Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Szerelmi zálog – 56-os relikvia

Kossuth-címeres gyűrűt készített egy szegedi fiatalember szerelmének 1956 viharos októberében. A lány néhány napig viselhette az ékszert, de most, ötven évvel a forradalom után bevitte a féltve őrzött szerelmi zálogot a múzeumba.
Múzeumba került Magdi néni alumíniumgyűrűje. Fotó: Schmidt Andrea
Alumíniumból készítette nekem ezt a gyűrűt a gyerekkori szerelmem – mesélte Gergely Antalné Magdi néni, amikor tegnap együtt néztük meg a szerelmi zálogot a Fekete Ház gyűjteményében. – Kiskorom óta ismertük egymást. Apám a Klauzál gimnázium hivatalsegédje volt, anyám varrónő, varrt a fiú édesanyjának is. Pityuval együtt nőttünk föl, a pajtásom volt.

Később is sokszor összefutottunk, nagyon szerettük egymást. 1956-ban ő már gépipari technikumba járt, én meg a tanítónőképzőbe. És jöttek az októberi események, az ifjúsági tanács fölvonulást szervezett a Klauzál térre. Másnap viszont fegyveresek állták utunkat, Pityuval hiába mentünk oda, nem engedtek be a térre – emlékezett Magdi néni a forradalmi randevújukra.

– Átvágtunk a Széchenyi téren és a Takaréktár utcán, és már a Gróf-palotánál jártunk, amikor távolról meghallottuk, hogy erdördült egy sortűz az utca másik végén. Mindenki menekült amerre látott, sálak, retikülök maradtak a földön. Utólag hallottuk, hogy egy fiú ott maradt holtan. Számomra ezzel lezárult a forradalom, mert attól kezdve a tanári kar nem engedett ki bennünket az utcára. Ennek a 23-i Klauzál téri találkozásunknak az emlékére készítette nekem Pityu a Kossuth-címeres gyűrűt, plátói szerelmünk zálogaként. Csókot kapott érte. Az ujjamon is hordtam, ám amikor november 4. után rendszer elleni nyílt lázadásnak számított magunknál tartani ilyen jelképet, elrejtettem.

Az iskolát befejezve elsodorta a fiatal szerelmeseket a sors egymás mellől. Magdi néni elkerült Csengelére, majd Félegyházán tanított. Férjhez ment, gyereket nevelt. Pityuról már csak édesanyjától hallott. Azt is tőle tudta meg a kilencvenes évek elején, hogy Pityu meghalt. Gergely Antalné nyugdíjba ment, másfél éve költözött vissza Szegedre. Most, hallva a múzeumi gyűjtésről, úgy gondolta, itt méltó helyén lesz a gyűrű.


56-os gyűjtés

A júliusban meghirdetett 1956-os gyűjtési akcióra eddig fényképek és iratok, meg egy orkánkabát érkezett a szegedi Móra-múzeum történeti kiállítóhelyére, a Fekete Házba. A gyűrűhöz hasonló relikviáról nem tudnak a történészek. Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense elmondta, ezért a páratlan darabért már megérte elindítani az akciót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontanak: eltűnt a Heavytex

Kereskedelmi központot építenek majd Újszegeden, a kenderfonó és szövőipari vállalat helyén. A több… Tovább olvasom