Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Szemétszigetek a szőke Tiszán

Több napja undorító látvány fogadja azokat, akik kiülnek a Tisza-partra friss levegőt szívni. Két-három méter mély szemétszigetek, állati tetemek úsznak a vízen. Mindez a Marosból jön – állítják a tiszai emberek.

Fotó: Frank Yvette
Milliónyi műanyag palack zúdul napok óta a Marosból a Tiszába, a folyó alsó szakaszán lehetetlen csónakkal közlekedni. A 81 éves Wirth István azért nem teszi motorosát vízre, mert fél, hogy a propeller beleakad egy farönkbe, és eltörik.

– Legalább húszezer forint lenne a javíttatása – mondja a napbarnított férfi, aki a Tisza szerelmese. A vizet bámuló turisták azonban nemcsak a flakonok tömegét fotózhatják, hanem döglött állatokat is: a folyóban a fél disznótól az elhullott őzig széles a választék. Pista bácsi megjegyzi: hetven évvel ezelőtt a döghalászok a Maros torkolatában kiszedték a Romániából érkező tetemeket, és ez nem szennyezte a folyót.
A Szabadság úszóházon mindenki arról beszél, hogy az áradó Maros szeméttelepeket mosott el Romániában, és onnan érkezik a nem mindennapos mennyiségű szemét.

– Két-három méter vastag szigetek alakulnak ki, ezek úsznak lefelé – mutat az úszóház végén fennakadt terebélyes szemét halmazra Papy Béla. A hatalmas rönköket kézzel megmozdítani nem lehet, ezért hamarosan vontatóhajót bérel az úszóházon működő egyesület.

– Amit lehet, elvontatnak, de az úszóház alól csak úgy lehet kiszedni a hordalékot, ha a hajó hatalmas hullámokat gerjeszt, ami kihajtja az uszadékot – magyarázza Klivényi Károly elnök, aki elárulja, ez több mint százezer forintos „játék" lesz.

A Tisza jelenlegi látványa azonban ennél sokkal többe kerülhet a városnak, mert nem turistacsalogató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom