Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szép és erős, akár Achilles

Takaros árnyas-parkos falu a kiskunhalasi út mellett Üllés. Lakói többnyire gazdálkodással keresik a kenyerüket. Munka mellett egyre többet tesznek a közösségükért és a környezetért. Értékeiket másokkal is megismertetik – ez a fejlődés iránya.
Évekkel ezelőtt nyugati országokban járva irigykedtünk, mennyire rendezettek és virágosak a falvak. Nem kellett sokáig várni, és olyan csinos települések teremnek egy karnyújtásnyira tőlünk, mint Üllés – ez volt az első benyomásunk, ahogy megérkeztünk a kiskunhalasi úton a parkos faluközpontba. Politikamentesen, erősödő civil szervezetekkel családias hangulatban élénkítjük a falut – ezt már Üllés fiatal családi gazdálkodóból lett agrármérnök polgármesterétől, Nagy Attila Gyulától  halljuk.

A Szegedtől harminc kilométerre fekvő települést és a környező tanyavilágot háromezer-kétszázan lakják, többnyire – a Homokhátságra jellemzően – zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. A helyi gazdák méltán büszkék alföldi napsugarak érlelte zamatos őszibarackjukra és országszerte híres paprikájukra, paradicsomukra, melyet a homoktalajon hajtatással termesztenek.

Az ötvenes években vált önállóvá a település Árpád-központból (Kiskundorozsmától), akkor kapta az Üllés elnevezést a földbirtokos Ehellős család nevéből. A szó „ellés" jelentésű, de azt is tudni vélik, hogy a mitológiai hős, a szép és erős Achillesből ered. Ez utalna az üllésiek szorgalmára és jelképezné a szülőföldjükhöz való ragaszkodást, amely megsokszorozza az erejüket. Tettre kész fiatalokból pedig nincs hiány, főként azokat csábítja a falu, akik szívesen fognak gazdálkodásba. Elég távol van már a város zajától, mégis a közelben nyújt színvonalas bölcsődét, óvodát, iskolát.

Tesznek-vesznek

Üllésen egyre gyarapodnak a civil szervezetek, jelenleg nagyjából húszan működnek. A Tesz-Vesz Egyesület például egészségvédelmi rendezvényeket, Zöldü(l)lés környezetvédelmi programokat szervez. Működik a polgárőrök, a tűzoltók, a horgászok és a kempingezők szervezete, sőt van futball- és női kézilabdacsapatuk. A hagyományokat a Fonó Néptáncegyüttes, a népdalkör és a Rokka zenekar őrzi. Berendeztek egy alkotóházat, a helytörténeti házban egy óvoda-, iskolatörténeti és egy helytörténeti kiállítás látható.  
Kikapcsolódásért sem kell a szomszédba menni. Az üllésiek kedvenc helyei tehetik egyre vonzóbbá a falut az ide érkező vendégek számára. A horgásztó partján igényes szabadidőpark épült, ezt szépítik tovább. A környék alkalmas a vadászatokra; őz, nyúl, fácán kerülhet terítékre. Aki pedig természetlesre keres kellemes sétautakat, itt akác, nyár, fenyő és tölgy árnyékában túrázhat. Az erdő a főútról könnyen megközelíthető, a tájékozódást mindenütt táblák segítik. A kulturált időtöltéshez erdei pihenőhelyeket alakítottak ki. Az erdei iskola ifjúsági szállásként működhet némi felújítás után.

Üllést behálózzák a kerékpárutak; tervezik, hogy Bordánnyal összekapcsolva, a bicikliseket bekapcsolják a Homokháti Kistérség véráramába is. Mert amellett, hogy befogadó a falu, együtt pályázik a homokháti településekkel a kistérség fejlesztéséért. A közeli jövőben így épülhet bicikliút, szebb helyre költözhet a piactér, és elkezdődhet a Déryné Művelődési Ház felújítása. Bővítésre vár a könyvtár, csinosításra érett a díszterem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom