Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét két ember az Újszegedi temetőben - Fotók

Szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét két ember az Újszegedi temetőben - FotókFotó: Karnok Csaba
Hárman találtak rájuk, megfigyelésre őket is kórházba szállították
Egy nyílt égésterű kazánból szivárgó szén-monoxid végzett az Újszegedi temető szolgálati lakásában a gondnokkal és egyik munkatársával. Hárman találtak rájuk, megfigyelésre őket is kórházba szállították.

A temető gondnoka és egyik munkatársa halt meg az Újszegedi temető szolgálati lakásában kedd délután. Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a Délmagyarországnak elmondta, hogy a szén-monoxid végzett velük, amely az első vizsgálatok szerint egy nyílt égésterű kazánból szivárgott.
 
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Információink szerint a kiérkező mentők már csak a két ember halálát tudták megállapítani, nem lehetett rajtuk segíteni. Hárman találtak rájuk, ők értesítették a mentőket és a tűzoltókat is, és – bár nem lettek rosszul – megfigyelésre őket is kórházba szállították. Mivel nem bűncselekmény történt, a rendőrség közigazgatási vizsgálatot indított a mérgezés miatt.

A szén-monoxid veszélyeire éppen a napokban hívta fel újra a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel azt írta közleményében, hogy ugyan április 15-ével hivatalosan is vége a fűtési szezonnak, még sem múlt el a gáz okozta veszély. Szerinte sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a veszélyes gáz kialakulását, holott ez bármikor előfordulhat, annak ellenére, hogy ősszel és télen valóban több mérgezés fordul elő. Ezek fele ugyanis a fürdőszobában történik.
 
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A lakásokban általában nem túl nagyok a fürdők és zuhanyzók, így a levegő is kevés bennük. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek pedig ezt a keveset is gyorsan elhasználhatják. Ezért a megelőzés a legfontosabb, ami nem is kerül különösebb erőfeszítésbe.

A legfontosabb, hogy folyamatosan biztosítani kell a nyílt lánggal égő vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek levegő-utánpótlását. Ehhez azonban nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, amelyet nem szabad letakarni. Szintén fontos, hogy ezeket az eszközöket évente egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő pedig biztosan életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Idén, április közepéig már 261-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Addig 191 ember szenvedett mérgezést, 8 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 300 érintett fából tavaly hetet sikerült kivágni Szegeden: még marad a nyárfaszösz

A 300 érintett fából tavaly hetet sikerült kivágni Szegeden: még marad a nyárfaszösz
Úgy tűnik, nem szabadul meg egyhamar Szeged a levegőben szálló nyárfaszösztől. Ha ki is vágják a… Tovább olvasom