Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szent-Györgyi-emlékév

Idén ősszel lesz hetven éve, hogy Nobel-díjat ítéltek Szent-Györgyi Albertnek, a C-vitamin fölfedezőjének, az egyetlen magyar tudósnak, aki az elismerést itthoni kutatásaiért érdemelte ki. Az emlékév alkalmából a Szegedi Tudományegyetem, Szeged városa és a Délmagyarország közös programsorozatot szervez.
A kiváló tudós életének és munkásságának állít emléket a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy emlékszobát alakít ki az Általános Orvostudományi Kar új dékáni hivatalában, a Tisza Lajos körút 109. alatt. A szegedi Szent-Györgyi-emlékszoba nem csupán tudománytörténeti emlékhely lesz, de tovább gazdagítja a város idegenforgalmi palettáját is.
Az emlékszobát október 25-én avatja fel Benedek György professzor, az orvoskar dékánja. Az emlékünnepség nyitó rendezvényének is számító eseményen Mikó Tivadar professzor, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke Szent-Györgyi Albert Emlékplaketteket ad át, majd megkoszorúzzák a tudós Dóm téri szobrát.

Ezt követően a József Attila Tudományos és Információs Központban megnyílik a Groningeni Egyetem vándorkiállítása. (Szent-Györgyi Albert sok időt töltött a hollandiai város egyetemén, a rendezvénysorozat június 19-én ott vette kezdetét.) Ugyancsak a TIK ad otthont a délutáni emlékülésnek, amelyen Botka László polgármester, Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Penke Botond akadémikus és a Groningeni Egyetem egyik professzora méltatja Szent-Györgyi Albert munkásságát. A megemlékezést – a művészetbarát tudós előtt tisztelegve – az SZTE Zeneművészeti Kar művészeinek közreműködésével, a Rotary Klubbal közös szervezésben hangversennyel zárják a TIK-ben.
A hetven esztendővel ezelőtt december 10-én átadott Nobel-díj kitüntetettjére emlékezve, 2007. december 10-én együttes emlékülést tart a városháza dísztermében Szeged közgyűlése és a Szegedi Tudományegyetem szenátusa.

Az emlékév szervezői az egyetemi hallgatókat is igyekeznek bevonni a programsorozatba. Ennek részeként november 21-én vetélkedőt szerveznek az SZTE karainak hallgatóinak és oktatóinak a részvételével. A csapatok számot adhatnak tudásukról a Nobel-díjas tudós életéről és szellemiségéről. A rendezvényt az orvoscentrum Öregdiák Szövetsége, valamint a centrum és az ÁOK hallgatói önkormányzata szervezi.

A programsorozattal azonban nemcsak a nagyszerű tudósra, a művészetpártolóra, de a kiváló sportemberre is emlékeznek. „A sport a test útján nyitja meg a lelket" – írta Szent-Györgyi egykoron, s a szeptember 8–9. között a Szegedi Tudományegyetem sportközpontja által megrendezendő Szent-Györgyi teniszverseny résztvevői ezt remélhetőleg igazolják is.

A Szent-Györgyi-emlékév programjait tartalmazó ingyenes kiadványhoz már hozzá lehet jutni a Tourinform-irodákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom