Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Szent-Györgyi Albert életrajza

Szeged - Hetven éve nyerte el Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjat. Regényes életrajzát Ralph W. Moss tollából ajánlja az olvasók figyelmébe a Somogyi-könyvtár.
Monográfiát írt Szent-Györgyi Albert mozgalmas életéről és tudományos pályafutásáról a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai szakíró, Ralph W. Moss. Hét évig gyűjtötte az anyagot, 1980-ban ismerkedett meg Szent-Györgyi Alberttel, öt éven át rendszeresen találkozott a Nobel-díjas tudóssal. Moss Magyarországra is eljutott 1984-ben, ekkor Szegedre is eljött.

A huszonegy fejezet Szent-Györgyi Albert megpróbáltatásokkal teli életútját követi – gyerekkorától kezdve diákkorán át a tudományos munkásságáig. Szegeden töltött éveiről – ahol az 1937. október 28-án Nobel-díjjal elismert felfedezése kiteljesedett – több fejezet szól. Például arról is, miként talált rá Szegeden a paprikára, amelyből nagyobb mennyiségű C-vitamint sikerült kivonnia a kutatásaihoz. Szent-Györgyi életének csaknem felét az Egyesült Államokban töltötte. 1947-es letelepedésétől egészen haláláig nyomon követhetjük az izomkutatásait, amelyekért az amerikai Nobel-díjként is emlegetett Lasker-díjjal tüntették ki. 1973-ban látogatott haza a szülőföldjére először, ekkor fogadta a Szegedi Orvostudományi Egyetem díszdoktorává, majd 1978-ban a Szent Koronát hazaszállító küldöttség tagjaként járt itthon. Élete utolsó évtizedeiben a rákkutatással foglalkozott. 93 éves korában, 1986. október 22-én hunyt el a Massachusetts állambeli Woods Hole-ban.

A bőséges jegyzetekkel ellátott könyvet egyedülálló képválogatás zárja. Az életrajz eredetileg angolul 1988-ban New Yorkban jelent meg, magyarul pedig négy éve látott napvilágot. A szerző ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára a világhírű tudósról írt művét: „Úgy érzem, ezzel a könyvvel megmenthetek valamit Szent-Györgyi Albert csodálatos személyiségéből azok számára is, akiknek nem volt szerencséjük ismerni őt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom