Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szennyvízcsatorna a földben – vita a felszínen

A 253 kilométer hosszú új csatorna már a földbe került, de a helyreállítási munka, több utca aszfaltozása nem fejeződött be. A 24 milliárd forintos uniós projekt befejezésének módosított határideje információnk szerint ma jár le, de erről a csatornázási programot lebonyolító cég, illetve a kivitelező mást és mást mond.
Sok helyen áll a munka. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden és a környező településeken – Deszken, Kübekházán, Tiszaszigeten és Újszentivánon – összesen 11 ezer lakóingatlant kellett rákötni az újonnan épített 253 kilométer hosszú csatornarendszerre. Az európai uniós projekthez tartozik, hogy a csatornázással érintett utcákat szilárd burkolattal kell helyreállítani. A város hivatalos honlapján a beruházás várható végének még mindig 2006. szeptember 19-ét jelölik, bár ezt már korábban módosították október 20-ára. A 24 milliárd forintos projekt részeként a szennyvízátemelő telepeket és a biológiai szennyvíztisztítót jövőre kell átadni.

A város csatornázást lebonyolító cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója, Novák Gyula elmondta: jelenleg az utolsó 33 kilométer csatornaszakasz vizsgálata zajlik. Hozzátette: nemcsak a csatornázásnak kell elkészülnie, hanem az aszfaltozási munkáknak is.

Rendkívüli akadályok hátráltatták a csatornázást. Fotó: Karnok Csaba
– Sok helyen nincsenek kész az útburkolattal. Amennyi még hátravan, azt képtelenség huszadikán éjfélig teljesíteni – mondta tegnap délután a vezérigazgató. Megjegyezte: a határidőre el nem készült munkákra javasolni fogja a kötbért, és majd a város eldönti, él-e vele. A Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. a kivitelező Culvert 2003 Konzorciumtól három helyen fogadott el határidő-módosítást: Béketelepen a Hosszú utcában, Újszegeden a Kertész utcában és Tápén a Honfoglalás utca, Csatári utca és Csiki utca szakaszára. Ezeken a helyeken november 17-éig kell a csatornázással elkészülni.

A kivitelező részéről Németh Kálmán, a Hídépítő Zrt. termelési igazgatója elmondta: módosították a szerződést, amit a város elfogadott. Az új határidő november 17. A módosítás oka a rendkívüli árvíz- és belvízhelyzet, ami a szerződés alapján vis maiornak minősül.

Hangsúlyozta: a szolgáltatás egy és oszthatatlan, tehát nem emelhetnek ki belőle semmit, a rendszert kompletten kell átadniuk. Még egy szerződésmódosítás várható – jelentette ki az igazgató –, mert a város idén nyáron, utólag olyan munkákat is megrendelt, amelyek az eredeti szerződésben nem voltak benne. Ezekkel várhatóan jövőre készülnek el.
Tegnap mi is körbejártuk a várost. Két óra alatt számos olyan utcát találtunk, ahol az elmúlt három évben láthatóan csatornáztak, de még nem történt meg az aszfaltos helyreállítás. Baktóban, Újszegeden, Alsóvároson és Tápén több utcában is hiányzik a csatornázás utáni útépítés.


Botka és Kalmár: sikerült, nem sikerült

A Szeged legnagyobb költségvetésű projektjének számító csatornaberuházás paramétereit örökölte a városvezetés 2002-ben – mondta Botka László polgármester –, és utólag úgy érzi, gyorsabban befejeződhetett volna a munka, ha nem 36 hónapos határidőt foglalnak a szerződésbe. Hatalmas eredmény Botka szerint, hogy Szeged mind a 16 városrészét csatornázták, és hogy minden utca szilárd burkolatot kapott: a munkálatok megkezdése előtt a város háromszáz utcájából mintegy 150-ben porban, sárban közlekedtek az emberek. Kalmár Ferenc, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának új elnöke, a Fidesz–KDNP-frakció tagja szerint azonban egy ilyen, ciklusokon átívelő beruházásnak sikerprojektnek kellene lennie, ehelyett mégsem az. Rengeteg műszaki probléma adódott az építkezés idején, a kivitelező túl sok alvállalkozóval dolgozott, ráadásul a határidőt sem tudták tartani. Attól tart, az elkövetkezőkben újabb hibák jönnek elő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom