Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szépkorúak új és aktív élete

Szeged - Magány, depresszió, testi és szellemi leépülés – e veszélyek fenyegetik a nyugdíjba vonulót, aki hirtelen kikerül a napi körforgásból. Nem kötelező azonban beköltözni a tévé elé, és sorozatokkal tölteni az időt.
A jó társaság, a színvonalas programok, a mozgás és a nevetés fitten tartja a testet és az elmét, erre kerestünk szép példákat szegedi nyugdíjasok körében.

– Mióta nyugdíjas vagyok, semmire sincs időm – nevet a 66 éves Vassné Kálmán Judit, aki harminc évig tanított siket gyerekeket. Judit azon szegedi szépkorúak közé tartozik, akik a magány, a megkeseredés helyett az aktív életet választották. –

Egy ajtó becsukódott, de kinyílt több másik: amit eddig nem volt alkalmam megismerni, most bepótolhatom – vallja a gyógypedagógus.
Kiderül, hogy tudatosan készült nyugdíjaséveire: már nyugdíj előtt másfél évvel beiratkozott a Fáklya Klubba. Az egyesület időseknek szervez túrákat, kirándulásokat, a jókedvű közösség most a Vértesbe és Aggtelekre készül. – Példamutató, ahogy a legidősebb, kilencven körüli tagunk velünk túrázik, ha a könnyített útvonalat választja is – mondja a társaságról Judit, aki a túrák mellett naponta leúszik 1500 métert, egy ideje jógával kezdi a napot, és mindenhová kerékpárral jár, bár ingyen utazhatna.

Hóza Dezsőné és Bíró János a nyugdíjasklubban ismerkedett össze. Fotó: Frank Yvette
Hóza Dezsőné és Bíró János a nyugdíjasklubban ismerkedett össze.
Fotó: Frank Yvette

Egy laptopot is beszerzett, és számítógépes tudását az időseknek szervezett internetes tanfolyamon mélyíti el. Úgy látja, az internettel új világ nyílt meg előtte.

– A kedd megfelel, szerdától nem érek rá – mondja a tápéi Józó Zoltánné Rózsika, amikor időpontot egyeztetünk. Ebéd a barátnővel, a szokásos havi találkozó az általános iskolai osztálytársakkal, „Tízezer lépés az egészségért" fantázianevű séta az egyik nyugdíjasklub szerevezésében: többek között ezek a programok kötik le a következő napokban.

– Tizenhat éve mentem nyugdíjba a Mars téri totózóból, de az első tíz év édesanyám és szívbeteg férjem ápolásával telt. Kilenc hónap alatt vesztettem el mindkettőjüket – beszél Rózsika néni. Összeomlott volna, ha nincsenek mellette a gyerekei. Ekkor kezdett el újra emberek közé járni, mert érezte: szüksége van a társaságra.

– Nagyon szeretem az embereket, ezért három nyugdíjasklubba is beiratkoztam – magyarázza. Olykor pedig unokatestvérével indul felfedezni a világot. – Előfordult, hogy azt sem tudtuk, hol fogunk kikötni, amikor felültünk a vonatra – meséli nevetve. – Már most is viszket a talpam, hogy menni kellene valamerre.

Nemcsak új barátokat és elfoglaltságot adott a Felsővárosi Virágzó Nefelejcs Nyugdíjasklub a 66 éves Hóza Dezsőnének és a 80 éves Bíró Jánosnak: a két özvegy újra társra talált. – Jánossal szeretjük a művészeteket, a nótázást, így mi vagyunk a klub „kultúrfelelősei" – mondja Valika, akit a lánya vitt el először a klubba. Hozzátette: hirtelen küldték nyugdíjba, óriási fordulópontnak élte meg, de ma már örül, hogy nyugdíjas lehet.

Vassné Kálmán Judit naponta jár az uszodába. Fotó: Karnok Csaba
Vassné Kálmán Judit naponta jár az uszodába.
Fotó: Karnok Csaba

– Sikula Szabolcs, a klub vezetője jó barátom, ő beszélt rá, nézzek be hozzájuk – veszi át a szót Bíró János nyugalmazott alezredes. – Megtettem, mert folyamatosan közösségben dolgoztam, így hiányzott a társaság. Rögtön megakadt a szemem egy mosolygós, szép asszonyon, és Szabolcs be is mutatta Valikát – meséli megismerkedésük történetét. – Negyedévente névnapozunk szavalással, nótázással. Rendszeresek a kirándulások, az ismeretterjesztő előadások és a kulturális programok – sorolják a lehetőségeket. Most éppen Budapestre készülnek, a Mediciekkel foglalkozó tárlatra. A fenti példák is mutatják, igenis van lehetőség időskorban a tartalmas életre. És hogy mi a titka egy jó nyugdíjasklubnak? Valika és János azt mondja: a Virágzó Nefelejcsben nem kerül szóba a vallás, a politika – és egymás nyugdíjáról sem csevegnek.

A bőség zavara

76 nyugdíjasklub működik Szegeden, a harmincegyezer nyugdíjas egyharmada tagja valamely szervezetnek. A klubok tagságának nyolcvan százaléka nő. Kilenc egyházi, tizenegy szakmai és nyolc fegyveres testületi klub is van ezek között. Id. Boros Gyula, az önkormányzat idősügyi referense úgy látja: a nyugdíjas réteg a legaktívabb. Közkedveltek a nótaestek, a Nyugdíjasmatiné a Belvárosi moziban, és a városismereti előadással egybekötött séta is népszerű.

Olvasóink írták

 • 3. Mese 2008. április 09. 21:32
  „Én is csak gratulálni tudok,remélem belőlem is ilyen aktív nyugdíjas lessz majd(ugyan még jó sok idő van addig :D )”
 • 2. FossiL 2008. április 07. 09:58
  „És húszasoknak...”
 • 1. Rs 2008. április 06. 11:28
  „Gratulálok a nyugdíjasoknak a szép élethez!
  Remélem nekünk, mai negyveneseknek- harmincasoknak is lesz ilyen kiegyensúlyozott életvitelre lehetőségünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a felvételizők körében az SZTE

Szeged - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mögött második helyen a Szegedi Tudományegyetemre adták be… Tovább olvasom