Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szerbiába került a feketegyógyszer

Több tízmilliónyi, csalással szerzett rákgyógyszerrel üzérkedett egy gyógyszerügynök. A rendőrség gyanúja szerint onkológusok szerezték be a medicinákat. Bár a szegedi szakklinika orvosai állításuk szerint nem csaltak, azt vezetőjük is elismeri: a rendszer elméletileg kijátszható, és kicsi a lebukás veszélye.
Onkológusok segítségével több tízmillió forint értékű rákgyógyszerrel üzérkedett a gyanú szerint egy gyógyszerügynök. Az egészségbiztosító megkárosításának ügyében nyomoz a rendőrség.

A nagykereskedelmi cég munkatársa azzal kereste meg a csalásra kapható szakorvosokat: hormonkészítményeket, csonterősítőket és citosztatikumokat írjanak a betegeiknek, illetve rendeljenek az intézményi patikába, majd váltsák ki, és adják át neki. Az ügynök a gyanú szerint a gyógyszereket ezután Szerbiába vitte, s ott jó pénzért eladta a különösen drága medicinákat. Sajtóinformációk szerint a csalásban tizenegy szakorvos és több onkológiai centrum is érintett, egy pesti főorvos már beismerő vallomást tett.

– Mélyen elszomorít, hogy néhány ember erkölcstelensége miatt rossz színben tűnik fel a teljes onkológiai szakma – kommentálta a kirobbant botrányt Thurzó László, a szegedi onkoterápiás klinika vezetője. A professzor tegnap arra kérte kollégáit: nyilatkozzanak arról, hogy részt vettek-e a csalásban. A kilenc, gyógyszerfelírásra jogosult szegedi klinikai szakorvos mindegyike azt mondta: nem csalt. Thurzó professzor szerint a szegedi rendszerben szinte lehetetlen elcsalni a gyógyszereket, azokat ugyanis névre szólóan adja ki a gyógyszerész, a nővér pedig azonnal jelezné, ha az infúzióban beadott medicinák közül bármi is hiányozna. A betegeknek is rögtön feltűnne, hogy elmaradnak a „megszokott" mellékhatások.

Azt ugyanakkor elméletileg lehetségesnek tartja, hogy a beteg szokásos adagján felül ír még fel az orvos gyógyszereket – és azt váltja ki, viszi el. Az sem zárható ki, hogy mások taj-számát, adatait felhasználva írják föl a később feketepiacra kerülő medicinákat. A gyakorlatban elég kicsi az esélye, hogy egy ilyesfajta csalás bárkinek feltűnjön. Az OEP ugyan ellenőrizhetné, mit szednek a páciensek, ehhez azonban munkatársaiknak egyenként kellene végigjárni a rákbetegeket, és megkérdezni őket az általuk szedett készítmények nevéről, mennyiségéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Iván-éj keleti szépe

Szent Iván éjjelén a szegedi Móra Ferenc Múzeum szépségversenyt hirdetett a múzeumok éjszakáján… Tovább olvasom