Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Szent-Györgyi-emlékév

Hetven éve kapott Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin fölfedezője, az egyetlen magyar tudós, aki az orvosi Nobel-díjat itthoni kutatásaiért érdemelte ki. A város, a Szegedi Tudományegyetem, s az értékközvetítő Délmagyarország programsorozatot szervez emlékére, közösen.
– Szeged legnagyobb büszkesége Szent-Györgyi Albert, aki a város és az egyetem nevét a legfényesebben mutatta be a világnak – mondta Botka László polgármester tegnap a városházán. A díj átvételének hetvenedik évfordulója alkalmából féléves programsorozattal emlékezik a nagy tudósra Szeged, együtt az egyetemmel, s a Délmagyarországgal; ezenkívül még tizenhat intézmény, szervezet, tudományos társulat támogatja a programsorozatot. A jövő héten kezdődő Szent-Györgyi-emlékév programjait tartalmazó kiadványhoz néhány napon belül már hozzá lehet jutni a Tourinform-irodákban, ingyenesen. Az egyetemen Szent-Györgyi-emlékszoba nyílik, kialakítását ötmillió forinttal támogatja az önkormányzat.

Mit tudunk Szent-Györgyi Albertről?

Lapunk leendő, tanévkezdeti verseny beharangozó írása után a vetélkedő felhívást a város összes középiskolája megkapja, a feladatlappal együtt. A kitöltött feladatlapot október 12-éig kell eljuttatniuk a résztvevőknek a Somogyi-könyvtárba; a beadott feladatlapok egyszersmind jelentkezési lapok is. A második fordulóba a legjobb csapatok jutnak. A feladatok között lesznek, amelyek például Szeged, a paprika, a C-vitamin és Szent-Györgyi kapcsolatára vonatkoznak, mások a tudós életének szegedi állomásaira, ismét mások amerikai kötődéseire – s így tovább.

Maga a rendezvénysorozat június 19-én, jövő héten kezdődik a Groeningeni Egyetemen, Hollandiában, ahol Szent-Györgyi sok időt töltött – mondta Szabó Gábor rektor. A rendezvény hollandiai hányada hozzájárul: az egyetem és a város neve egyaránt terjedjen a Nobel-díjas tudós kapcsán, világszerte. A szegedi Szent-Györgyi-emlékszoba pedig nem csupán tudománytörténeti emlékhely lesz: tovább gazdagítja a város idegenforgalmi palettáját.

– A Délmagyarország célja, hogy értékeket közvetítsen olvasóinak. A világhírű tudós neve igazi érték, örömmel álltunk a kezdeményezés mellé médiatámogatóként, szervezőként egyaránt – hívta föl a figyelmet Pap Klára, a Délmagyarország Kiadó igazgatója. Szeptembertől december végéig folyamatosan tartó játékot is megjelentet hasábjain a lap az olvasóknak – s részt vesz a szegedi középiskolás Szent-Györgyi-verseny szervezésében. A vetélkedő – melynek szakmai részét a Somogyi-könyvtár biztosítja – állomásairól is ír a lap. S a győztesek értékes jutalmakat kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Szent István téri piacot

Hivatalosan is kinyitott a Szent István téri piac; hat üzlet bérelt pavilont, az őstermelők… Tovább olvasom