Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szemétgyűrűben a szegedi belváros

Szeged - Szemétgyűrű fojtogatta szombaton este a szegedi belvárost. A sétálók szétdobált lomok maradványait kerülgették. Fölösleges tárgyaktól nehéz megszabadulni a zsúfolt utcákban, válogatni is csak a bátrabbak merészkednek. A környezetgazdák viszont állítják, nekik így a legjobb.
– Olyan illatos vagy! – sóhajtotta a Centrum fényárjában egy fiú manökenalkatú párjának szombaton este. Leharcolt szemétrakás mellett andalogtak. Volt abban egy kirakatnyi bőrönd, cipőmaradék, málló szőrkabát. Egy óra múlva egy család piszkálta a kacatkupacot. Babakocsiba gyűjtötték volna belőle a rezet. – Szétraboltak már mindent. Mi itt sétálunk! – rebbentek szét.

– Hozta vagy viszi? – szólítottunk meg egy kiérdemesült fotelben terpeszkedő férfit az Anna-kútnál zakatoló munkagépek takarásában. De megmozdult a kupac. Ötéves forma kisfiú pisilt a közepén. A kakasos templomnál lassítottak a keresőkaravánok. Megrakott autók húztak felpúpozott utánfutókat. Biciklis vadászok reménykedtek még az Anna-fürdővel szemben. A legbűzösebb szemétrakástól azonban ők is óvakodtak. Befőttesüveghegy, flakonok, linóleumdarab, heverő széttaposva. Szinte hallhatóan tenyészett benne az enyészet.

A Dugonics tér felé az iskolák, intézmények utcái lármásak, mindenütt csak a szokásos buliszemét. Feltűnt viszont a Hősök kapujában hagyott hintaszék. Idáig cipelte valaki. Biciklis férfi tuszkolta a járgányára, amikor meglátta bennünk a konkurenciát.

Belvárosi csendélet szombat este. Fotó: Segesvári Csaba
Belvárosi csendélet szombat este.
Fotó: Segesvári Csaba

Hiába mentegetőztünk, hogy a látvány érdekel – elhajtott. Egy névtelenség mögé bújó család kilenc hónapos babáját is hozta a kocsi hátsó ülésen. Két nagyobb vigyázta, amíg a szülők átmozgatták a szétdobált holmit. – A vásárban is veszek használt ruhát, ez meg ingyen van. A többi jó lesz tüzelőnek – értékelte a maradékot a családanya. Ezt a vasárnap délelőtti templomjárók már nem láthatták. Begyűjtötték a kukások. Megtisztult a Centrum környéke is. A Tisza Lajos körúton hajlott hátú öregasszonyok még versenyt válogattak a kukás-
autókkal.

Takarítók

A külvárosban szombaton, a belvárosi utcákban vasárnap reggel lomtalanított a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A menetrend azért alakult így, mert a szombati forgalom miatt a nagyautók nem férnek hozzá a szétrángatott szeméthez – tudtuk meg Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai vezetőtől. Tapasztalataik szerint a külvárosban több kályhát, kerékpárt, építési maradékot dobnak ki, de hozzáadódik még a két-három autónyi, „odacsempészett" szemét. A nagykörúton belül a ruhanemű, bútor jellemző. Mindezt három diszpécser irányításával szelektíven szedi össze 6-8 autó és 35-40 ember. Többször végigmennek az utcákon, mert sok a késő. A begyűjtés délután 3-ig is eltart. Egy szezonban ezer órát dolgoznak a 1100 tonna hulladékkal. Ez 15 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 4. bunkó 2008. november 07. 11:44
  „Tahók hááát! Aki szombat estére tervezi ezt az akciót a belvárosba az nem lehet más ...esetleg bunkó!”
 • 3. temesvári példa 2008. november 07. 11:41
  „ez disznóól ! ez nem lomtalanítás hanem a város elrondítása szeméttel!
  Temesváron (szeged testvérvárosa) városszerte kb 7 konténer van felállítva ahova bárki dobhatja a szemetét ingyen!

  itt a jó példa!

  ősszel a szegedi kukások még a falevelet sem viszik el max 2 zsákot
  ...az sem számít, hogy egy család akér hetekig nem tesz ki szemetet
  (mert nyaral pl)
  fizess és fogjad be a pofád! ez jut nekünk!

  tahó népség ez! ha hatalom kerül a kezébe akkor meg pláne!
  tisztelet a kivételnek!”
 • 2. bulvár 2008. október 13. 11:45
  „Hát ez az! Mi lett volna, ha a dolog pozitív oldalát fejezte volna ki a cikk címe? Ettől megy falnak az ember, ezek azt hiszik, hogy az a bulvár, ami negatív. A másik a realitásérzék. Ami a lomtalanítással együtt jár, az a mai magyar valóság, nincs abban semmi szenzáció. Évekkel ezelőtt még lehetett, de most már nincs.”
 • 1. nahát 2008. október 13. 10:44
  „Ez megint félrevezető cím. Úgy hangzik, mintha állandó állapot volna a szemétgyűrű. Csak a cikk végén esik szó arról, hogy miért is volt.
  Egyébként jó dologak tartom, hogy megszervezik a lomtalanítást. Elég szomorú, hogy sokan a háztartási szemetüket is kihajítják ilyenkor az utcára.
  A házunk előtt (Tarjánban) egy régi hűtőszekrény került ki. Vicces volt figyelni, hogyan szedik szét, ki mit visz el belőle. A végére csak a műanyag belső borítás maradt.
  A kukások pedig tisztességgel eltakarítottak mindent, még az apróbb törmeléket is. Köszönjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingyenes vakcináknál a beadásért sem kell fizetni

Szeged - Az ingyenes influenzaoltások nyolcvan százaléka már a szegedi és Szeged környéki… Tovább olvasom