Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Szent Ágoston kitárja karját

Dóc, Öttömös, Pusztamérges - Ősztől dóci központtal új bokorintézményt hoz létre az egyházmegye: dóci, öttömösi, pusztamérgesi, harkakötönyi, kömpöci óvodákat és iskolákat vesz át.
Csongrád és Békés megyében eddig 13 közoktatási intézményt tartott fenn a Szeged–Csanádi Egyházmegye, ebből 5-öt Csongrádban. Szeptembertől a püspökség irányítása alá tartozik újabb 7 intézmény. Megírtuk: önállóan működik tovább a csongrádi Nagyboldogasszony-iskola, a baksi iskola és óvoda, a zsombói iskola és külön az óvoda.
Öttömös és Pusztamérges intézményeit a már meglévő dóci iskolához csatolják. Az új „bokorintézményt" szeptembertől Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvodának hívják, igazgatója a korábbi dóci intézményvezető, Huszka Zoltánné. Nyári szabadságát tölti, nem tudtuk elérni. A dóci iskola 67 tanulója és 11 pedagógusa mellé átveszi az egyház az óvodát is – 18 gyerekkel és 4 pedagógussal. Az önkormányzat a határozatlan időre szóló szerződésben azt vállalta, hogy biztosít egy karbantartót és két konyhai dolgozót, rendben tartja az udvart és odaadja a művelődési házat tornaórák, rendezvények tartására.

A bokorhoz csatlakozik a 45 kilométerre lévő Öttömös óvodája és iskolája, valamint a szintén 45 kilométerre található Pusztamérges iskolája. Az eddigi igazgatókból, tagintézmény-vezetőkből munkaközösség-vezetők lesznek, az iskolatitkárok munkaköre megszűnik; más nagy szervezeti változás nem lesz. A dóci Szent Ágoston öttömösi telephelyét 10 évre vette át az egyház; jelenleg 15 óvodása, 68 iskolása és 10 pedagógusa van. A művészeti oktatást a zsombói iskolával közösen oldják meg a jövőben. Szűkös anyagi körülményei miatt a falu karbantartó foglalkoztatásába és a gyerekek szállításába tud beszállni.
Pusztamérges 8 évre szerződött, de a feltételekről még egyeztetnek; 12 pedagógust és 96 iskolást „adnak át".

A dóci iskola lesz a bokorintézmény központja. Fotó: Frank Yvette
A dóci iskola lesz a bokorintézmény központja.
Fotó: Frank Yvette

Nem az egyházmegye területéhez tartozik, mégis az óriásiskolához kerülnek a Bács-Kiskun megyei Harkakötöny és Kömpöc intézményei. A két község 11 éve társulásban működtette óvodáit, iskoláit, ők is az anyagiak miatt keresték meg az egyházat. Mivel a Szeged–Csanádi Egyházmegye nyitottabbnak mutatkozott, mint a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye, Kiss-Rigó László megyés püspökkel kezdték el a tárgyalásokat. Harkakötönyből összesen 12 pedagógus, valamint 22 ovis és 70 iskolás tartozik szeptembertől a 60 kilométerre fekvő Dóchoz. Kömpöc 25 kilométerre van a központtól, tőlük 18 ovis, 42 iskolás, összesen 9 pedagógus csatlakozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mangalicanap Balástyán

Balástya - Állattenyésztési napot tartanak pénteken Balástyán, Kovács István mangalicatanyáján. Tovább olvasom