Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szép a tetoválás, de hátrányt jelenthet

Szeged - A tetoválás nem ördögtől való, de nagyon óvatosan kell vele bánni. A munkáltatók nagy részét nem érdekli, hogy csak az ifjonti hév miatt díszíti nyakunkat egy sárkány.
A tetoválás nem veszít a lendületből. Továbbra is népszerű önkifejezési mód a bőrre varrt színes rajz. A szegedi Kárász utcán működő tetoválóstúdióba legalábbis rögtön nyitás után elkezdenek áramlani a kuncsaftok. Ki piercinget akar, ki tetoválást.

– Az abszolút trend ma a pillangó és a csillag – mondja Lőwy Lénárd, az egyik szegedi tetováló szalon vezetője, amikor sorolni kezdi, mi divatos manapság. Ahogy ezt kimondja, belép az ajtón egy fiatal nő. – Egy kis pillangót szeretnék. Ide – mutat a bugyija vonalára a 32 éves Bea, aki éppen időben érkezett, hogy megerősítsen minket, ami a trendeket illeti. – Nincs még tetoválásom, ez lesz az első. Véget ért egy kapcsolat, ezért döntöttem a tetoválás mellett. Valaminek a végét jelzi majd számomra, vagy az új kezdetet. A pillangó az átalakulást szimbolizálja, de nem szeretném, hogy nagyon látsszon, inkább amolyan titkos tetkó legyen – teszi hozzá.

– Ez megy most: a csillag és a pillangó. A pillangót a lányok szeretik, a csillag uniszex, amolyan városi minta – folytatjuk a beszélgetést
Lénárddal, miután Bea megkapta az időpontját és az alapvető instrukciókat. – Kevés olyan rajz van, amit nem vállalunk, hiszen a vendég kérése az első, de önkényuralmi jelképekről például szó sem lehet – mondja az üzletvezető.

– Németországban például egy horogkeresztért élete végéig fizethet, aki viseli. Havonta bizonyos összeget be kell fizetni egy alapba, úgy tudom, de én ilyesmit egyáltalán nem is vagyok hajlandó megcsinálni – néz fel a munkából Juhász Sándor, aki 12 éve tetovál, és a szegedi stúdió előtt már Európa több országában is dolgozott.

Jól meg kell gondolni, hová kerüljön a tetoválás. Fotó: Frank Yvette (Galéria szegedi tetoválásokról)

– Vannak olyan esetek is, amikor arra kérjük az embereket, hogy vegyék fontolóra, megéri-e nekik a dolog – veszi át újra a szót Lénárd, a bolt
vezetője, és hangsúlyozza: a fiatalokra néha muszáj hatni. – Ha olyan helyre akarnak tetoválást, ahol nem lehet eltakarni, akkor mindig rákérdezünk, hogy mivel akar foglalkozni, összeegyeztethető lesz-e az a rajz a jövőbeni munkakörével. Nem szabad ész nélkül varratni! Én azt szoktam mondani, hogy a térd fölött, pólóvonal alatt érdemes tetováltatni, ha azt akarjuk, hogy könnyen és gyorsan el tudjuk takarni. Nem hordhat az ember állandóan garbót a munkahelyén, és nem viselhetünk folyton hosszú ujjú inget sem a nagy melegben.

Amíg a stúdióban beszélgetünk, megérkezik Sanyi és Timi, akik arcukat, teljes nevüket nem vállalják a cikkhez. Timinek csak a hátát fotózhatjuk, oda készül egy méretes pillangó. Mindketten olyan munkát végeznek, amelyben nem kell nagy dobra verni, hogy tetoválásuk van. –Nem mindig előnyös – mondja Sanyi. – Ha kezet fogsz valakivel, és az azt látja, hogy ki van varrva az egész alkarod, lehet, hogy elúszik egy üzlet. Ezt pedig nem engedheted meg magadnak, ha mondjuk mások fizetése függ tőled. Sajnos nem tartunk ott ebben, mint mondjuk az angolok. Nagy-Britanniában ez nem ekkora ügy – teszi hozzá, és közben leveszi az ingét. Honfoglaló magyarok díszítik a bőrét. Éppen megérkeztek a Kárpát-medencébe.

Ha nem látható, akkor nem számít

Hogy egy állásinterjún számít-e a tetoválás, vagy sem, az leginkább a pozíciótól függ, amit megpályázunk – mondja Remán Izabella, egy
fejvadászcég vezető tanácsadója. Ha a banki szektorban akarunk elhelyezkedni, vagy egy ügyvédi irodában, akkor kifejezetten hátrány lehet egy látható tetoválás. A vendéglátásban a hely profiljától függ, hogy alkalmaznak-e minket. A fejvadász cég erre nem szokott rákérdezni az
jelentkezőknél, nem is tehetnek fel ilyen kérdéseket az álláskeresőknek – mondja a szakember.

Olvasóink írták

136 hozzászólás
 • 136. Elvira 2009. augusztus 13. 19:17
  „9. 16. 26. pepe, pann, cyt
  Szóljatok anyátoknak, hánnyatok együtt!!!!!
  Gyökérkezelések!!!!!”
 • 135. Tattooist-Sanyek 2009. augusztus 02. 17:22
  „Szia mindenkinek!
  Tetováló vagyok.Tizenkét éve éve csinálom,és tudom milyen hátránya és előnye van ha tetováló az ember.Minden tetováló MŰVÉSZT megértek!Sok mindenen túl vagyunk!És ahogy a kollégám is mondta,mindenkinek takarták el a munkáját.Ezzel nincs mit tenni.A mostani nehéz időszakban amikor sorra jönnek a negatív vélemények,nem szabadna egymásnak esni!Inkább biztassuk egymást és az embereket,hogy amit csinálunk nem kontárkodás,hanem művészet.Senkinek nem jó ha egymásnak esünk és csak a személyes ellentétek mozgatják a dolgokat.Személy szerint,úgy érzem jogomban áll megvédenem fiatal tehetséges kollégámat,aki most fent NEM említett okokból nem lehet közöttünk.Így csak annyit tudok mondani,hogy minden Szegedi tetováló és piercer elött szeretnék tisztelegni!!Sok sikert,rengeteg munkát,és ami a legfontosabb gyűlölet és előítélet mentesebb együttműködést szeretnék kívánni!
  Juhász Sándor-Sanyek.”
 • 134. LőwyLénárd 2009. július 31. 18:26
  „Sziasztok!

  Részemről zárszóként hozzászólnék még egyszer a témához.
  FTW-vel valóban megbeszéltük a nézeteltérésünket, és sikerült emberi módon tisztáznunk a dolgokat. A probléma inkább magán mint szakmai jellegű volt, így nem is ide való.

  Vendégekhez való hozzáállásomra, és szakmai tudásomra nem lehet panasz ezt bizton állíthatom. Ha valaki nem hiszi, jöjjön be és győződjön meg róla személyesen.
  Több Magyarországon a szakma berkein belül elismert embernek és emberrel dolgoztam már együtt, akiktől megtanultam a szakma rejtelmeit. Többek közt dolgoztam a székesfehérvári Visions Tattoo tulajdonosának, és a budapesti Celtic Moon Tattoo tulajdonosának balatoni boltjában. Mindketten a Magyar Tetováló Szövetség elnökségi tagjai, tehát megvannak az elvárásaik a munkaerővel szemben, tudják mit kíván ez a szakma, és azt meg is követelik. Ezekben a boltokban üzletvezetőkén dolgoztam. Annyira voltak velem elégedettek, hogy 8 évet húztam le a Balaton parton. Több Németországból, Angliából...stb visszajáró vendégünk volt akik mind tetováltatni, mind piercingeltetni jártak vissza.
  Persze ezt nem csak magamnak, hanem az említett embereknek is - akik elvárásaikkal megfelelően kényszerítetek arra, hogy felkészült legyek a szakmámban mindig - és a velem együtt dolgozó tetoválóknak is köszönhetem, akikkel mai napig jó viszonyt táplálok.
  De a legtöbbet testvéremnek köszönhetem, aki kinyitotta számomra ennek a világnak a kapuját, és aki azóta is professzionális szinten üzemeltet egy stúdiót egy másik nagyvárosban, és maga is a Tetováló Szövetség egy alapító és oszlopos tagja.

  Panninak végezetül!
  Kedves tudod, hogy valótlan amit írsz. Ha tavaly készítettük neked itt a tetoválást, akkor nem volt nehéz utána járnom, hogy valóban megtörtént-e az eset, mert magam nem emlékeztem rá, hogy lett volna, és azóta sem volt reklamáló vendégünk. December 6-án nyitottunk meg, azaz mindössze 3 heted volt, hogy elkészítsük ezt a tetkót. Nem kellett sokat turkálnom, mert egy első hónapos boltban minden munka ajándék, még ha karácsonyi hónapról is van szó. Megnéztem a saját kis könyvecskémet, egész decemberben mindössze egy lány volt akinek megközelítőleg hasonló összegben tetováltunk (nem 30, hanem 25 ezer forintért) viszont neki azóta is fent van egy közösségi portálos adatlapján a kép a tetoválásáról, és azóta is ismerőse és barátja a stúdiónak. Két viszonylag nagyobb munkánk volt még abban a hónapban, de mindkettő férfinak (és nem az általad említett összegért) , a többi mind apró max 10 ezer forint értékű minta volt... Megvédeném az itt dolgozó tetoválókat (és nem voltak olyan sokan egyébként, ha érdekel valakit személyesen szívesen elmesélem, de sajnos szomorú történet :( ). És hangsúlyoznám még egyszer, hogy nem volt még olyan vendég aki visszajött volna és nem lett volna elégedett a munkánkkal. Ez a legfontosabb elvárás a stúdiómban.
  Szóval örülök, hogy le szeretnél járatni, de kérlek ne folytasd, és mielőtt ilyesmit teszel, olvasd el a kis szövegdoboz alatt lévő két sort. Éppen azalatt amiben gépeled a lejárató irigységből fakadó szövegeidet. Azt hiszed mert álnéven írsz nem vagy felelőségre vonható? Nos tévedsz. Nem áll szándékomban kicsinyes dolgokkal foglalkozni, de mindennek van határa.

  A cikkhez!

  Sajnos azon rövidke, és mindenféle értelmet nélkülöző magát a tetoválást zsigerből elutasító hozzászólásokból látszik, hogy van alapja egy ilyen cikknek, és az országunkra túlságosan jellemző az előítéletekkel teli gondolkodás. Nem az a bajom, hogy ha valakinek nem tetszik a tetoválás, de ne társítson hozzá sztereotip dolgokat... Nekem nem tetszik a bő szoknya, de a viselője nem hülye... ha van valakin tetoválás az emberi mivoltján mit sem változtat.

  Köszönöm mindenkinek aki elolvasta a cikket, és egy kicsit is elgondolkodott rajta, és köszönöm a cikk készítőjének, hogy megkeresett ezzel a témával kapcsolatban...”
 • 133. Tigresse 2009. július 31. 10:41
  „109!

  Itt nem a szalon vagy Lénárd munkájáról esett szó (hisz ő piercer), hanem a tetoválóéról, nemde?Akkor mégis miért Lénárd a felelős szerinted egy olyan munkáért, amit nem is ő csinált?
  Illetve a tetoválók gyakori cseréjéről szólva...ha esetleg valamelyikőtök kíváncsi lenne az okra (okokra), szerintem Lénárd azt elmagyarázza szívesen személyesen-ha valaki elég gerinces személyesen megkérdezni és nem egy fórumon, a hozzászólások és felhasználónevek mögé bújni...
  A többiek meg ténylegesen hadd döntsék el maguk, hogy munkák, hozzáállás vagy csak szimpátia alapján érdemes-e felkeresni az említett szalont és az ott dolgozókat...a döntés rajta áll.

  Szép napot!:)”
 • 132. ditta79 2009. július 31. 10:10
  „130.
  lehet előbb kellett volna tisztázni-mint itt a fórumon csepegtetni-és csodálkozni a fórumozó miért szól hozzá...”
 • 131. FTW 2009. július 31. 10:00
  „Befejezésképpen: ami itt NEM szerepelt, mert kizárólag magán és szakmai jellegű azt 10 perce tisztáztam Lénárddal.
  A továbbiakban nem kívánok többet ide írni.
  Sok sikert a kollégáknak és megelégedést a megrendelőknek!”
 • 130. FTW 2009. július 31. 09:55
  „Kedves ditta79 rád kár koptatnom az ujjam a klviatúrán.
  Amit írtam annak meg van a miértje. Nem neked kell, hogy beszámoljak. Véleményem volt a cikkről és cikkben szereplő egyik kollégáról. Nem a tetoválóról, mert őt nem ismerem. Nem is a munkáiról, azokban nem is találtam kivetnivalót.
  De te ezt nem értheted.”
 • 129. ditta79 2009. július 31. 09:49
  „124.
  nem a nickből vághatta le, a sok személyeskedésből és a stílustalanságból inkább.
  nekem a nickek nem sok mindent mondanak...”
 • 128. ditta79 2009. július 31. 09:46
  „123.
  visszaolvasva a hozzászólásokat és összehasonlítva a stílust és a tartalmat én elhiszem lénárdnak hogy felmondott,így legalább nélküled dolgozhat...”
 • 127. ditta79 2009. július 31. 09:41
  „123.
  amúgy sem a cikkben sem lénárd hozzászólásaiban nem olvastam hogy a vendég üres kézzel távozik tőlük.
  viszont éppen magad írtad, hogy téged ne keressenek meg pláza lányok pici pillangóval vagy azt hogy lebeszéled a vendéget mert az elképzelése nem jó...
  nem dolgozott veled együtt és neked ez problémát okoz?...vicces.ha nem szeretted örülhetnél hogy nem egy csapatban vagytok.”
 • 126. ditta79 2009. július 31. 09:36
  „124.
  ha a többi tetováló és vendég levágja az csak jó...sok mindent elárulnak rólad is a HSZ-id.
  felettébb pozitívak és barátiak építő jellegűek.”
 • 125. ditta79 2009. július 31. 09:31
  „123.
  mivel nem lehet tudni melyik stúdióból vagy,így az összes többi boltot is lejáratod.
  gondolom azért mert őket is szereted és tiszteled.és hasonlóan örülnél ha ez a cikk róluk jelent volna meg.
  ha bajod van akkor ezt nem itt fogod megoldani-talán magadban kellene.
  max. egy pereskedésre gyúrhatsz-ahogy előttem is írták-hitelrontás miatt.
  és itt erről van szó-mert ha nem vele dolgozol nem vagy vele jóban-akkor honnan veszed a a lejárató sztorikat-kitalálod?
  minősíthetetlen amit firkálgatsz, és igazából nem is a cikkez tartozik.arról nyilatkozz elfogadod-e a tetoválást vagy ellenzed?”
 • 124. FTW 2009. július 31. 09:29
  „ja, mellesleg a nickemből sokan tudják ki vagyok. Legalábbis a kollégák és a vendégeim egy része biztosan sejti.
  De még Lénárd is levágta egyből.
  Nemmellesleg a többi hsz sem realname mögé bújik ugye?”
 • 123. FTW 2009. július 31. 09:10
  „98.)
  Honnan veszed, hogy nem vagyok jóban a többi szegedi tetoválóval? (és nem csak velük) 1-2 kivételével minddel dolgoztam már együtt itthon is, külföldön is. Mármint a régiekkel.
  Bajom kizárólag azzal a piercerrel van, (illetve volt mert már nem érdekel) akivel egy barátom studiojában együtt dolgoztunk. Minősíthetetlen volt a hozzáállása, ki is lett rúgva. Vendéget pedig nem én zavarok el, hanem ő.
  Sőt, mondok jobbat: felveszi az előleget a munkára úgy, hogy amikor a megrendelő megérkezik a megbeszélt időpontban, várva a tetkóját, akkor tetováló nem is dolgozik a studioban.”
 • 122. seggempartja 2009. július 30. 18:28
  „115.) Panni: lásd be, ez nem megy, bármennyire szeretnéd. Egyrészt: ha nem ez a tetováló volt, akkor minden bizonnyal pont azért nincs már ott, amiért Te is ki vagy akadva.
  Másrészt: nekem nem haverom itt senki, egyetlen hozzászólóval sem vagyok barátságban, ismeretségben. Egyszerűen leírtam a gondolataim. Egyébiránt ennyi ember nem tévedhet, mert eddig csak Te gyalázkodtál és személyeskedtél itt, illetve a név nélküli tetováló.”
 • 121. gump 2009. július 30. 17:08
  „Sziasztok!

  Én nem csatlakozok azokhoz, akik itt leszolják Lénárdékat. A barátnőmnek egy szegedi "híres" tetováló kezdte a tetkóját, de mivel abban az időben nem sok "tiszta" pillanata volt, egy borzalom lett az eredmény.. Elcsúsztak a minták, nem úgy és nem az lett a rajzon amit szeretett volna. Nem is tudom igazán leírni, hogy mit is szerettem volna akkor csinálni azzal a jómadárral, de semmi kellemeset... :) Ekkor jött a kényszerű ötlet, hogy menjünk másik helyre kijavítani a rossz munkát. Szerencsére a választásunk Lénárdékra esett, ahol profikkal találkoztunk és biztosítattak minket, hogy javítható. Ha elsőre ide jöttünk volna, megspórolunk egy csomó fájdalmat, bosszúságot, pénzt... A mostani félkész tetkó alapján már tudom mi a különbség tetoválás és tetoválás között. Azt hiszem amikor készen lesz, egy látogatást megejtünk a szegedi magát híresnek és profinak állító tetoválónál, hogy láthassa, mi is a profi munka.
  Mielőtt bárki is fikázna, talán menjen el a Kárász utcába és nézze meg a saját szemével, hogy mit is fikáz le. Én kellemes élményeket szeretem Lénárdéknál, segítőkészek, normálisak az emberrel.”
 • 120. ditta79 2009. július 30. 16:31
  „114.
  ezt még nem hallottam,vicces :D”
 • 119. ditta79 2009. július 30. 16:26
  „amúgy gondolkoztam, persze a tetoválás során megsértik a bőrt csak így jut a mélyebb rétegekbe a festék.
  de ezért kell kezelni utána!”
 • 118. ditta79 2009. július 30. 16:02
  „115.
  ha megnyúztak volna,akkor hogy készülhet arra a bőrre újabb tetoválás?”
 • 117. Panni001 2009. július 30. 16:02
  „Látom itt mindenki haver.Elmondtam hogy nem ez a tetováló csinálta,még tavaly történt.Nekem az elintézési móddal volt problémám.A peres eljárást pedig közvetlenül az után emlegethetjük,ahogy valaki megmutatja a számlát az elkészült munkáról.Szeressétek egymást!”
136 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd disznaja mindig büdösebb

Szeged - Szegeden az egyik felsővárosi utcában több társasház vitatkozik egy disznótartó szomszéddal. A betelepülők sokallják a patkányt, legyet, bűzt. Tovább olvasom