Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szer Üzenete Díjat kapott Levente Péter és Nemeskürty István

Ópusztaszer - „Alig vannak manapság igazi példaképek, majmok, pojácák és bohócok hadát istenítik milliók" – mondta Kiss-Rigó László szombati a Szobori búcsúban tartott ünnepi szentmiséjén. Az istentiszteletet követően átadták a Szer Üzenete Díjakat is.
Hatodik alkalommal adták át szombaton Ópusztaszeren az ünnepi szabadtéri szentmisével egybekötött Szobori búcsún a Szer Üzenete Díjat, melyet idén Levente Péter színész és Nemeskürty István író kapott. Az ezüst, íjas pecsétgyűrűt két olyan kiválóság kapta, akik a hazaszeretet, hűség példaképei és életükkel hirdetik a magyarság összetartozását.

Szer Üzenete Díjat kapott Levente Péter és Nemeskürty István. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A lovasfelvonulással kezdődött búcsúhoz a hagyományokhoz híven szentmise is kapcsolódik, melyet Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrált. – Egy ősi hagyomány folytatásának szándékával vagyunk itt, a Szobori búcsú ünneplésére – kezdte beszédét Kiss-Rigó László. A megyéspüspök Jézus és Mária kapcsolatán keresztül kitért arra, hogy „egy korrupt világban sem kell lelkileg besározódnunk." – Mária a bűn helyett a szeretetet választotta – fogalmazott.

A jelenbe ugorva Kiss-Rigó László kiemelte: – Érdemes a szentekről beszélni, mert ma olyan időket élünk – remélhetőleg nem túl sokáig – amikor nemcsak, hogy szentek nincsenek, vagy alig vannak köztünk, hanem igazi példaképek sincsenek. Sok a majom, pojáca, akiket sztárolnak, de ők nem igazi példaképek. Adott pillanatban a boldogság nem a pénztől, a karriertől függ, hanem attól, hogy mennyire sikerült Isten szeretetével együttműködni – mondta. Az áldást és ostyaosztást követően átadták a Szer Üzenete Díjat, melyet a monostor kerengőjéből előkerült pecsétgyűrűről mintáztak. Nemeskürty István, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat, üzenetében örömének és hálájának adott hangot.

Szer Üzenete Díjat kapott Levente Péter és Nemeskürty István. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Köszönöm az úristennek és nektek is – mondta Levente Péter, miután átvette a gyűrűt Kertész Pétertől a nemzeti történeti emlékpark igazgatójától. A Magyar Televízió Zsebtévé című sorozatának Móka Mikije, 1991–től a Magyar Televízió Égbőlpottyant mesék című sorozatának főszereplő-rendezője köszöntőjében lutheránus konfirmációs igéjét idézte: „Az isten szeret. A szerelem nem múlik", majd a színpadról lelépve kezet csókolt az első sorban helyet foglaló feleségének.

Olvasóink írták

 • 13. Atlasz 2012. szeptember 10. 14:38
  „Az egyik kitüntetett minden kurzusban megtalálta a megfelelő, imádandó eget, akarom mondani: <moderálva>”
 • 12. cselac 2012. szeptember 10. 10:35
  „Kékcitrom1: úgy, hogy úgy érzi, hogy kimondhatja az igazságot.”
 • 11. Kékcitrom1 2012. szeptember 10. 08:36
  „Hogy mondhat ilyet egy egyházi ember, főleg egy megyéspüspök embertársára ??? Egységet hirdetve, széthúzásra buzdít? A majmokat, pojácákat pedig széles mosollyal invitálja az egyházba? Hogy akarja így elhitetni a hívekkel, hogy ő különb ember, mint azok, akiket ilyen jelzővel illetett?”
 • 10. Queenmargareth 2012. szeptember 09. 20:25
  „...egy órával az előző feleslegesen betett hsz-om előtt:(”
 • 9. Queenmargareth 2012. szeptember 09. 20:15
  „opsz, ide is hiába írtam..”
 • 8. CsImre 2012. szeptember 09. 18:13
  „7. IVY:

  Hát igen a "Ne ölj" parancsolat szellemében megöltek volna Isten nevében. Még szerencse, hogy nem a középkorban vagyunk...”
 • 7. IVY 2012. szeptember 09. 14:06
  „4. CsImre
  Ezért a kijelentésért a középkorban máglyára vetettek volna. (inkább tartottad volna magadban a véleményed)”
 • 6. igazságkereső 2012. szeptember 09. 11:14
  „Ha a most kitüntetett két kitűnő ember munkásságát vette volna mintának a korábbi kormányzat, akkor most nem kellene szembesülnünk az erkölcstelenségük okozta súlyos károkkal, melyet sajnos természetesen a lakossággal fizettetnek meg, miközben ők vidáman ...... szóval lehetne ezt folytatni, de nincs sok értelme, mert nem jut el hozzájuk!”
 • 5. alfa258 2012. szeptember 09. 09:10
  „Azon azért nem gondolkodtam, hogy a csuhások között keressek a gyerekemnek példaképet!!!! Ez a kinyilatkoztatás Rigó úr részéről elég gusztustalan! Tipikus esete a más szemében a szálkát sajátjában a gerendát sem látja! Érdekes módon a közelmúltban megesett templomi betörés során az atya 3 ! milliót!!! tartott "otthon" a hívek adományából!!!! Ez egy kistelepülésen volt!!! No komment.............”
 • 4. CsImre 2012. szeptember 08. 22:28
  „Az igazi ősi szokásokról nem sokat tudunk, mivel püspök Úr elődei gondoskodtak azok kiirtásáról. A keresztények meg azt a fiktív lényt istenítik, amely egy alma megevéséért irtózatos haragra gerjedt, és kihajította az embert a paradicsomból, ellenben mikor megölték egyszülött fiát, hálából minden bűnt megbocsátott, végtelen szeretete nevében pedig milliókat küldtek, v. engedtek a halálba derék hívők. De sebaj, mert pár énvétkem, miatyánk, és le van tudva. Saját hívei csinálnak bohócot a kitalált lényükből. Mert ez ember már csak ilyen, Isten teremtette ilyenre, a saját képmására :) A papoknak ezután egyetlen bajuk lehet, hogy nem őket sztárolják.”
 • 3. vmagdi 2012. szeptember 08. 18:36
  „"Adott pillanatban a boldogság nem a pénztől, a karriertől függ, hanem attól, hogy mennyire sikerült Isten szeretetével együttműködni - mondta."
  könnyen bezél akinek tele a zsebe, a hajéáktalanok, a napi kenyérgondokkal, a munkanélkülieknek mondta már ezt, és mit szóltak. Mondjuk gáz, hogy a katolikusok az elmúlt időszakban két templomot is megtoldottak az adófizetők pénzén csak szegeden , felsőváros - újszeged, míg karitatív tevékenységet egyáltalán nem végeznek, viszont a krisnások pld akik etették a szegényeket ki lettek zárva az egyházak közül, pedig igen sokat tesznek a nélkülözőkért... akkor az összes pap sunyított.. hát az őseim katolikusok voltak én köszi nem kérek belőlük... főleg azok után amilyen hirhedtté lettek európaszerte. Ugyan, felebaráti szeretetből mond egy pap majmokat és pojácákat”
 • 2. klj-54 2012. szeptember 08. 17:47
  „Igazat állít Kiss rigó!
  A papok segédletével "majmok, pojácák és bohócok hadát istenítik milliók".”
 • 1. ossian33 2012. szeptember 08. 17:29
  „"... majmok, pojácák és bohócok hadát istenítik milliók.." - valahogy így van, de szerintem azért ez akkor is sértő kijelentés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres sérültek és jajveszékelő családtagok az Elsősegélynyújtás Világnapján

A rakparton vízbe merült gyermeket, a Hild-kapunál nyílt lábszártörést szenvedett lányokat láttak el a 41. Országos Elsősegélynyújtó Verseny résztvevői. Tovább olvasom