Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Szerény az ünnepi programkínálat

Szeged - Nemcsak a színházban, más szegedi kulturális intézményekben is szerényebb az idei kínálat az ünnepek idejére. Míg olvasóink hiányolják a családi programokat, a döntéshozók szerint csökkent az érdeklődés.
A színház ünnepi műsorával kapcsolatos cikkünkre reagálva több olvasónk jelezte: nemcsak a teátrumban szerény az év végi programkínálat, hanem a város más kulturális intézményei is „csökkentett üzemmódban" dolgoznak. Kisgyermekes szülők arra hívták fel a figyelmet: sokan a két ünnep között mennek szabadságra, ilyenkor lenne lehetősége a családnak együtt megnézni a színház vagy a Kövér Béla Bábszínház produkcióit – ha lennének előadások.

– December 26-án, már régóta, minden évben játszunk, most a Csipkerózsikát tűztük műsorra épp a családokra gondolva. A telefonos érdeklődésekből látva, hogy van igény, 28-án a Rest mesét adjuk elő. Az őszi szünetben is próbáltunk több előadást tartani, de akkor nem volt túl nagy a kereslet. Nálunk inkább bérletet vált, és szervezetten jár hozzánk a gyerekközönség – mondja Kövér László, a szegedi bábszínház igazgatója, aki az idei ünnep tapasztalatai birtokában nem zárkózik el attól, hogy jövőre több előadást tervezzen december végére. – Nem szívesen küldünk el egyetlen nézőt sem, tehát a meghirdetett előadást akár pár perc szünet után megismételjük, ha akkora az érdeklődés.

Rest mese – jelenet a Kövér Béla Bábszínház december 28-án is látható produkciójából. Fotó: Révész Róbert
Rest mese – jelenet a Kövér Béla Bábszínház december 28-án is látható produkciójából.
Fotó: Révész Róbert

Az IH Rendezvényközpont a december 23-a és 31-e közötti időszakra nem kínál kulturális programot. Dömény Ágnes PR- és marketingmunkatárs szerint ilyenkor a művészek sem szívesen vállalnak fellépést, ráadásul a kereslet is érezhetően visszaesett az utóbbi időben. Az emberek az ilyen jellegű kiadásaikon spórolnak leghamarabb, emiatt egyre nehezebb a programszervezők dolga.

– Az önkormányzati intézmények az év 365 napján nyitva állnak, az elmúlt évek tapasztalatai alapján az intézményvezetők felelőssége, hogy eldöntsék, milyen napokon milyen programokat kínálnak – mondja Solymos László, a város kultúráért felelős alpolgármestere.

– Nyilvánvaló, hogy a karácsonyi, szilveszteri időszakban a kínálat szűkösebb, de azt gondolom, az emberek nem elsősorban a családi ünnepek idején vágynak kulturális programokra.

Olvasóink írták

  • 1. JoGabor 2009. december 15. 23:07
    „Csak megismételni tudom, amit a hivatkozott korábbi, színházról szóló cikkhez írtam:
    "a hagyományos európai kereskedelmi gyakorlat a kereslet-kínálat egyensúlyára épül, de a XX. század közepétől Európában, 20 éve itt is terjed az American Way of Life. Ők megfordítják a hagyományos európai gyakorlatot: előbb keresletet ébresztenek, hogy aztán legyen mit kielégítsenek. (Kb. az ´50-es évektől ezt marketingnek hívják.) Szerintem nincs sok érték, amit át kéne venni tőlük, de ez az. Nagyon tudnak eladni.
    A marketing kulturális változata több mindenben különbözik a kereskedelmitől. A leglényegesebb: nem pontosan a fogyasztói igényt elégíti ki, hanem mindig kicsivel a mért igények "fölé céloz", amivel ízlést is formál, egyben igényességre ösztönz. Ez manapság egy külön szakma, akik űzik, azokat kulturális menedzsernek hívják."
    Szép karácsonyt kívánok az itt megszólaló kulturális szakembereknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés - aki válaszol: Solymosi Frigyes akadémikus

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába… Tovább olvasom