Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Szent Antal-napi Liliomfesztivál a szegedi ferenceseknél

Szeged - Kézműves vásárral, ehető virágok bemutatójával, gyertyafényes koncerttel, borkóstolóval várják az érdeklődőket szombaton az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.
Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban Szent Antal-napi Liliomfesztivált rendeznek szombaton 10-től 18 óráig. – Antal a keresztények egyik legnépszerűbb szentje, legtöbbször a kis Jézussal vagy liliommal ábrázolják – beszélt a megtalált tárgyak védőszentjeként is ismert szentről Kiss Didák ferences szerzetes, házfőnök az eseményt bemutató sajtótájékoztatón kedden. A liliom a Szentírásban régóta jelen lévő szimbólum, egyrészt a tisztaságot, a szűzi életet jelképezi – ezért először Máriára vonatkoztatták –, másrészt a termékenység szimbóluma. Alsóvároson a liliom a ferencesek gyógyászati tevékenységéhez köthető. Régebben sárgabarack pálinkába tették a szirmát, amit aztán sebre helyeztek, így gyorsították a gyógyulást. A néphagyomány szerint Antal napján megáldják a gyerekeket, és kenyeret osztanak – az 1950-es évekig élő szokásokat is felélesztik szombaton.

A szeptemberben nyílt látogatóközpontnak ez lesz az első nagyobb rendezvénye, amely turisztikai szempontból is érdekes lehet – közölte Petri Márta igazgató. A templomtéren kézműves vásárt tartanak, a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal várják, a gyógynövénykertben pokrócos piknik lesz. Ehető virágok gasztronómiai bemutatójával, jótékonysági süteményvásárral is várják az érdeklődőket. A bevételt a plébániai nyári gyermektáborokra fordítják.

Szombaton tartják a múzeumok éjszakáját is: 20.30-tól Nagy Imre Erik ad gyertyafényes koncertet a kolostor belső udvarán, majd misebor és gyógylikőrkóstolót rendeznek. A legtöbb program ingyenes, de a tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és a borkóstoló térítés ellenében vehető igénybe. További információk olvashatók a latogatobarat.hu internetes oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vénusz vonulása

A könyvhétre jelent meg a Márai-díjas szegedi író, Hász Róbert ötödik regénye, A Vénusz vonulása,… Tovább olvasom