Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szentély rockzenekaroknak

Szeged - Két raktárhelyiségből átalakított teremben próbál tíz zenekar a Bakay Nándor utcában. A Szentélyt 6 éve hozták létre szegedi rockerek.
Vörösboros kóla nyomai, eldobált sörösdobozok, csikktenger – ha valaki rockbandák próbáiról hall, rögtön ez a kép jelenik meg előtte. Egészen más látvány fogad bennünket a Bakay Nándor utcában, a Tisza Volán telepe mellett, az Underground Szentély és Kreatív Zenei Alkotóműhelyben. Godó Jenő Miklós kalauzol végig a raktárépületből kialakított két helyiségen: egy 55 négyzetméteres nagy- és egy 39 négyzetméteres kistermen.

– 6 éve alakítottuk ki a helyet, azóta járnak ide szegedi zenekarok, most 10-zel dolgozunk – mondja a műhely vezetője. A nagyteremben ülünk le, a falon filmposzterek, plédek.

Szentély - új rockzenekari próbaterem Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nyílik a Rock Klub

Szeged legendás próbaterme a Rock Klubban működött. 1980-ban nyitott az Arany János utcában, 1988-ban a Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjébe költözött, ahol 18 évig szolgálta a rockerek kegyeit. Szurdi Zsolttól, az egykori vezetőtől megtudtuk: augusztus 15-én újból nyitnak.

– A Belvárosi mozitól kaptuk a plakátokat, a plédeket kollégiumoktól – magyarázza a rocker. Tojástartókat is eszkábáltak a falra, elvileg hangszigetelésre jók, de a kopasz zenész szerint nem érnek semmit. Erősítőket, hangszereket látunk a földön, de szemetet sehol. – Itt mindenki maga után pakol – veszi észre meglepettségünket Jenő. – A srácok elmossák maguk után a poharakat, porszívóznak. Évente több nagytakarítást tartunk, ezekben mindenki részt vesz. Ez itt szabály, aki nem tartja be, attól elköszönünk. A terem havi díja 4500 forint fejenként, mindent jegyzünk, iktatunk. Ez a pénz nem a torkomon csúszik le, ebből biztosítunk mindent, többek között hűtőt, mikrót és internetet is.

Elmeséli: a közelmúltban két nyílt napot tartottak, hangszerkiállítást és dobosoknak szóló előadást is. – Nincs semmi elzárva, itt nem lop senki. Napi 24 órában üzemel a Szentély, mivel más raktárak is vannak itt, éjszaka biztonsági őr figyel a rendre – mondja a zenész.

Segítségére van szervezésben Gyimesi Dömötör, a Dreamgrave zenekar énekes, gitárosa. – Három éve találkoztunk, én is próbálni jöttem a zenekarommal – meséli Döme. A programtervezőnek tanuló gitáros felel minden technikai részletért. Néha pedig Jenőt is dobolni hívja saját zenekara, a Rammschwein

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. július 20. 22:21
  „Igazuk van !

  Nyomják !

  A Bartók és egyéb müvházak megszűntek !

  Maradjanak a Fásy és Muzsika tv szintű ,,celeb" arénák ?”
 • 5. tótottó 2011. július 20. 19:54
  „<moderálva>”
 • 4. Szecskamester 2011. július 20. 14:51
  „Senki ne biciklizzen alacsonyan ülve!”
 • 3. Demanda 2011. július 20. 13:26
  „1. Ha nem vetted volna észre, Szegeden mindent megtesznek, hogy ne legyen rocker hely. Meg kell csak nézni, hogy milyen nagy lelkesedéssel támogatják a kedves döntéshozók, hogy 6 év után végre megnyílhasson a RockKlub. Ennek megfelelően a kvázi egyetlen rocker helyen (garabonciás) nem lehet 350forint alatt iható sört kapni, ami azért siralmas...”
 • 2. deszkás 2011. július 20. 13:22
  „Sok sikert kivánok és drukkolok nekik. Egy öreg rocker.”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. július 20. 12:22
  „Hard Rock Cafe mikor nyílik már Szegeden, Már bukarestben is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Ágoston kitárja karját

Dóc, Öttömös, Pusztamérges - Ősztől dóci központtal új bokorintézményt hoz létre az egyházmegye:… Tovább olvasom