Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szerencsét hoztak a kéményseprők

Szeged - A szegedi kéményseprők évek óta tartják a szép szokást: az új év elején végiglátogatják azokat az intézményeket, amelyekkel együtt dolgoznak.
Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. ügyvezető igazgatója Király József szegedi kirendeltségvezetővel együtt beköszönt a tűzoltóságra, a Dégázhoz, az IKV-hoz, a polgármesteri hivatalba, és többek között lapunk szerkesztőségébe. Mi is szívesen láttuk őket, ők pedig – a hozzájuk kötődő babonára célozva – szerencsés, boldog új évet kívántak.

A kéményseprőkkel kapcsolatos hiedelmek nagyon régiek: külön-külön a koromnak, a seprűnek és a kéménynek is varázslatos ereje van a néphit szerint. Aki megérinti a fekete embert, vagy a seprűjéből szerez egy szálat, a természetfölötti erőből is kap egy kicsit.

Szenkovszky István és Király József szerkesztőségünkbe is ellátogatott.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi kéményseprők szerint kész szerencse, hogy errefelé az embereknek csupán három-négy százaléka nem akarja beengedni őket. Ilyenkor a tűzoltóság ír figyelmeztető levelet a tulajdonosnak, aki – a bírságtól tartva – legközelebb már ajtót nyit. Az országos átlag sajnos tíz százalék fölött van.

– Az utóbbi években nem volt kéménybalesetünk; ezt most akkor le is kopogom – mondta a kéményseprők igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legtöbb vér a MÁV-nál folyt

Szeged - Összesen 1042-en adtak vért decemberben a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ Szegedi Regionális… Tovább olvasom