Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szennyezett a szegedi levegő

Tegnap az egészségügyi határérték háromszorosa volt reggel a légszennyezettség mértéke Szegeden. A szennyezőanyagok nagy része a közlekedésből és a fűtésből származik, a párás, ködös időjárás miatt dúsul föl.
Araszoló kamionok a Kossuth Lajos sugárúton. Fotó: Gyenes Kálmán
Meglepő, hogy Szegeden, ami pedig nem tartozik a legszennyezettebb levegőjű városokhoz, ilyen magas szennyezettséget mutatnak az adatok – mondta Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport munkatársa; még Budapesten és Miskolcon mutattak a műszerek erős szennyezést. A szennyező részecskék – melyeket a Kossuth Lajos sugárúton elhelyezett műszer mér – legnagyobb hányada a közlekedésből és a fűtésből adódik, és nagymérvű feldúsulásukat a napok óta tartó mozdulatlan levegőjű, párás-ködös időjárás okozza. Az egészségügyi határértéket – 50 mikrogramm köbméterenként, naponta – január 10-e óta lépi túl a szegedi szennyezettségmérték, s volt olyan reggeli időszak, amikor a határérték ötszörösét is elérte.

Milyen hatásai vannak a levegőszennyezettségnek? Rövid távon megnöveli a légúti megbetegedések lehetőségét, hosszú távon pedig rákkeltő lehet. Számítások szerint egy átlag magyar ember egy évet veszít az életéből, pusztán a levegő bizonyos fajta részecskékkel szennyezettsége miatt – hívja föl a figyelmet a szakember. Hozzáteszi: amint változik az időjárás, a szél „elfújja" a város fölül a szennyezést, egyébként pedig a Tisza is folyamatosan segít a város átszellőztetésében.
A levegőszennyezés elleni intézkedésekhez az előírások szerint évente harmincöt olyan nap kell , amikor a határértéket meghaladja a szennyezőanyag-mennyiség. A mostani, háromszoros levegőszennyezettség-mérték nem mindennapos mértékű: tavaly csak egyetlen napon – február 10-én – mutatkozott Szegeden ilyen mérvű szennyezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom