Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szeptemberben már nem csengetnek be Kübekházán

Kübekháza - Szeptembertől megszűnhet a kübekházi általános iskola. Ezt szerdán rendkívüli szülői értekezleten tudatták a szülőkkel. A végső döntést az önkormányzati képviselők később mondják ki. „Innentől a falunak annyi" – vélik az iskolához ragaszkodó szülők.
– Lincshangulat uralkodik Kübekházán. Mire jut ez a falu iskola nélkül? Nem tudom, mi lesz a nagycsoportos gyermekemmel – panaszolta tegnap a kübekházi Síklaki Istvánné. Rendkívüli szülői értekezletet tartottak a településen, szeptembertől ugyanis valószínűleg megszűnik az általános iskola.

– Megmaradjon az intézmény, vagy csődbe menjen a falu? – tette fel a kérdést Molnár Róbert, a község polgármestere, aki a helyzet kilátástalansá- gára való tekintettel a múlt héten felajánlotta lemondását is, ám ezt a képviselő-testület nem fogadta el.

Az 1843 óta működő kübekházi iskola azért került veszélybe, mert a település önállóan nem képes finanszírozni annak működését. – Az éves költségvetésünk 225 millió forint, ebből csak az iskola működtetése 81 millióba kerül. Ehhez mindössze 40 millió az állami támogatás. A fennmaradó összeget nekünk kellene előteremteni, de erre képtelenek vagyunk – fogalmazott a polgármester. Megpróbálta elérni, hogy Kübekházát önhibáján kívül hátrányos helyzetű településsé nyilvánítsák, ám egy fillért nem kaptak az államtól. Ez néhány hete derült ki, addig a szülők nem értesültek a helyzetről, még a tanévzárón sem.

Rendkívüli szülői értekezletet tartottak szerdán Kübekházán. Forrtak az indulatok. Fotó: Schmidt Andrea
Rendkívüli szülői értekezletet tartottak szerdán Kübekházán. Forrtak az indulatok. Fotó: Schmidt Andrea

Csatlakoztak tavaly a kistérségi mamutiskolához, s összevonták az alsós évfolyamokat Kübekházán, mert a bajt érezték a helyi képviselők. Az elmúlt tanévben az elsősök a harmadikosokkal, a másodikosok a negyedikesekkel tanultak együtt. Így sem tudják azonban fizetni a pedagógusi béreket: 21 millió forinttal tartoznak a kistérségnek.

A rendkívüli szülői értekezletre meghívták Ratkai Imrét, a szegedi kistérség életét szervező közhasznú társaság ügyvezető igazgatóját, Gera Tibort, a Többcélú Társulás Közoktatási Intézménye főigazgatóját. Megjelent Tóth Margit dóci polgármester is, ott – nemrégiben írtuk meg – szeptembertől vonják össze két osztályba az alsó tagozatosokat.

Gera Tibor, az úgynevezett mamutiskola vezetője „pedagógusként és szülőként" érvelt: hangsúlyozta, ugyanolyan képességű a helyi 96 gyerek, mint a legközelebbi iskolába, a szőregibe járó diákok, mégis gyengébb eredményeket produkálnak a kompetenciateszteken – a rosszabb feltételek miatt. E szőregi intézménybe kellene szeptembertől járnia a kübekházi tanulóknak, iskolabusszal.

Minden szülőt lesújtott az iskolabezárás híre. Fotó: Schmidt Andrea
Minden szülőt lesújtott az iskolabezárás híre. Fotó: Schmidt Andrea

A tervek szerint a kübeki gyerekek Szőregre a helyi pedagógusok felügyeletével utaznának. A bezárásra ítélt iskola 9 tanára közül hatot venne át a szőregi. Délutánonként pedig kétszer indulna vissza Kübekre a busz: a tanítás, illetve a napközis foglalkozás végén.

– Minden szülőt lesújtott a hír – jelentette ki egy anyuka, Mucsi Boglárka. A szülők 80 százaléka nem tudja, hogyan fog a gyermeke eljutni a szőregi intézménybe. – Pedig az iskola kellene, hogy első legyen, nem a körforgalom vagy a szociális otthon! – utalt Síklaki Istvánné néhány nemrégiben megvalósult helyi beruházásra, sok szülővel egyetértésben.

Ezreknek hiányzik az operett falu

– Óriási a felháborodás a községben és az operettrajongók körében is, még mindig rengetegen telefonálnak az önkormányzathoz, hogy az operettfesztiválról érdeklődjenek, de sajnos nem tudjuk megrendezni – fogalmazott keserűen Molnár Róbert. Lapunk már megírta: bár most szombaton tartották volna, elmarad az operettfalu, mert nem kapták meg a megszokott támogatást. Pedig a nyugdíjaskluboktól az utazási irodákig az ország legkülönbözőbb pontjairól szerveztek ide látogatókat a tizedik, jubileumi fesztiválra – 250 buszt kellett lemondaniuk.

Molnár Róbert polgármester azonban kiemelte: a ravatalozóra, a sertésátvevő telepre, a szociális otthonra és a körforgalomra speciális pályázatokon nyertek pénzt, amit nem fordíthattak volna a tanulókra.
– Ha nincs iskola, szükség van egyáltalán önkormányzatra? – kérdezte Mraznicza Béla, egykori önkormányzati képviselő. – Hogy küzdjünk, mikor már végigharcoltuk, amit lehet? – tárta szét a karját tanácstalanságában Molnár Róbert. A kialakult helyzethez igazodva a frissen megépült körforgalomban félárbocra engedték a település zászlaját.

Megyei példák

Az iskola helyzetéről a megye több, Kübekházához hasonló lélekszámú településén is érdeklődtünk. Újszentivánon és Tiszaszigeten összevonták a két intézményt: tavaly szeptembertől előbbibe járnak a két település alsósai, utóbbiba a felsősök. Forráskút szeptembertől hoz létre társulást a szomszédos Ülléssel. Csengelén még önálló az iskola: 150 diák jár elsőtől nyolcadikig ide, évfolyamonként egy-egy osztályba. A makói kistérséghez tartozó, 1500 fős Magyarcsanádon nyolc évfolyamos iskola működik, román és szerb nyelvoktatás is folyik, amire plusznormatíva jár. A Szentes melletti, 1900 lelket számláló Derekegyházon a múlt év óta csak az alsósok tanulnak a faluban, a felsősök a szentesi Koszta József-iskolába járnak. Az 1400 fős Mártélyon tavaly úgy mentették meg az iskolát a bezárástól, hogy az önkormányzat ingyentelket adott a nagycsaládosoknak.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. őskübeki 2008. július 27. 12:16
  „Tisztelt Zoltán!
  Mélységesen egyetértek hozzászólásoddal.

  Nagyon sokat tett a falu érdekében polgármesterünk. Ezért nem értem a reakcióit.
  Nem kell szégyellnie az eddigi faluszépítő munkáját, mert élhetőbbé, komfortosabbá tette falunkat, pedig ,,szemben a széllel"......-szerinte.
  Most gondok vannak, amik már nem most kezdődtek. Nem a ,,gaz" kormány tehet róla, hogy kevés az iskolás. Évekkel ezelőtt szomorúan hallottam, hogy helyi óvónő szegedi óvodába íratta gyermekeit. No ez kritika, de megértem, mert a gyermekei jövőjét nézte, azok érdekében tette. Azóta is egyre többen követik példáját. Ez ,,nem jó dolog" nem kell beszélni róla? Talán ezen szülők véleményét is jó lett volna megérdeklődni. Lehet,- nem tudom- messze ,,elég lenne" a tanulók létszáma, ha valamit tesznek annak érdekében, hogy ez a tendencia megszűnjön, ha van rá lehetőség. Ha nincs, akkor nincs miről beszélni, zárni kell.

  Furcsa, hogy az Operettfalu máshova beadott pályázatát nem lehetett 3 nap alatt adaptálni, országgyűlési képviselőnk által javasolt helyre! Ezzel szemben, a szülői értekezlet után ,,összeült a képviselőtestület" és azonnal döntött az iskola bezárásáról. Hogyan tudták áttekinteni a falu pénzügyi helyzetét azonnal, és más lehetőséget a spórolásra nem találván döntöttek.
  Ha már régebben tudottak voltak ezek a pénzügyi gondok, akkor miért nem lehetett elmondani a falunak? Érzésem szerint normális, e világban élő emberek lakják falunkat. Ha választ kapnak a miértekre, megértik a problémákat, hasonlóan a szomszéd településekhez.
  Az igaz könnyebb, ha mindig mindennek más az oka. A faluban nem csak ünnepek vannak, hanem kemény hétköznapok is, amikért vállalni kell a felelősséget.
  A ,,határnyitás"-kor ebből a faluból ellátogatva a szomszéd országokba nem értek egyet polgármesterünk véleményével, hogy nagyon ,,megelőznek". Pláne neki látni kellene a különbséget.”
 • 77. Micsik Zoltán 2008. július 26. 21:11
  „"58. hozzászólás Cc 2008.07.24 20:02
  43 te nem realista, hanem egy tetű komcsi vagy, verd a saját f@rkaddal a csalánt ne a máséval. A hülye közgazdaságinak tartott eszmefuttatásaidat az orvosi rendelőről a taggyűléseken ereszd el."

  Szép; és okos, értelmes hozzászólás. Csupa érvelés!
  Vajon Cc, Te milyen iskolába jártál? Ha ennyi ment csak be, akkor kár volt, bármelyikért.

  Alig olvasok itt normális hangú, tárgyalást kezdeményező, esetleg megoldást javasló hozzászólást.
  Komcsizás, az van bőven!
  De könyörgöm, 20 év eltelt a rendszerváltás óta? Miért nem csináltatok már egy jobb világot, ha tudjátok a tutit, és a többség vagytok?

  Egy kérdés még:
  Vajon miért nem írjátok oda a neveteket (kettő karakán kivétel, gratulálok) amikor bárdolatlan stílussal bekiabáltok a fórumba? Miért? Csak nem ez az új ,,nemzeti" jelszó: NÉVTELENÜL, FELELŐTLENÜL?"

  Magam is ebbe az iskolába jártam. Akkor még több száz gyerek tanult itt. És a falu minden lakója dolgozott. Ki bejáró a városba, ki helyben a földjén, vagy a szövetkezetben. Minden portán belül a kert rendezett volt, konyhakert, szőlő, vagy takarmány termett.
  Nem kelletett a községnek ennyi kiadást tenni, a különféle juttatások, segélyek, járandóságok kifizetésére, mint manapság.
  Mit gondoltok, honnan bújnak elő ezek a millók; bizony, azoknak a zsebéből, akik minden nap keményen dolgoznak, és beteszik a jövedelmük egy részét, közösségi elosztásra. Ezekből a pénzekből, juthatna több is, esetleg, de messze nem szükségszerűen, a kübekházai iskolára is, ha kevesebbet hordanátok szét, és kevesebben állnátok oda érte, az önkormányzat elé, minden hónap elején.

  Hogy elsős középiskolás évemben milyen sokkoló volt találkozni a modern felszerelésű, feszesebb tempót kívánó városi általános iskolából jövő, szélesebb látókörű, vagány osztálytársaimmal, kívánom, hogy soha tapasztalja meg, az összevont 1 - 3 osztályba járó jelenlegi kübekházi kisdiák..

  És milyen igaz, ez a kérdés, ,,timarz",
  ,,Szükség van-e ebben az országban 3200 önkörmányzatra, többek között egy ilyen kis faluban, mint Kübekháza? Ha nem lesz még iskola sem, SZÁMOLJA fel önmagát az Önkormányzat is!!!! SZOLIDARITÁSBÓL!!!!

  Nincs, egyáltalán nincs szükség ilyen kis faluban önkormányzó hivatalra!!
  De vajon Te, mekkorát kiáltanál, hogy sérül a demokrácia, a jogaid, az önkormányzás... És soha szóltok az egyén felelősségéről. Soha.

  Nálunknál sokkal gazdagabb országokban nincs kis falvakban önkormányzó hivatal. Van viszont mindenütt körforgalom, méltó ravatalozó, szép temető, jó utak, évenként több okból fesztivál, hagyomány őrzés, barátságos népek, akik nem egymás ellen uszítanak, működő település.
  És iskolabusz!!
  ´S ha tudnátok, milyen jól megvannak....”
 • 76. b.né 2008. július 26. 11:09
  „kedves tapasztalt
  ne a számokba kapaszkodjon hanem amit a példával szerettem volna kihangsulyozni hogy ne huzzanak ki mindent a vidéki lakosság lába alól mert maholnap oda jutunk,hogy levegőt se kapunk mert az is gazdaságtalan . Itt erről sokkal többről van szó nem pénzről, de ha a tehetségtelen onkormányzat nem boldogul akkor ez a legegyszerübb zárjuk be, szüntessük meg minek költöztek ide ,hát gratulálok ,
  a kübeki apuka véleményét melegen ajálnom mindenkinek
  b.né”
 • 75. Egy előre látó szülő 2008. július 26. 09:57
  „"Megmaradjon az intézmény, vagy csődbe menjen a falu? - tette fel a kérdést Molnár Róbert, a község polgármestere"

  Tisztelt kübekházi lakosok! Attól, hogy az iskolát bezárják még csődbe fog menni a falu, ugyanis minusz 40.000.000 Ft hiány lesz az év végére. Hitelt kell felvenni, hogy a 21.000.000 Ft-os tartozást kifizesse az önkormányzat a társulás felé. Ez így összesen már 61.000.000 Ft.

  Szőregen mamutiskolát akarnak létrehozni. Ez azt jelenti, hogy Tiszasziget, Újszentiván és Deszk gyermekei is ide fognak járni.

  Az állam 80.000 Ft-ot ad iskolabuszra fejenként. Ez az esetünkben 6.900.000 Ft. Kiszámolták, hogy ez kettő oda, és kettő visszajáratot tart fenn. Odafele még elég is a járatszám, de hazafele már nem lesz elég.

  Negyedik osztályig 4 órájuk van a gyerekeknek, utána van 5 vagy 6 óra, plussz korrepetálás, szakkör, napközi. Ezeknek sajnos különböző időkben van végük. Kérdem én, hogy fogják azt összehozni, hogy egyik gyereknek se kelljen órákat várni az iskolabuszra akaratán kívül.

  A gyerekek jogait senki nem veszi figyelembe. A mamutiskola vonzani fogja a drogdílereket, a pedofilokat, tanárverést, illetve ha valamelyik nem fogja bírni a nyomást (csúfolás, zsarolás, wc-be fejelés, stb. ) akkor az lesz mint Amerikában le fogja szúrni, lőni osztálytársait.

  Sajnos ilyenekre nem gondolnak addig míg baj nem történik.

  Kedves Szülők! Ne hagyjuk, hogy az iskolának annyi legyen!!!!!”
 • 74. Fleur 2008. július 25. 17:46
  „63. Az a lényeg, hogy nem neki kellene próbálkozni / egyébként sem próbálkozni kellene...../a falu vezetésével. Vagy csak az a baj, hogy CSAK próbálkozik...?”
 • 73. Egy kübeki apuka 2008. július 25. 14:32
  „Tisztelt -Aki olvassa és hozzászólók! Ami elmúlt,elmúlt, nem tudjuk megváltoztatni (hibás döntések).Többen jövőbe látnak( hogy lehetséges?) A jelen: bezár gyermekem iskolája. Jó ez nekünk?----------Én 7.o-ig egy szintén kisfalu iskolájába jártam, a 8 .o-t egy Szegedi iskolában folytattam.(költözés miatt).A szívem majdnem megszakadt ballagáskor ,hogy nem
  a ,,régi ,, iskolámban voltam ( 250 km-re volt.) ,a ,, régi ,, iskolatársaimmal . Számomra elképzelhetetlen lett volna ,ha megszűnik az iskolám ( a régi ) és a 6 km -re lévő városi iskolába kellett volna járni. ( ugyanis egy faluban 10 perc alatt szinte gyalog be lehet érni az iskolába .) Én a 8. o-ban Szegeden ismertem meg egy számomra furcsa dolgot: egy tanárnéni
  sírva ment ki az osztályból. Kérdésemre : mi történt? Diáktársaim közölték : kikészült a tanár.Kikészült diáktársaim viselkedéseitől. Ez a régebbi falusi iskolámban elképzelhetetlen volt( szinte lehetetlen).A tanár volt az úr, nem fordítva. Mindenkire felnéztünk ,egyéniségek voltak. A tanárok neveltek ( nem csak tanítottak). A diákok jogai nőttek. Vannak akik élnek ezzel. És vissza is élnek . (mármint a diákok) . A lényeg : szerintem kisebb közösségben talán otthonosabb a légkör a diákoknak. ( mindenki ismer mindenkit). Az én gyermekem is ide jár iskolába Kübekházára. Szándékosan nem Szegedre járatom . Úgy érzem ez a szülő
  felelőssége. Később a felsőbb iskoláit ott végzi és akkor , amikor akarja. Döntsön a gyermekünk. Mi szülők is felelősek vagyunk egy kicsit ! Félünk több gyermeket vállalni.
  ( mondjuk olykor : ,, erre a világra ?? ) Igen , minden megszületett gyerek a jövő !
  ( magamról a.: 4 gyermekem született ) . Mondjuk : ,, felsőbb utasítások vezettek ide ,, .
  Végrehajtsuk ezeket és egy emberöltő múlva megnézzük mit tettünk. Harminc évvel ezelőtt
  Benjámin Spock azt írta ne bántsuk fizikai bántással gyermekenket. Azt olvasom : lehet, hogy átestünk a ló túloldalára?? Mindenképpen a döntést el kell fogadnom úgy érzem , ha megszűnik az iskola. Hiszen ,, valahova ,,járnia kell gyermekeinknek. Gyermekeink jövőjéről való döntésben segitségként az Isteni gondviselést pedig szintén nem zárnám ki !
  Nyugodt és megfontolt döntést kívánok Tisztelt Polgármester Úr !”
 • 72. tapasztalt 2008. július 25. 12:13
  „Kedves b.né, óriási tévedésben van, a diáklétszámhoz kapcsolódó fejkvóta /oktatási normativa/ a városokban sem magasabb! Szó sincs
  100%-ról, a fenntartási költségek kb 50%-át ott is az önkormányzat
  gazdálkodja ki”
 • 71. b.né 2008. július 25. 08:36
  „nem ástam bele magam a század eleji gazdásági adatokba de azt szeretném kihangsulyzni ,hogy ha a városon van 1oo% támogatás akkor legyen az vidéken is mert ott is adófizető polgárok laknak akik nem akarnak mindenért ,orvos gyógyszertár,posta ügyintézés. buszra ülni és napokat eltölteni 5-10 perces dolgokért.Az olyan polgármestert aki nem a falu lakosaiért dolgozik el kell engedni .
  egy ilyen kis településen minden kulturális esemény az iskolához is kötődik ha elengedik a szellemi tőkét mi.marad a településen.???? a polgármester............. b.né”
 • 70. fakó 2008. július 25. 08:31
  „Az, hogy az iskolát bezárják, nem csak az Önkormányzat hibája, de komoly részük van benne. Minden fejlesztés, beruházás fontosabb volt, mint az iskola megtartása. Ha valaki megérkezik a faluba, azt hiszi, hogy egy jól működő, fejlődő falu. Itt minden csak látszat. Nem körforgalom és zászlók kellenek a falunak, hanem iskola. Az iskola bezárásával elindul a lejtőn a falu. Eddig sem sok fiatal költözött oda, de most végleg elkerülik.”
 • 69. tapasztalt 2008. július 25. 03:58
  „bocsánat, Molnár pm. nem komcsi és nem fideszes. Ujhelyi a sokéve
  fennálló törvénnyel szemben nem tud segiteni. Szőregen megvan a szándék a befogadásra, talán itt segitett....”
 • 68. tapasztalt 2008. július 25. 03:50
  „Igaza van vélekedő-nek, az iskola fenntartási költsége bizonyos létszám alatt nem csökken arányosan a tanulói létszám csökkenésével.
  /lásd család rezsi összefüggése a család létszámával./ A kormány nem
  vonta el a támogatást, de a központi normativa a tanulólétszám után
  jár, ezt most is megkapják. Optimális gyereklétszám esetén ez most
  is az iskolafenntartási költségek kb 50%-át fedezi. Már a kistérséghez
  csatlakozás is csökkentette valamelyest a kübeki önk-ra eső fenntartási költségeket. Az önhikiből a község magát zárta ki a fejlesztésekkel, beruházásokkal. /sportlétesitmény, körforgalom, informatika stb., plusz az Operettfalu költségeinek önrésze/
  Hibázott a képviselötestület a rangsorolásnál a költségvetés összeállitásánál, első kellett volna lenni az ISKOLA FENNTARTÁSA. Mostantól kényszerpályán vannak. Az alsó tagozat megtartható, a felsősöknek Szőreg.... Molnár pm. nek komcsi és nem fideszes. Volt kisgazda, most független.”
 • 67. vélekedő 2008. július 24. 23:35
  „Páran itt Klebelsberget emlegetik. Akkor 50% volt az állami hozzájárulás. Fentebb olvasható, itt most annyi. Akkor?

  Az állam megadja a segítséget. Ha valaki (önkormányzat) valahol akar iskolát, tegye hozzá a másik felét. Ilyen alapon a feleekkora, sőt negyedekkora létszámú iskoláknak is fenn kellene maradniuk. Pedig egy bizonyos létszám alatt nem csökken érdemlegesen a fenntartási költség a létszámmal!”
 • 66. g.m. 2008. július 24. 22:28
  „Sajnos mi két éve költöztünk ki a faluba.szegeden nöttem fel 26 év után ugy gondoltam a gyermekeimnek jobb lesz egy kis közösségbe felnöni.jo ez a falu..a polgármester viszont ma csak ugy reagált hogy KI MONDTA KÖLTÖZZÜNK IDE.Kérdem én ezek után mit vár ki jön ide ezután lakni?és ha egy ideggennek ezt mondja akkor mit mond annak aki itt született.NEM BECSÜLI MEG A FALU LAKOIT!!!!!hamarabb kellett volna ezt elmondania a szülöknek .ENNEK A FALUNAK ANNYI DE AZÉRT TISZTELT POLGARM.UR EZUTÁN IS ITT MARADUNK ÉS NEM SZALADUNK EL !!!!!!!!!!!!!!!!!köszönyük ezt a szivéjes fogadtatást egy anyuka ...........”
 • 65. om 2008. július 24. 22:21
  „A polgármestert senki nem szidja, csak megállapítja felelősségét a kialakult helyzetért. Az, hogy bezáratja a község egyetlen iskoláját és a felelősséget a kormányra hárítja, az azért ritka pofátlanság.”
 • 64. Anonim2 2008. július 24. 22:00
  „Népnyúzó kormányunk rossz gazdaság politikájának köszönhetően,egyre több kis falutól vonja meg a támogatást kis tanulólétszámra hivatkozva,de az önkormányzatnak is lehetne annyi esze,hogy az iskola üzemeltetését ne a megvonható támogatásra alapozza,az éves költségvetés átcsoportositásával meg lehetne oldani a problémát.Ennyit számít nagyjainknak a fiatal generáció !!!!”
 • 63. m 2008. július 24. 21:56
  „A polgarmestert konnyu szidni miert nem probalkoztok ti a falu vezetesevel?”
 • 62. gyerek aki kübeki 2008. július 24. 20:48
  „Mi a ráké kellett bezárni a sulit?Nem igaz ,hogy nem lehetne fenn tartani az iskolát.”
 • 61. passar 2008. július 24. 20:47
  „Szebbnél szebb gondolatok. Vegyük át az amcsiktól az iskolabuszt. Az iskolai erőszak már itt van, gyilkolják egymást a gyerekek, verik a tanárokat, de a lényeg, hogy gazdaságos a 35 fős osztály. Léphetünk tovább is jöhetnek a 70 fős, majd a 100-200 fős osztályok. Végül a Hortobágyra tereljük az összes gyereket, még tanár sem kell, csak tv, és nyomjuk nekik egész nap az agymosó sorozatokat. Az lesz ám a gazdaságos. Meg kívánatos egyeseknek!
  Egy kérdés, ha 20 fő/ osztály lenne Kübeken akkor elég lenne a pénz?
  Vigyenek gyerekeket Szegedről, vagy Szőregről a romániai magyarok már nem jönnének ide!”
 • 60. dondongó 2008. július 24. 20:23
  „Klebelsberg Kúnó forog a sírjában.”
 • 59. hahó 2008. július 24. 20:22
  „Azzal egyetértek, hogy a falu egy közösség és iskolára, helybeli oktatásra van szüksége. Azzal nem, hogy a fidesz a jó aki nem fideszes az komcsi. (A komcsiknak már rég leáldozott. Inkább a hatalomgyakorlás két módszerét láthatjuk manapság, s nem biztos, hogy a retorikán kívül a kettő között van lényeges különbség. Mellesleg az oktatás a fidesz alatt sem kapott nagyobb finanszírozást.) És abban is biztos vagyok, hogy a polgármester és az önkormányzat apparátusa is tehet arról, ha a falu nem kap a működéshez állami többletforrást, ugyanis kisebb települések szintén jobboldali vezetéssel megélnek, nem kell bezárniuk az iskoláikat. Vagy csak nézzünk a fideszes vezetésű Mórahalomra, amit egy faluból virágzó üdülővárossá tett az ügyes jobboldali vezetés. Tanuljon Mórahalomtól a kübekházi polgármester!!”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 és fél milliárd a szegedi egyetemnek

Szeged - Információink szerint megkapta a Szegedi Tudományegyetem a mérnökkar bővítéséhez és a… Tovább olvasom