Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szená-torok: éneklő politikusok

A próbákon sosem politizálnak, és állítják: a parlamentben nem tudnának durván egymásnak esni a Szená-torok tagjai. Három éneklő politikussal – Kovács Kálmánnal, Karsai Péterrel és Kozma Józseffel – a szegedi fellépés előtt beszélgettünk.
A parlamentbe kell bejutni először, a kórusba aztán már könnyű – mondta Karsai Péter MDF-es országgyűlési képviselő, amikor arról faggattuk, hogyan lehet valaki a Szená-torok tagja. Az országgyűlés énekkara a szegedi tavaszi fesztiválon lépett fel szombat este, három énekesével – Karsaival (basszus), Kovács Kálmánnal (tenor, SZDSZ) és Kozma Józseffel (tenor, MSZP) a koncert előtt beszélgettünk.

Zenei múltja mindhármuknak van, Karsai a szegedi főiskolán végzett ének-zene–történelem szakon, később karvezető lett. Kovács Kálmán és Kozma József iskolai énekkarok tagja volt, a szegedi képviselő hegedülni is tanult. Időnként ma is játszik, ahogy mondja, „a család néha tolerálja".

A korábbi informatikai és hírközlési miniszter a középiskolában már egy kórusban énekelt későbbi feleségével, akivel most a Szená-torokban is együtt dalol. – A képviselőség, a miniszterség nagyon sokat elvesz a családtól, az énekkar viszont lehetőség arra, hogy a feleségemmel közös hobbink legyen.

Repertoár

A Szená-torok többnyire magyar szerzők műveit – Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos – adják elő, és olyan slágerzenéket, mint például Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusa. Szegeden a Brass in the Five rézfúvós kvintettel és a márciusi ünnepen Liszt-díjjal kitüntetett szegedi operaénekessel, Vajda Júliával adtak közös koncertet.

A próbákat általában hétfőn és a fellépések előtt tartják. Politizálni ilyenkor nem szoktak, nincs rá idő és nincs rá szükség – mondta Karsai.
A kóruson belül kialakul egyfajta kapcsolatrendszer, ami lehetetlenné teszi, hogy a parlamentben ezen emberek között nagyon éles vita alakuljon ki. Akik valamilyen területen képesek együttműködni, nem tudnak olyan visszatetszően viselkedni, mint a politika egyes szereplői. Egy kórus akkor szól jól, ha a szólamok bár mást énekelnek, együtt harmóniára törekszenek. Ez a politikában is így van – fogalmazott Kovács Kálmán.

A Szená-torok koncertjei jótékonysági célúak, a közönség többnyire szeretettel fogadja őket. Kovács szerint ez különösen fontos egy politikusnak, akinek társadalmi megítélése a közéleti vitákban nem mindig egyértelmű.

Talán művészeti élmény szempontjából sem teljesen jelentéktelen amit produkálunk, de az, hogy egyébként politikával foglalkozó emberek ilyen oldalukról mutatkoznak be, az a nézők számára érdekesség – közölte Kozma.

Külföldi fellépéseik alkalmával sok politikustól hallották már, hogy szívesen követnék a példájukat, de máig nincs a magyaron kívül olyan országgyűlés, amelynek éneklő képviselői lennének.
Kozma Józseftől arról is érdeklődtünk, hogyan vigyáz a hangjára, de a politikusnak nincs különleges trükkje. Viszont azt elismerte, hogy ha a parlamentben nem kiabálnak sokat a képviselők, az az országgyűlésnek és az énekkarnak is jót tesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom