakuló bőrproblémák – akne, hajhullás, fokozott szőrnövekedés – is sikerrel kezelhetők fogamzásgátló tablettával.

Dr. Katona Renáta
szülész-nőgyógyász,
Park Egészségközpont

Olvasóink írták

  • 1. élet 2008. június 04. 12:15
    „És azt miért nem említik, hogy a candid kiváltója is...és még egyéb negatín hatása is van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balástya elsőként jelentkezett fejlesztésre

Balástya - Balástya nyújtotta be az első kerékpárút-fejlesztési pályázatot a Közlekedés Operatív Program (Közop) felhívására. Tovább olvasom