Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szépség és fájdalom a szegedi Reök-palotában

Szeged - Az újjászületett Reök-palota Szépség és fájdalom címmel Goya, Blake és Kondor Béla szenvedélyes látomásait mutatja be. E szellemi csemegéhez Papp Katalin, a tárlat művészettörténész rendezője adott fogódzót, a képek címe ugyanis gyakorta félrevezető.
Francisco Goya (1746–1828) a spanyol festészet géniusza – El Greco és Velasquez mellett – legalább másfél évszázaddal haladta meg a korát. Életútja olyan változatos, mint ahány jelentést rézkarcai rejtenek. Goya elismerésre vágyott, be is került a legelőkelőbb körökbe, királyi festővé lépett elő, ugyanakkor bírálta a feudális középkor sötétségét, tükröt tartott az egyház visszaéléseinek, elvetette a léha nemesi sznobizmust. Családot alapított, de hercegasszonyokkal is szerelmi viszonyt folytatott. Barátkozott a nemesekkel, miközben alacsony származása és betegségben szerzett süketsége zárkózottá tette. Kiállt a nemzeti érdekekért, liberális eszméi viszont a szabadkőművesekhez vonzották. Viszolyogva figyelte a francia forradalom nyomán dühöngő erőszakot.

Legkorábban összeállított nyolcvan részes Caprichos – szeszélyek, ötletek – című rézkarcsorozatának elnevezésével újítónak tünteti fel magát a „kecskefestőkkel" szemben, akik önálló gondolat híján, a nyájat követve, csak másolnak. Nem adott címet a grafikáinak, hanem vers vagy közmondás formájában fűzött hozzájuk megjegyzést, többnyire nem is egyet. Amint valamelyik szemet szúrt az inkvizíciónak, lecserélte egy másikra, mondván, bármiféle hasonlóság a valósággal csupán a véletlen műve. Az egyházat boszorkányokkal karikírozó, az úrhatnám nemeseket szamaraknak mutató Goya képeiből életében kevés mű kelt el, végül a szürrealisztikus látomásokat az inkvizíció betiltotta. A festő ekkor előre menekült: az eredeti nyomólemezeit a királynak adta. Azóta a spanyol udvar fejedelmi ajándéknak nyomtat velük nagyritkán újabb példányt.

Összművészeti központ

A Regionális Összművészeti Központként (REÖK) újjászületett százesztendős Reök-palota mindennap 10 és 18 óra között látogatható. Az első emeleti Szépség és fájdalom, valamint a második emeleti Kortárs Szeged I. című tárlatra felnőtteknek 1900, nyugdíjasoknak és diákoknak 900, csoportoknak 900 forint a belépő.

A kétszázötven éve született angol misztikus költő-festő, William Blake (1757–1827) rézmetszőként szerzett mesterséget, mégis költeményei tették világhírűvé. Goya kortársa, szellemisége a spanyoléhoz hasonlóan megelőzte a korát. Látomásaiban kétségbe vonja az isteni ésszerűséget. Sajátos mitológiát hozott létre, melyet egyenesen angyali sugalmazásként írt le. Biblikus műfajt idéző könyvekben foglalta össze próféciáit, ezeket illusztrálta, sőt kántálva elő is adta. Egy, az Új Jeruzsálemet kereső svéd vallástudóst követett, mivel szerinte is vége a hagyományos keresztény egyháznak. Szerelmi házasságban élt írástudatlan feleségével, akit meztelenül járatott otthon, hiszen Éva sem hordott ruhát a Paradicsomban. Dantét, Shakespeare-t, Miltont tisztelte.

A Reök-palotában a Goya-grafikák mellé kiállított Blake-rajzok Milton verses pásztorjátékának, a Comusnak az illusztrációi. A címszereplő varázsló egy erdőben eltévedt grófkisasszonyt szellemekkel harcolva igyekszik elcsábítani. Kevés kelt el a Comusból, ezért a fekete-fehéren kötetbe kötött rézkarcait Blake csak megrendeléskor színezte ki. Ezeknél ismertebb az Atyaisten című képe, amely a szecessziós Reök-palotát tervező Magyar Edét a szenvedélyesen hullámzó homlokzat megálmodására inspirálta.

Az ugyancsak festő és költő Kondor Bélát (1931–1972) is megihlették Blake versei, amikor saját kora lelki és fizikai terrorját próbálta a képein értelmezni. A repülés különösen foglalkoztatta, és e vágyát lebegésként és szabadulásként jelenítette meg. Az emberi tudatlanságot felidéző látomásait a fájdalommal fejezi ki, ezzel is érzékeltetve a szépség harmóniájának hiányát. Kondor költő is volt, ezért provokatív üzeneteit a képekbe illesztett szövegekkel, szófoszlányokkal gazdagítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ünnepségek: székház, kenyér és koszorúk

Szeged - Tegnap felavatták a Szegedi Szimfonikus Zenekar új székházát. Ezt követően a Széchenyi… Tovább olvasom