Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szentmihályi falvédőről jöttek

A népi kultúra sajátos „műtárgyaiból" nyílt kiállítás a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban: helyben gyűjtött falvédőket és asztalterítőket láthat a közönség november közepéig. Humor és giccs, folklór és művészet fonódik bennük össze.
Egy jellemző kiállítási darab. Fotó: Gyenes Kálmán
A falvédődivat a huszadik század elejére nyúlik vissza, amikor a konyhákban már nem terjengett a füst, a háziasszonyok pedig díszesnek szerették volna látni a meszelt falakat. Téli estéken ezért kivarrták, kihímezték a többnyire festékkel előnyomott ruhadarabokat, majd a falra aggatták. Az előnyomás az oka, hogy bármerre is megyünk a Kárpát-medencében, mindenhol nagyjából ugyanazokat a motívumokat és feliratokat találjuk.

A legrégebbi kiállított darab közel százéves, mégsem látszik rajta – akkoriban ugyanis még nem pár hónap alatt szétfoszló ruhaneműket készítettek. A fogyasztói értékrend azonban elérte ezt a naiv folklórelemekkel dolgozó „műfajt" is: az első világháború alatt megjelentek a cserélhető papírfalvédők. Ez még új állapotában sem nyújthatott túl esztétikus látványt – érthető, hogy nem maradt fönn belőle egy sem. A kiállítást rendező Csicsai Antal néprajzkutató szerint vitatható, mennyire tartoznak a giccs kategórájába ezek a szirupos szerelmes jeleneteket, idillikus polgári, paraszti életképeket megjelenítő, kínrímes versikékkel kivarrt ruhadarabok.

Ez nyomban világossá is válik, amint az „Ott fogsz majd sírni, ahol senki sem lát" kezdetű régi slágerszöveggel díszített falvédőt meglátjuk. Ezen fehér alapon fehérrel varrták ki a férfi és női alakok arcát, szemét és kezét, így akár a sci-fi irodalomból jól ismert láthatatlan ember prototípusait is felfedezhetjük bennük. A pikánsabbak közé tartozik a „Valamit súgok magának, vállaljon el babájának" feliratú, amelyen egy csalitosból kinyúló férfikar tapogatja a lehunyt szemű szende lányt – aki viszont nem igazán tiltakozik. Kevéssé hihető annak a fiatal asszonynak a vallomása, aki egy tükör előtt szépítkezik, miközben azt mondja: „Én csak a férjemet fogom szeretni". A mondat második fele nem olvasható, gondos kezek leszegték. Talán abban van a feltétel vagy a kivétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom