Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szent a béke a szerb templomban

Szeged - Ismét lehet román nyelvű istentiszteleteket is tartani a szegedi szerbek templomában. Az áprilisban kipattant vitás ügyet elrendezte a két közösség, írott szerződést kötöttek.
„Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy létrejött az egyezség a Szegedi Szerb Ortodox Egyházközség és a templomot havi egy alkalommal használó román hívek között" – adja hírül a szimandron.hu. A két szegedi közösség a magyarországi ortodox egyházak közös oldalán lépett a nyilvánosság elé, amióta vita támadt közöttük a Szent Miklós tiszteletére szentelt templom használata kapcsán. Április végén írtuk meg, hogy a román közösség paróchusát, Aurel Bekánt levélben tájékoztatta a szerb lelkész, Pavle Kaplan arról, megszünteti az önálló román istentiszteleteket a templomban, mert a románok szerinte nem tanúsítanak elég tiszteletet a szent hely iránt, például nem segítenek a takarításban. A román pap azt mondta, ők szívesen segítettek volna, de erre nem adott módot kollégája, ő hiába kérdezte, mikor jöjjenek. A vita rendezésében a szentendrei szerb és a gyulai román püspökség is közbenjárt. A közlemény így fogalmaz: „Amint ismeretes, a konfliktus akkor keletkezett, amikor a Szegedi Szerb Ortodox Egyházközség a félreértések miatt megvonta az önálló istentiszteletekre való templomhasználati lehetőséget a román hívek számára. Többszöri egyeztetés után végül létrejött a megállapodás, amelyet a felek írásban is rögzítettek. A megállapodás szerint a román hívek továbbra is havi rendszerességgel tarthatnak istentiszteletet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a munka a Tisza-hídnál az árvíz miatt

Öt hete szinte áll a munka az M43-as új Tisza-hídjánál, mivel az árvíz miatt érdemi munkát nem végezhetnek. Tovább olvasom