Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Szemétügy: kukában a drágítási moratórium

Csongrád megye - Négy hónapig élt a szemétszállítási díjakat a tavalyi szinten rögzítő kormányzati törekvés. Egy friss törvénymódosítás lehetőséget ad a drágításra. A cégek az eredetileg tervezett 4–8 százalékos emelés mellett érvelnek.
December végén még a szilárdhulladék-kezelési közszolgáltató szervezeteket tömörítő Köztisztasági Egyesülés is meglepődött, amikor egy módosító javaslattal a kormány az utolsó pillanatban 2012-re befagyasztotta a szemétszállítás díjakat. Azzal a céllal, hogy elejét vegye a drasztikus és indokolatlan díjemelkedésnek. Több városban is vissza kellett vonni a közgyűlések által korábban megszavazott díjemeléseket.

A moratórium kérészéletűnek bizonyult: az Országgyűlés április másodikán elfogadta Sebestyén László fideszes honatya javaslatát, amely módosítja a hulladékgazdálkodásról szóló törvényt, lehetőséget adva a díjemelésre. Azokon a településeken, ahol eddig a 120 literes szeméttároló edények egyszeri ürítésének díja nem haladta meg a nettó 650 forintot – ez Csongrád megyében mindenütt igaz –, ott a szemétszállítás díját akár erre a szintre is fel lehet emelni. A képviselő szerint erre azért van szükség, mert a szemétdíj befagyasztása „versenyjogi, költségvetési és foglalkoztatáspolitikai szempontból is hátrányos". A drágítás nem automatikus, a döntés a közgyűléseknél, képviselő-testületeknél van.

A szelektív gyűjtés is drágítja a díjat.
A szelektív gyűjtés is drágítja a szemétszállítás díját.
A szerző illusztrációja

Csongrádon jelenleg nettó 356, Szentesen 297 forintért szállítják el a szemetet. Szegeden 533 forintba kerül a 120 literes kukák alkalmankénti ürítése, az április 15-étől érvényes küszöb miatt ezt 650 forintig lehetne emelni – ez 22 százalékos szemétdíjugrást jelentene. A kéthavi, heti egyszeri hulladékszállítási díj a mostani 5866 forintról 7156 forintra emelkedne.

384 az átlag
Ha végignézzük a megyeszékhelyek szemétszállítási díjait, kiderül: sehol az országban nem érik el a 650 forintot ürítésenként. Budapesten 635, Szegeden 533, Pécsett 290 forint az alkalmankénti nettó szemétszállítás díja. Az országos megyeszékhelyi átlag pedig 384 forint. A módosítás így jelentős tered ad a díjemelésre.  
– A díjemelés mértékét egy hatályos kormányrendeletben megszabottak szerint kell alátámasztani és igazolni. Csak a rezsiköltségek emelkedését ismerik el. A képviselő-testület elé a tavaly beterjesztett, de időközben visszavont, 8 százalékos díjemelést nyújtjuk be. Száz százalékban önkormányzati tulajdonú, ráadásul nonprofit cégként csak visszaforgatni tudunk minden rendelkezésünkre álló forintot. Hiszem, hogy mi vagyunk a város legjelentősebb „osztalékfizetői" – fogalmazott Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. gazdasági igazgatója.

Elárulta: a 2013-tól életbe lépő lerakási adó miatt fokozni kellene a szelektív gyűjtést. Be kellene vonni a közintézményeket és a lakosságot is. A közintézmények tömeges edényzetigénye viszont meghaladja a 100 millió forintot. A Sándorfalvi úti lerakók bezárását követő kötelező rekultiváció és utógondozás előzetes szakértői számítások szerint is többmilliárdos forrást igényel.

Szentesen korábban arról számoltak be, 5,3 millió forint kiesést eredményez a díjbefagyasztás. – Takarékossági tervet készítettünk a díjemelés-korlátozás miatt, csökkentettük a működési költségeket. A korábbi kétszeri lomtalanítás helyett 2012-re mindössze egy alkalmat szerveztünk. A díjemelésről most is a képviselő-testület dönt – fogalmazott Varga Sándor, a városellátó vezetője. A Hódmezővásárhelyen és a megye jelentős részén szolgáltató A.S.A. Köztisztasági Kft. lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Egyolvasó 2012. április 20. 05:59
  „A Dzsentlemanus

  Egy film, mely a Magyar parlamentről, (politikáról) szól.”
 • 21. macs 2012. április 17. 11:50
  „Nekem nagyon tetszik, hogy a szolgáltatásokkal kapcsolatosan mindig belengetik, hogy azok a csúnya, gonosz cégek szipolyozzák az embereket, de majd az állam az, tuti megoldja, hogy occsó legyen. Nos, aki ezt elhiszi, hát nagyon naiv.
  Mindennek meg van az ára, és amennyiben tényleg a valós szolgáltatást akarjuk megfizetni, ahhoz a cégnek fejleszteni kéne, de erra mindig az a válasz: nincs rá pénz. Pedig erre nagyon kéne!
  Tetszik, hogy az igazgatónő feltételes módot használ, pedig a szeméttel tényleg kell valamit csinálni. Az nem lehet megoldás, hogy az emberek a szemetet az ártérre, mezőkre, és egyéb helyekre hordják.
  Ahol a szüleim laknak, ott a lakóknak különböző színű nylonzacskókat adnak, abba szelektíven rakják a szemetet és így is viszik el.
  Szegeden nem lehetne több szelektívgyűjtöt telepíteni? Mi pl. a papirt, a műanyagot, üveget és a fém konzerves dobozokat oda hordjuk, a kukába csak a háztartási hulladékot teszük.
  Sajnos sokszor a hulladékgyűjtő tele van flakonokkal - nincsenek összenyomja - reklámújságokkal, amiket nyugodtan el lehetne vinni a szelektívbe, és ezért már nem is fér bele szinte semmi. Így a zacskókat melléjük rakják, amiből aztán viszi a szél a szemetet. Ez szerintem, nem normális megoldás.”
 • 20. Bendegúz007 2012. április 17. 10:38
  „A felháborodáshoz csatlakozom továbbra én is,épp most olvasom hogy a tömegközlekedés,leépítése miatt már tegnap mik történtek érdemes elolvasni a cikket.
  http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/a-vasutasok-sem-ertek-be-dolgozni-a-leallasok-miatt-13218/
  Már megint a fideszes honatyák össze vissza kapkodása megy.”
 • 19. kati34 2012. április 17. 10:28
  „10.achilleus nem jól nézted meg a számlát ,mert a bal alsóban mutatják a túlfizetésed.Amit visszakérhetsz ha akarsz ,mert máshogy nem kapod meg.”
 • 18. kormoska 2012. április 17. 10:09
  „Szórakoznak az urak a szemetünkkel(is).....,nálunk tegnap volt az éves társasházi közgyűlés.Viták közepette döntöttünk a közös költségről,benne persze a legnagyobb tétel a szemétdíj!
  Most a képviselőnk kalkulálhatja újra az egészet.
  Lomtalanítás már csak évente egyszer van, a többiért meg fizetni kellene.Megfizetjük bőven a sok Eu-s lerakót,meg a szelektív gyűjtést amit az emberek egy része konténerek híján(ki) használni sem tud.
  Egyre jobb biznisz lesz a lomizás!”
 • 17. Qllancs 2012. április 17. 10:02
  „Szemét egy banda ! Fütyiszesek havi millás fizuból kipöngetik, de 47 000.-ből már nem nagyon futi mindenre. Marad az útszéle !
  Meg kérdezem : 1 garzon, 1 személy ---miért fizet annyit , mint egy 3 szobás lakásban élő 5 tagú család ????
  Amikor én 1 héten 1 X viszek le 1 vödör szemetet, más meg naponta többször ! ??????”
 • 16. pistimolnar 2012. április 17. 09:40
  „Tehát, a szemetek felemelik a szemetek - díját!”
 • 15. nyomdasz63 2012. április 17. 09:02
  „Olaszországhoz hasonlóan mindenütt maffiaszerű módon működik a szemétkezelés,ugyan is óriási üzlet.

  Casablanca ...A szemétdíj azért drága, mert a nem fizetők által okozott költségek is beépítésre kerülnek a díjba! Magyarán: megint a normálisan fizető ügyfelekre hárul minden teher...
  Itt Móravárosban a postásunk épp a múlt héten hordta szét a nemfizetőknek valami ügyvédi felszólításokat...tehát behajtják.

  Mi négyen vagyunk,és-mivel jegyzem-lementem megnézni. Az elmúlt évben az 52 hétből csak 29x raktam ki a kukát...tehát 23x el nem végzett szolgáltatásért fizettem-ez a vérlázító.”
 • 14. uff33 2012. április 17. 09:02
  „SZEMÉTSÉG!!!”
 • 13. Herli 2012. április 17. 08:45
  „Teljesítmény-arányos kukapénzt kellene fizettetni.
  Egyedül élőként és családi házlakónak elegendő lenne havi egy ürítés bőven. A szelektív külön megy a szerves hulladékot meg komposztálom, így alig van szemetem, mégis fizetek azért is, amiért nem dolgoznak meg.
  Ráadásul a kukások kegyetlenül bánnak az edénnyel, nem győzöm a fémkukámat javíttatni, mert úgy odavágják a földhöz, csak úgy nyekken, meg állandóan kicsavarja a gépük az akasztó füllentyűt.
  Nem jó egyes kocsiknál az emelő.”
 • 12. Casablanca 2012. április 17. 08:44
  „Akar valaki nápolyi szemét helyzetet? Megkaphatja!
  A szemétdíj azért drága, mert a nem fizetők által okozott költségek is beépítésre kerülnek a díjba! Magyarán: megint a normálisan fizető ügyfelekre hárul minden teher...”
 • 11. Egyolvasó 2012. április 17. 08:39
  „És így még több szemét landol az erdőkben és az utak mentén. Hajrá csak így tovább.”
 • 10. achilleus 2012. április 17. 08:20
  „Akkor, azt hiszem, "meg is oldódott" a megemelt éves díjat egyben és előre befizetők 10%-os kedvezményének a sorsa. Sejtettem hogy így lesz, mivel megérkezett az igazi számla, amelyen semmiféle jóváírás nem történt. Gyanítom a kapkodás következményeit ezzel a módosító javaslattal lehetett legegyszerűbben elsimítani. A szemétdíj szerintem is magas, a 8%-os emelés pedig kirívó volt az egyéb díjak emeléséhez, sőt az inflációhoz lépest is, mindamellett nem ártana a cég hatékony működését is megvizsgálni, arról a sajtót és a fogyasztókat a fentieknél kissé részletesebben tájékoztatni.”
 • 9. Phaedra 2012. április 17. 08:10
  „Méghogy a legnagyobb osztalékfizetői, hja meg a legnagyobb tolvajai...”
 • 8. Együgyű 2012. április 17. 08:00
  „,,Szemétügy: kukában a drágítási moratórium"
  ,,Négy hónapig élt a szemétszállítási díjakat a tavalyi szinten rögzítő kormányzati törekvés."
  Ennyit a Fidesz-KDMP atyai, vallásos magának való pártszövetség kiszámíthatóságáról. Még szemét ügyben sem bízhatunk meg bennük! Persze erről is az elmúlt 22 év tehet, sőt a nyolc év is, a komcsik is!
  A kettes polgároknak minden kiszámíthatatlan. De kétség a felöl, nem lehet, hogy az egyes kaszthoz tartozóknak a folyamatos vagyongyarapodását a kiszámíthatóság jegyében biztosítják!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  OFF.”
 • 7. Egyolvasó 2012. április 17. 07:54
  „4. DobóI 2012.04.17. 07:26

  Ebben igazad van, de a kormány adott rá engedélyt, ha jól olvasom a cikket.”
 • 6. Bendegúz007 2012. április 17. 07:46
  „Szerintem Szegeden így is drága a szemét szállítás,nekem havonta 2900Ft,kisebb városokban 1000-1500ft között mozog,féláron vagy kevesebb mint fele.Még ezen akarnak emelni szégyen,ezzel az a baj hogy ,én és sokan mások kevesebbet keresnek,és minden árra emelkedett.”
 • 5. keresztény 2012. április 17. 07:33
  „Szemét egy ügy:)”
 • 4. DobóI 2012. április 17. 07:26
  „1. Egyolvasó 2012.04.17. 06:27

  Ezt nem a kormány szabja meg, a drágán tartott szoci polgármesterünk...”
 • 3. NP1 2012. április 17. 07:09
  „Bravó! Ez egy igaz,i átgondolt, időtálló törvénykezés.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lézer: vita a közbeszerzés körül

Elutasították a Mérték Építészeti Stúdió Kft. kérelmét, amelyben azt kifogásolta, hogy nem jutott be a szegedi lézer kutatóközpont tervezésére kiírt tender második fordulójába. Tovább olvasom