Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Szenvedély egy csészényi különleges kávéban

Szeged - Harmadik helyen végzett Onczay Levente az AeroPress országos bajnokságon, amit szombaton rendeztek Budapesten.
Az AeroPress alternatív kávékészítési mód. A 18 éves szegedi fiatalember a munkahelyén, a Petőfi Sándor sugárúti Antique Caféban mutatta be, hogyan kell AeroPress technikával kávét készíteni.

Szenvedély egy csészényi különleges kávéban. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Csupán november óta foglalkozom kávéval. A különleges technikát, amelynek lényege a hőmérséklet, a szemcseméret és a sebesség, autodidakta módon tanultam meg – magyarázta, miközben kézi darálóval őrölte a kávészemeket. Elmondta, a hétvégi volt élete első versenye, amelyen harmincöten indultak, így nagy eredménynek tartja, hogy kezdőként dobogós lett. A versenyen 8 percet kaptak a résztvevők a kávé elkészítésére. Mindenki a kenyai Kegwa AA Plus kávéból készítette az italt, amelynek kilója 13-14 ezer forintba kerül.

Az AeroPress kávénál csak 85–93 fokos vizet lehet használni. Onczay Levente szerint már egy fok eltérés is teljesen más ízt hoz ki a kávéból, ami állagában inkább teaszerű, koffeinben viszont erősebb, mint a hagyományos presszókávé.

Szenvedély egy csészényi különleges kávéban. Fotó: Kuklis István (galéria)

A fiatalember a kenyai kávéból készített kóstolót, amelynek karakteres ízében egyszerre volt jelen a gyümölcs és a csoki. Megtudtuk, Szegeden csak az Antique Caféban lehet AeroPress technikával készült kávét inni. Onczay Levente szerint ez a kávékészítési mód egyszerre fizika, művészet és szenvedély.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flóbert pisztollyal lőtték fejbe - féltékenységből

Szegedi az a férfi, akit múlt hét csütörtökön fejbe lőttek egy autóban Budapesten. Szerencséje volt: a lövedék nem okozott komoly sérülést. Tovább olvasom