Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szerdán kezdődik a fegyelmi eljárás Török Márk ellen

Szeged - Ma kezdődik a fegyelmi eljárás az SZTE hallgatói önkormányzatának elnöke, Török Márk ellen. Az EHÖK kiáll a vezetője mellett, aki szerintük egyetempolitikai támadás áldozata. Az egyetemi sajtószóvivő felháborítónak nevezte, hogy Török a nyilvánosság bevonásával és az ügy politikai síkra terelésével megpróbálja előre befolyásolni a független tanács munkáját.
Ma reggel kezdődik Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének fegyelmi tárgyalása a jogi karon. A diákelnök tegnap a rektori hivatal előtt tartott tájékoztatón minden érdeklődőt meghívott az eseményre.

Török Márk bizalmi szavazást kért maga mellett. Az EHÖK megerősítette posztján Fotó: Segesvári Csaba

Korábban megírtuk: az EHÖK-elnök elleni fegyelmit Badó Attila, a hallgatói önkormányzatok felügyeletével megbízott rektorhelyettes indítványozta. Az alapos gyanú szerint az EHÖK elnöke az egyetem hatályos szabályzatát figyelmen kívül hagyva intézkedik a hallgatói normatíva terhére egyes hallgatói támogatások, így különösen a szociális ösztöndíjra jogosultság megítélésében, egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítási munkákat a BTK épületében, emberi méltóságot sértő módon próbálta meg akaratát a sportközpont vezetőjére rákényszeríteni. A vádak között szerepel az is, hogy a TIK épületében a szabályok és felszólítások ellenére is dohányzott. A tegnapi tájékoztatón Ament Balázs EHÖK- alelnök reagált a vádpontokra. A szociális támogatásokról elmondta: az egyetem közalkalmazottai gyakorolnak törvényességi felügyeletet a támogatásokkal kapcsolatban és intézkednek a kifizetésekről. Mivel az egyetem utalta a novemberi ösztöndíjakat, a diákönkormányzat feltételezi, hogy azt az intézmény törvényesnek találta.

A pince zárva van

Szerettük volna tegnap megnézni a bölcsészkar pincéjét, hogy saját szemünkkel lássuk: építkeznek-e, történtek-e felújítások a korábban raktárként használt helyiségben. A pincét azonban zárva találtuk. Almási Tibor bölcsészkari dékán közölte: ha lezárul a fegyelmi ügy, lemehetünk. Addig azért nem, hogy semmilyen irányba ne befolyásoljuk a bizottság munkáját. Korábban megírtuk: hallgatók szerint építkeztek a pincében, Török azt mondta, csak kitakarították.  
Lapunk úgy tudja, a szociális ösztöndíj szabályait az egyetem szervezeti és működési szabályzata szerint egy oktatókból és hallgatókból álló bizottságnak (Egyetemi Hallgatói Juttatási és Térítési Bizottság) kellett volna kidolgozni. A diákvezért azzal gyanúsítják, hogy a bizottság összehívásának lehetetlenné tételével maga dolgoztatta ki azt. A kétszáz pontos rendszer egyébként hozzáférhető az EHÖK honlapján. E szerint 100 pont adható a havi jövedelemtől függően, további 80 a jövedelemtől független tényezőkért – például 25 pontot ér, ha a pályázónak nyugdíjas az eltartója, 40-et, ha a diák öneltartó – és „mérlegelés alapján adható" még 20 pont.

A tegnapi tájékoztató meghívójában az EHÖK elnöksége és választmánya kijelenti, hogy „a hallgatói autonómia elleni súlyos támadást a hallgatói mozgalom minden erejével vissza fogja verni."

– Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy egyetempolitikai támadás indult Török ellen. Az EHÖK-elnök bizalmi szavazást kért maga mellett, amit ellenszavazat nélkül 32 igen és 6 tartózkodás mellett meg is kapott – mondta az alelnök. A hallgatói önkormányzat tegnap is kifejezte támogatását, körülbelül harmincan jöttek el a Dugonics térre.

Tizenhat szavazat

Az egyetemi szenátus 49 tagból áll, ebből 16-an hallgatók. Az egyetem vezetőinek nem érdeke összeveszni a diákok képviselőivel, mert ha ők együtt szavaznak, akár lehetetlenné tehetik az egyetem működését.  
Az egyetem Keczer Gabriella sajtószóvivő útján visszautasította a politikai támadás vádját. – Rendkívül felháborítónak tartjuk, hogy egy független fegyelmi tanács eljárásának megkezdése előtt Török Márk a nyilvánosság bevonásával és az ügy politikai síkra terelésével megpróbálja előre befolyásolni a tanács munkáját – fogalmazott. A szóvivő szerint az egyetem vezetése tételesen tudná cáfolni Török állításait, az igazság kiderítése azonban a független fegyelmi tanács feladata. Badó Attiláról elmondta: 2006-ban megkapta a szegedi EHÖK Hallgatói Mozgalomért Emlékérmét, és több alkalommal elnyerte az év oktatója címet, tehát „nem a hallgatói önkormányzatok ellenségeként ismert."Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. vicces 2007. november 29. 22:40
  „Nos! Eddiog nem ugy nezki hogy felmentik:)

  Es hidd el nem csak az egyetemnek van meg puskapora MÁrk ellen!:)
  Most jött el az alkalom, hogy az ilyen MÁrk féléket a fegyelmi tárgyalással kirugjak az egyetmről:)

  Sálálálálá!

  Csak azt várom, hoga HÖKök leltárját és a Szoctám, ösztöndijjat at nezze az egyetem!

  Sálálálá

  Lehet hogy lesz egy olyan HÖK "választás", ahol tényleg lehet választani és nem olyan hogy a hallgatok elore irnak lemondo nyilatkozatokat MÁrknak és tök véletlenül ők nyernek!

  Sálálálá

  Hájra! Egyetem! Szigoritsák a buntetest, mert ez tul enyhe ahhoz képest, hogy MÁrk mennyit ártott az egyetem hirnevének.

  Politikus mégi gyis lehetsz MÁrk:)”
 • 22. British Petroleum 2007. november 27. 09:25
  „És akkor mi lesz kult, PG, sevenof9, ha Török Márkot felmentik? Na akkor mi lesz? Akkor is írtok majd ebbe a fórumba meg a többi 4-be, hogy bocsánat és elnézést és ne haragudjatok alaptalanul vádaskodtunk és hülyeséget beszéltünk? Hát nem, nem ezt fogjátok! Akkor azt fogjátok írni, hogy megvette a bizottságot meg a rektort meg a Badót, vagy szépen visszasunnyogtok a sötétbe ahonnan jöttetek..
  Egyébként Bt.-t meg Te is aléapíthatsz el sem tudod képzelni milyen alacsony tőke kell a bejegyeztetéséhez. Állítom egy héten többet költesz.”
 • 21. kult 2007. november 23. 22:28
  „pont ettől fél most szerintem :)”
 • 20. n.s.m 2007. november 23. 14:37
  „"Nem szükséges irigykednünk senkire. Születésünktől megvan bennünk a képesség, hogy megkapjuk mindazt, amire az életben vágyunk. "/dr.D.V./
  Márk,minden úgy fog alakulni, ahogy lennie kell. Higyj magadban,minden rendben lesz!”
 • 19. kult 2007. november 22. 11:39
  „artúr: végülis igaz. de a kari hök-választások is egy külön vicces történet.

  (fingfűrészelésképpen meg: iLLegitim)”
 • 18. artúr 2007. november 22. 11:33
  „Az ehök elnököt azok választják, akiket megválasztottatok.
  Pont, mint a kormány. Azt sem mi választjuk, hogy ki legyen miniszter, nem?
  Ettől inlegitim?”
 • 17. kult 2007. november 22. 08:06
  „úgy hány 22 évesnek van bt-je (főleg minek neki), meg hányan mennek tanulmányi ügyekben ügyvéddel tárgyalni (BTK-s kirúgás)?

  Az EHÖK elnököt kurvára nem mi választottuk, mellesleg. mindenki ebben a tévhitben van, de nem.”
 • 16. PG 2007. november 21. 23:12
  „márkkal sok gond van, csak még nem derültek ki. konkrétan tudok vagy 15 súlyos vétséget”
 • 15. Fülöpke 2007. november 21. 21:45
  „Mi a baj Márkkal? Az,hogy komolyan veszi amit elvállalt? Nem furcsa senkinek, hogy mindíg vizsga időszak előtt kezdik cseszegetni? Irigye mindenkinek van , neki is. Bt.-je bárkinek lehet, neked is sevenof9. Dolgozzatok a közért és az egyetemért napi 14 -16 órákat majd megköveznek érte.Új generáció, nem látjátok, hogy az egyetemen is kinyírják azt aki nem megalkuvó, aki egyéniség és keresi az igazát? Biztos vagyok benn sokad magammal, hogy Márkot kreált ügyekkel akarják kicsinálni. Ha hagyjuk, kiállítjuk magunkról is a bizonyítványítványt.Az EHÖK mi vagyunk, az EHÖK elnököt mi választottuk, akkor higgyünk neki, mert ezzel a saját ítélőképességünkben is hiszünk.”
 • 14. sevenof9 2007. november 21. 19:17
  „re 1szeru halando

  igen. f csaba egy hulladekember. nem tudom,milyen kvalitasa tartotta a hok/hir kozeleben.”
 • 13. jgy 2007. november 21. 17:52
  „egyszerű halandó: jaj, meg ne sajnáljuk szegényt. lehet, közben a kis bt-jét igazgatta, meg egyúttal már adogatta ki oda a megbízásokat... :)”
 • 12. egyszerű halandó 2007. november 21. 17:23
  „Hmmm, izgalmasak a hozzászólások, azt meg kell hagyni...
  sevenof9: 8 évnyi! egyetem után Te értelmes lényhez méltónek tartod, hogy egy másik embert hulladéknak nevezz???? Arról nem is beszélve, hogy megeshet, ez a "hulladék" éppen azért nem tudott egy vizsgájára tanulni mert a Te kis szoctám laktám pályázatodat javította. Te tudod...
  Student007: Te normális vagy? Tudod mit? Inkább ne válaszolj!”
 • 11. kult 2007. november 21. 17:08
  „kis naiv vagy :)”
 • 10. kispista 2007. november 21. 16:49
  „Kedves Student 007!

  Engem Márk meggyőzött ártatlanságáról, szerintem Téged kéne fellógatni :), mert megérdemelnéd.”
 • 9. sevenof9 2007. november 21. 15:22
  „re:nyuszatka

  ttk

  schwartzi csaba”
 • 8. PG 2007. november 21. 14:43
  „Vége a jólétnek Márk, menekülj a barátaiddal jó messze el!”
 • 7. STUDENT007 2007. november 21. 14:15
  „FELLÓGATNI !!!! Megérdemelné !!!”
 • 6. juljim 2007. november 21. 14:10
  „Kedves épkézlábhallgató, amit lehetett azt tényleg félre is értettél. Nos, én nem egyenként szeretném tudni, hogy kik-mennyit kaptak, hallgatónként, hanem pl. ennyi az ösztöndíj keret, ennyi lett szétosztva, ennyi a szoctám keret ennyi lett szétsztva. Ezek tuti általában meg is vannak rendesen, DE az hogy mennyit költ magára a HÖK, rendezvényekre, azaz mennyi plussz támogatást kaptjk, milyen cégeknek mire menniy ment el. Szeretném hangsúlyozni, hogy azok a HÖKösök akik tényleg komolyan veszik a munkájukat igen sokat dolgoznak, és ezért igen kapjanak bért, de bért hallgatói munkavégzés címszó alatt, és igen ez legyen nyílvánosságra hozva. igen továbbra is kíváncsi lennék ha hallgatója lennék még eme nemes intézménynek, hogy milyen jellegű ktgei vannak a hököknek, azaz tipusonként összegszerűsítve, és igen a cégek nevére, mit adtak, és az volt e versenyeztetve, piaci árnak megfelel e. nos talán ennyi elég is lenne, mert nem mindegy ám, hogy már fiatal korban mire nevelődnek a jövő vezetői, és akár cégvezetők lesznek, akár állami vezetők, ez fontos lenne, hogy még most amikor van esély kapják el, és tedjék kicsit helyre a dolgaikat, talán akkor nem olyanná válnának a vezetőink, mint amilyen most van nagyon sok mindenféle politikai oldalon, teljesen mindegy melyiket nézem. De igenis ezzel most mutassanak példát!!!”
 • 5. nyuszatka 2007. november 21. 13:53
  „Kedves Sevenof9!
  Mikor és melyik karra jártál, kire (kikre) gondolsz konkrétabban?”
 • 4. sevenof9 2007. november 21. 13:19
  „8 evig voltam hallgatoja eme muintezmenynek. ami az osztondijak es a szoctam korul folyt,az elegge hasonlitott a magyar orszaggyules kifizetesi gyakorlatahoz. annyit kapsz mert csak.

  a hallgatoi normativaval nagysagrendileg megegyezo osztondijat adtak 5.0-ra. kb az evfolyam 30%-a kapott valami kis penzt,ergo a penz kb 50%-a elment istentudja mire.
  a koztarsasagi osztondijak kifizeteset visszatartottak 2 honapra.
  olyan emberek vezettek a hokoket es a hallgatoi irodat,aiket csak a paraszthajszal mentett meg a kirugastol,tanulmanyi szinten hulladekok voltak.
  tdk-ra penzt nem adtak,de minimalberes hamis jovedelemigazolasra vodorrel laktamot es szoctamot.

  a hallgatoi jogok ervenyesitesere SEM alklamas a hok. szamtalanszopr zaklattuk oket tanulmanyi kerdesekben (ilyen volt pl a hires elektronikus rendszer bevezetese, a kurzuslapokkal valo bohockodas eltorlese,stb.)de semmi nem valtozott.

  a sajat kocsijaikat legalabb tudjak tankolni es ez jo. mas pozitivum nincs.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk a vasúton és a Démásznál

Szeged - Megbéníthatja az országot a Liga Szakszervezetek kezdeményezésére szerdán megtartott… Tovább olvasom