Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szent Márton esete az árulkodó libákkal

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a mondás. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a jeles nappal kapcsolatban.
Bálint Sándor Ünnepi kalendárium című könyvében olvasható: "A Szent Márton lúdja voltaképpen egy régi római étkezési szokásnak, illetőleg hagyománynak továbbélése. Aesculapius ünnepén, amely éppen erre a napra esett, liba került az asztalra. Ismeretes az is, hogy a Capitolium lúdjai ébresztették föl a fáradt őrséget, amikor a gallusok a várost éjszakának idején el akarták foglalni. Innen a lúd megtisztelő avis Martis neve, amelyből könnyen formálódott az avis Martini megnevezés. Ehhez utólagos legendai magyarázatot is költöttek: Márton alázatból a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen. Ezek azonban zajgásukkal elárulták, és így kénytelen volt a püspökséget elvállalni.

Mindezekből érthető, hogy Márton napjának – főleg Dunántúl – a frissen tömött, szépen kihizlalt lúd volt az ünnepi eledele. A szombathelyi egyházmegye kispapjai a szent patrónus napján hagyományosan Márton lúdját ettek és bort ittak rá. Csököly katolikus templomának Márton a védőszentje. A búcsút a reformátusok is Márton lúdjával ünneplik meg, ami ősi hagyomány mellett szól."

Kicsik és nagyok együtt izgulták végig a szárnyasok futását.
Kicsik és nagyok együtt izgulták végig a tavalyi ópusztaszeri libaterelő versenyt.
Fotó: Frank Yvette

Szent Márton élete és legendája

Szent Márton püspök 316-ban (vagy 317-ben) született a Római Birodalom Pannónia tartományában, római katonatiszt fiaként. Szülőhelyeként Savariát jelölik meg. A legenda szerint 334-ben a galliai Ambianum (Amiens) városkapuja előtt találkozott egy fázó koldussal.
A libavacsora ára

Megnéztük, mennyibe kerül idén a libalakoma. Találtunk mellet, kilója 3600 forint volt, a combot 1850-1890 körül számolták. A libatepertőt 1200-ért mérték, a farhát 180-200 körül volt. A hízott libamájért egészben 8000, darabjáért 5-6 ezer forintot kértek, a háj kilóját 680-750 forintért mérik. A liba szívét 360-530-ért kínálták.

Köpenyét kettéhasította és egyik felét a koldus vállára terítette. A következő éjszaka álmában megjelent Krisztus a fél köpenybe burkolózva, mert ő volt, akit koldusnak vélt. Márton hamarosan kilépett a hadseregből, és 334 táján megkeresztelkedett. Turones (ma: Tours) városának polgárai 371-ben püspökké választották. A hagyomány szerint november 8-án hunyt el, és november 11-én temették. Temetésének időpontja vált emléknapjává. Szent Márton volt az első olyan szent, aki nem mártírként halt meg.

Lúd és újbor

Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozóan több magyarázatot ismerünk. A legelterjedtebb az a legenda a fent említett, mely szerint Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de a ludak gágogása elárulta rejtekhelyét. A középkorban a jeles szent tiszteletére bort ittak és kövér ludat ettek, ugyanis az akkori naptárakban az óév utolsó jeles napjának számított. Szent Márton lúdja kifejezés - főként a Dunántúlon - utal a nap jellegzetes ételére és az egykori földesúri járandóságra. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor. "A bornak Szent Márton a bírája" - tartja a mondás. Úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.

Részeg libák a Vuk című rajzfilmből. Forrás: YouTube

Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.

Márton-nap a néphagyományban

Márton napját egykor az egész országban számon tartották a pásztorok. Élő szokásként legtovább Vas megyében maradt meg a Márton-napi vesszőhordás és a pásztorok megajándékozása. A disznópásztorok felkeresték azokat a házakat, ahonnan állatokat hajtottak a legelőre, és vesszőket vittek ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton vesszeje, melyről azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó. Köszöntőt is mondtak. A szokás még élénken élt az emberek emlékezetében az 1960-as években.

Háromszor állt bosszút a libákért Matyi. Forrás: YouTube

A Márton-napi pásztorjárás és vesszőzés jól ismert szokás Burgenlandban, de a távolabbi német nyelvterületen is. Ehhez a naphoz munkatilalmak is kapcsolódtak; Muravidék lakói szerint Márton-napkor nem szabad mosni, teregetni, mert elpusztulna a jószág.

Nils Holgersson és világhíres Márton nevű lúdja. Forrás: YouTube


Mint minden jeles naphoz, Márton napjához is kapcsolódnak időjárásjósló praktikák és megfigyelések. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Egy kalendáriumi regula szerint: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." (részletek: Tátrai Zsuzsanna: Lúd, újbor, vesszőzés).

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2010. november 11. 21:39
  „Szegény libák!
  A rómaiakat figyelmeztették az alattomos ellenség közeledtére-
  a pöspökvlasztókat az alázatos Márton búvóhelyére, hogy elnyerhesse méltó hivatását!
  Mi a köszönet:

  Lassan 2000 éve a lakoma fő fogásai lehetnek-sült libaként!
  Ez ám a hála!
  Akár magyar eredetű szokás is lehetne!

  Szó se róla, Szent Márton révén pannoniai kötődése azért van...”
 • 2. joy 2010. november 11. 07:53
  „A 4 mocskost jól elveri Lúdas Mátyás!”
 • 1. franzvon 2010. november 11. 06:40
  „Majd a Négy Mancs a körmire csap az ilyen libákat buzeráló gyeröknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal vállalkozók hete

Szeged - Fiatal vállalkozók hete címmel szervez programsorozatot Szegeden a Fiatal Vállalkozók… Tovább olvasom