Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szeptemberig 2 milliárd a szegedi tanintézményekre

Szeged - Még el sem bírálták az összes pályázatot, amelyet a szegedi oktatási intézmények korszerűsítésére adtak be, de így is több mint 750 millió forintot költ a város bölcsikre, ovikra, iskolákra, kollégiumokra.
A tizenöt szegedi önkormányzati bölcsődére – megírtuk már – összesen 42 millió forintot fordít a város. Az óvodákra és iskolákra különböző forrásokból költ az önkormányzat.

– Előre tervezetten 75 millió forint értékű karbantartást felügyel a Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ). Ebből 17 oviban összesen 29,99 millió forint értékű munka zajlik; a legtöbb, 5 millió forint a Sás utcai intézmény balesetveszélyes mettlachi burkolatának cseréjére megy el – tájékoztatott Kardos Kálmán ügyvezető igazgató. 12 általános iskolát 16,868 millióból csinosítanak ki. 7,5 millió forintos felújítás zajlik négy középiskolában, három felújításra váró kollégiumra 6,5 milliót fordítanak. Az NGSZ saját magára is költ: 4,092 millióból az irodák balesetveszélyes burkolatát javítják, és korszerűsítik a világítást.

Szép és energiatakarékos is lesz a Béke utcai iskola. Fotó: Frank Yvette
Szép és energiatakarékos is lesz a Béke utcai iskola.
Fotó: Frank Yvette

Váratlan kiadásokra minden évben elkülönítenek 25 milliót, ilyen például a rovarirtás vagy a gázmérőórák cseréje.

Játszóeszközök szabványosítására 150 millió kellene, de mert ennyi nincs, a legszükségesebbeket csinálják meg. 15 millióból megoldható idén nyáron több mint ötven ovi és iskola 600 játékának cseréje, javítása. 13 millióba kerül, hogy 47 intézmény összesen 40 ezer négyzetméternyi lapostetőről levezető csatornáit megtisztítsák, így elejét veszik a beázásoknak. Kötelező érintésvédelmi ellenőrzésre 10 helyen 6 milliót költenek. Energiatakarékos és vibrációmentes világítótestek felszerelését 12 iskola 208 tantermében teszi lehetővé az önkormányzat 200 millió forintja. Ugyancsak 200 millió forint városi pénzzel gazdálkodik a városüzemeltetési iroda 14 iskolában és 3 óvodában. A legnagyobb értékű munka a Kossuth Zsuzsanna gimnázium vizesblokkjainak és tornatermének felújítása – 26 millióból.

Az első akadálymentes iskola

Nyáron zárul két középiskola renoválása – mi is többször beszámoltunk róla: 660 millióból a Vedres, 576 millióért a Tömörkény újult meg. Uniós pénzből 28 milliós átépítés készül a Tabán iskolában – ez lesz a város első teljesen akadálymentes általános iskolája. Másik uniós 148 milliót öt iskola energiatakarékos fűtésére, szigetelésére fordítanak. Több pályázat még elbírálásra vár.

Olvasóink írták

 • 8. Deák-Krúdy 2008. július 19. 02:11
  „Krúdy-Deák
  pff hát persze hogy a két iskola megint nincs megemlítveeee!Elnézést, de nekünk niiiiiiiiiiiiiiiiiincs udvaruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunk!!!!!nem tudjuk normálisan szellőztetni az iskolát!!!május-júniusban meg lehet fulladni a folyósón, amikor is beküldenek bennünket az iskola elöl, mert ugye a felelősség a tanárokon ha elüt az autó vagy bármi bajunk lesz!!!aznem baj hogy bent megfulladunk!végülis csak körülbelül 600 ember van egy légtérben!ja elnézést, van kb. 6 ablak amit nyitva tudunk tartani!Nekünk nem kell neon cső meg metlaki meg eu-s játszótér meg ilyen luxus dolgok!csak egy udvar!!!!meg talán, esetleg (de ezt már pofátlanságnak érzem), egy tábla, amire lehet írni, mert fog majd rá a kréta...előre is köszönjük...”
 • 7. homer 2008. július 18. 14:41
  „A felújításra költött összeg hány %-a is az ingatlanok forgalmi értékének??”
 • 6. rvil 2008. július 18. 10:10
  „ja felújítják,hogy utána jó áron lehessen eladni őket..”
 • 5. Jobb dolgok történnek mint 4 éve! 2008. július 18. 09:26
  „No comment. Örülök, hogy a szegedi iskolák annyi évnyi összevonás, nélkülözés után az utolsó 4-5 évben végre anyagi támogatást kapnak, ráadásul ilyen sokat!”
 • 4. geza 2008. július 18. 08:54
  „Akkor én kérek elnézést.
  Vedres: nem ebbe bukott bele a nagy építőipari cég? (olyan szerződés volt a fővállálkozóval, hogy az bármikor leemelhetett pénzt a számláról, amit meg is tett ezzel tönkretette, és jónéhány vállalkozót is magával ránott)
  Anna kút: rég járatam arra, de ott mintha megcsinálták volna a villamos átjárót, (viszonylag normális volt), most meg újra szétverik.
  Mondjuk én már semmi nem csodálkozok: Bakay Nándor, csatornázás nemrégen volt, most a járdákat verik szét, illetve az utat sok helyen felmarták kivágtak belőle. Ja és amikor kész lett akkor se lett síma a felületet. Ezt a "munkát" valaki átvette.....”
 • 3. vélekedő 2008. július 18. 08:18
  „Emlékeim szerint tavaly is voltak iskolafelújítások, a Tömörkényben és Vedresben már a tavalyi nyár előtt kezdték a munkát.
  Másrészt ez az, amire folyamatosan lehet / kell költeni.

  Az Anna-kúti csomópontról már több fórumon leírták, hogy a "nemrég" csinált munka elsősorban a körúton folyt, az Anna kúthoz csak valami gépészeti berendezéseket (?) vettek meg, de beépítésére nem volt pénz.”
 • 2. geza 2008. július 18. 08:00
  „Örülök hogy ezeket a dolgokat megcsinálják.
  DE nagyon kezd "választások" hangulata lenni. Időben el kell kezdeni az osztogatást, hogy az elmúlt évek sikerességeit a királyi propaganda el tudja mosni. Meg lehet majd figyelni hogy a következő másfél évben mennyi látványos -nem munkahelyteremtő- beruházás lesz.
  Látom a köv választás propagandafüzetét: Felújitottuk az Anna kúti csomopontot (nem tudom hogy egyáltalán szükség volt-e rá, hisz nam olyan túl régen csinálták meg), Iskolákat újítottunk fel, M5, M43....
  (a lakosság nagy része meg egyik napról másikra él)

  De ettől függetlenül örülök a felújításoknak.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. július 18. 07:28
  „Szerintem meg inkabb kellene egy varosi honlap, meg ujabb szolgalati autok, esetleg varosi tuzijatekok, mert az sokkal fontosabb.

  Esetleg valahova diszburkolat kene. Vagy jo kis tanulmanyok tomkelege, amik nem baj, hogy ertelmetlenek, ertelmezhetetlenek, de az is köll.

  Ilyen haszontalansagokra kolteni a penzt, mint a tanintezmenyekre! Hova jut igy a vilag!

  Remelem, hogy a palyazatok nem nyernek, inkabb menjen az a penz cuslag-felek alapitvanyaiba, ott jobb helyen lesz, lesz belole BMW, telek, ingatlan magantulajdonban. Mert ez a vilag rendje ebben az orszagban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt alsók a Szent György téren

Szeged - Szemét szemét hátán a szegedi Szent György tér egyház tulajdonában levő részén. A… Tovább olvasom